Fırtına kaynaklı hasarlara TÜSED açıklaması

TAKİP ET

Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği, geçen hafta başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi'ni etkileri altına alan fırtına sebebiyle sigortalı kıymetlerde ortaya gelen hasarlara dair bildirimde bulundu.

Kısa adı TÜSED olan Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği'nin fırtına kaynaklı hasarlara dair bilgi paylaşımında bulundu.

TÜSED'den uygulanan bilgilendirmede, rüzgarın sürüklediği ya da attığı cisimlerin verilen zararlarda, yurttaşların sigorta sözleşmelerine ve fırtına klozuna önemle ilgi etmesi gerektiğinin altı çizildi.

Toplu hayat birimleri olan apartmanların çatılarının dış cepheleri 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre ortak alanlar olduğuna ilgi çekilen bildirimde, fırtınanın direkt olarak etkileri ya da sürüklediği cisimlerin çarpması neticesi meydana gelen hasardan, binada tespit edilen bütün bağımsız seksiyon sahipleri mesul olduğunu belirterek, "Örneğin binanın çatısının fırtınada uçması neticesi meydana gelen hasar tutarı 100.000,00 TL olup, binada 10 bağımsız seksiyonün bulunması durumunda: (öncelikle tapu/arsa payı oranında, pay hesabı olmaması durumunda bağımsız seksiyon sayısı nispetinde) 100.000 TL/10 bağımsız seksiyon =10.000,00 TL bağımsız seksiyon başına hasar tutarı hesap edilecektir ve bağımsız seksiyon sahipleri bu tutardan yasa gereği mesul olacaktır. Sigorta sözleşmesinde bina ve fırtına teminatı bulunuyor ise sigorta şirketi aracılığıyla ödenecek tazminat tutarı bağımsız seksiyonün hasardaki payı oranında olacaktır. Müstakil konutlarda ise çatı ve dış cephede meydana gelen hasarın bütünü sigorta şirketi aracılığıyla tazmin edilmektedir" denildi.