Göğüs Büyütme Ameliyatı

TAKİP ET

Genellikle meme hacminden memnun olmama durumunda başvurulan bir yöntem olan göğüs büyütme operasyonları, bazen daha farklı ve mecburi nedenlerden de uygulanabilmektedir.

Göğüs büyütme estetiği, memeleri istediğinden daha küçük bireylerin tercih ettiği operasyon çeşididir. Bu operasyonlar, günümüzde oldukça yaygınlaşmış estetik operasyonlardandır; teknolojinin gelişmesiyle beraber gerçekleştirilmesi daha kolay bir hal almıştır.

Hangi Durumlarda Gerçekleştirilir?

Genellikle meme hacminden memnun olmama durumunda başvurulan bir yöntem olan göğüs büyütme operasyonları, bazen daha farklı ve mecburi nedenlerden de uygulanabilmektedir.

Göğüs duvarı bozukluğundan kaynaklanan hacim problemi, kilo verme/emzirme vb. sonrası meme sarkması, cinsiyet değişiminde meme oluşturma, iki meme arasındaki hacim farkı gibi nedenlerden dolayı yapılabilir.

Kimler Geçirebilir?

Tıbbi bir engel olmadığı takdirde, bu ameliyat 18 yaşından büyük her bireye uygulanabilir.

Ameliyat Süreci

Meme altından 4-4.5 santimetrelik kesikler açılır; bireyin vücut özelliklerine göre dikkatle seçilen implantlar bu kesiklerden yerleştirilir. İmplantın yerleştirilme yeri kas üstü veya kas zarının hemen altıdır. Ameliyat süresi, operasyonun niteliğine göre 1-3 saat arasında değişmektedir.

Ameliyat Sonrası

Ameliyattan 4 saat sonra sıvı, 6 saat sonra ise katı gıda tüketimine yavaşça başlayabilirsiniz. İlk 2 gün ardından duş alabilirsiniz; ancak ameliyat yarası üzerindeki şeffaf tabakayı soymamalısınız, tabaka ortalama 3 hafta içinde kendi düşecek.

İlk 1 ayda, uzmanınız tarafından verilen medikal sütyeni kullanmalısınız. Bu süreçte kesinlikle yan yatmamalısınız, 1 ay sonrasında yan yatmaya başlayabilirsiniz. Operasyon ardından geçen ilk 6 ayda herhangi bir diş operasyonu yapılmaması tavsiyeler arasında yer almaktadır. Göğüs büyütme ameliyatı sonrasında uzmanınız tarafından söylenen kontroller düzenli yaptırılmalıdır.

Meme Küçültme Ameliyatı

Meme dokusundaki fazla yağ, salgı bezi ve deri dokusunun alınması meme küçültme ameliyatıdır. Meme hacminin büyüklüğünden memnun olmayan bireyler tarafından estetik amaç doğrultusunda tercih edilebilir; meme dokusu büyüklüğünün çıkarabileceği sağlık sorunları nedeniyle mecburi olarak da yaptırılabilir.

Bazı Memeler Neden Büyük Olur?

Aşırı kilo, hamilelik, doğum kontrolüne yönelik ilaçlar, emzirme ve genetik faktörler kalıcı meme büyüklüğüne sebep olabilir. Genetik faktörlerden kaynaklı büyük meme, boyun ve sırt ağrısına sebep olarak bireyi yüksek seviyede rahatsız edebilir.

Ameliyat Öncesi

Birey, ameliyat öncesinde kapsamlı bir sağlık taramasından geçmelidir. Düzenli kullanılan herhangi bir ilaç varsa uzmana bildirilmeli; sigara vb. alışkanlıklar bırakılmalı; ultrason ve mamografi kesinlikle çekilmelidir. Meme boyutu, uzmanla yapılan görüşmelerde kararlaştırılır.

Ameliyat Süreci ve Teknikleri

Meme küçültme ameliyatı genel veya lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Dokuların çıkarılma işlemi, genelde meme altından açılan kesikler üzerinden gerçekleştirilir. Fazla yağ dokusu liposuction yöntemiyle özel olarak alınabilmektedir.

Ameliyat Sonrası

Meme küçültme ameliyatından 4 saat sonra sıvı, 6 saat sonra da yavaşça katı gıda alımına başlanabilir. 3 hafta boyunca tavsiye edilen sporcu sütyeni dışında bir sütyen giyilmemelidir. Drenler alındıktan sonra duş almaya başlanabilir. İyileşme sürecinde ağır aktivitelerden, kolları yukarı kaldırmaktan uzak durulmalı; ilk 10 gün kanama riskini artıran aspirin vb. ilaçlar kullanılmamalıdır. Belirlenen kontroller aksatılmamalıdır.

Meme Dikleştirme

Kimler Geçirebilir?

Hamilelik ve emzirme dönemi geçiren, sık kilo alıp veren, büyük memeleri olan, meme görünümünden memnun olmayan bireyler meme dikleştirme operasyonu geçirebilir.

Memeler Neden Sarkar?

Hamilelikte alınan kilolardan olabileceği gibi; emzirme, fazla kilo ve yerçekimi de meme sarkmasına yol açabilir.

Ameliyat Öncesi

Meme dikleştirme öncesi ilk görüşmede hasta beklentileri bağlamında gerçekçi planlama yapılır. Fiziki muayene ardından; prosedürü etkileyebilecek faktörler değerlendirilir, uygulanacak teknik kararlaştırılır. Operasyon öncesindeki beslenme alışkanlıklarına yönelik bilgilendirilme yapılır.

Ameliyat Süreci ve Teknikleri

Genel anestezi ile yapılan ameliyatta, meme uçları planlanan bölgeye alınarak meme dokusu şekillendirilir.

Büyük memelerden doku çıkarılır; küçük memelere implant yerleştirilir. Gerek görülürse fazla deri alınabilmektedir.

Ameliyat Sonrası

Meme dikleştirme ardından 3. saatte besin tüketimine başlanabilir. Aksi durum olmadığı sürece 2. gün duş alınabilir. Memeler son halini 3 ayda alır; 3 ve 6. aylarda muayene gerçekleştirilir. 1 yılın ardından meme dokusu kontrol edilir.

 

Lensa nedir başlıklı içerik ilginizi çekebilir.