Hayatımız Magazin Olmuş - Lokman Özkul

TAKİP ET

Eğitimci-Yazar Lokman Özkul, Hayatımız Magazin Olmuş isimli köşe yazısına yer verdi. İşte o yazı...

Hayat bize lütfedilmiş olan büyük bir nimet ve aynı zamanda çok ciddi bir sınavdır. Bu sınavdan alnımızın akıyla çıkmak herkesin en büyük temennisidir. Bu sebepten hayatı çok ciddiye almak gerekir. Tabii ki devamlı somurtup durmayacağız. Eğlenilmesi gereken yerde meşru dairede eğleneceğiz, gülünmesi gereken yerde güleceğiz, ti ye almamız gereken durumlar varsa, kimsenin kişisel haklarını ihlal etmeden ti ye alacağız. Ses sanatçısının biri diyor ya;  ‘’hayatı tesbih yapmışım, sallıyormuşum’’ gibi de değil.



Nereden geldik buraya? Medya dünyasında ve sosyal medya mecralarında en ciddi  konuları bile magazin malzemesi yapar olmuşuz. İnsanların da en çok bu magazin programları ilgilerini çekiyor maalesef. Televolelerle başlayan süreç, farklı isimlerde devam ediyor. Kim nerede kiminle, af edersiniz kimin eli kimin cebinde tarzı yaklaşımlarla özel hayat didik didik ediliyor. İnsanların özeli saklısı kalmıyor. Bir de demezler mi sobelendin diye. Çoğu insan, sanatçılara meşhur insanlara özenir lakin onların da en çok dert yandığı konular da özellerinin çoğunlukla kalmamasıdır. Bu tespit de onların onların bu konumlarının çok özenilecek bir mevzu olmadığını gösterir.

Sosyal medyaya gelirsek; orada da en ciddi konuların bile magazin malzemesi yapıldığını görebiliyoruz. Toplumu ilgilendiren bir mevzu mesela, bir bakmışsınız ki orasından burasından alınıp, konu magazinleştirilmiş. Herkesi sarsan covid-19 salgını var, bir bakmışsınız bunu bile ti ye alan, ciddiyetsiz yorumlar yapan, işi magazinleştiren çok insan var örneğin. Örnekler çoğaltılabilir. Konuları magazinleştireceğim diye bilgi kirliliği üreten de çok. Aslı astarı olmayan sözleri ciddi gibi veya işi sırf magazinleştirme için sosyal medya aracılığıyla topluma pompaladıklarını görüyoruz. Bir de sosyal mecralarda, önüne geleni asılsız haberle öldürmeleri yok mu, insanların dünyasında fırtınalar koparıyor. Sapa sağlam hayatta olan insanları öldü diye çıkarıyorlar sürekli. Yakınları, sevenleri, sempati duyanları perişan ediyor bu tür asılsız paylaşımlar. Biri paylaştı mı diğerleri de doğruluğuna bakmadan, ben de paylaşayım diyor ve asılsız haberler yayılıp gidiyor. Ölüm gibi çok ciddi bir konuyu bile magazinleştirenlerden daha neler beklenebilir? Yani konuları magazinleştirmenin bir sınırı yok bazıları için. Bu da hayatın ciddiye alınmamasından kaynaklanıyor. Düşünür ve yazar İlhan Berk’in dediği gibi;

Hesabını veremeyeceğiniz işlere kalkışmayın,

Çünkü öteki tarafta bulaşık yıkatmıyorlar.

Hayat her yönüyle ciddiye alınması gereken en önemli mevzudur. Ciddi yaşarsanız ciddiye alınırsınız..

Lokman ÖZKUL
Eğitimci-Yazar

lokman özkul köşe yazısı hayatımız magazin olmuş