Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıkladı

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Selçuk, okullara verilen aranın 30 Nisan'a kadar uzatıldığını duyurdu. Bakan Koca ise 60 yaş üstü iki hastanın tedavilerinin ardından taburcu edildiğini bildirdi.

Bakan Koca:

Korkunun büyük olduğunu söylemeye gerek yok. Bilim bugün için büyük vaatlerde bulunamıyor.

Bu hastalığa karşı elimizde kuvvetli bir koz var: Yakalanmamak...
Hiçbir sağlık kurumu virüsün bize ulaşmasını önleyemez. Siz önleyebilirsiniz. Evinize çekilerek, temastan kaçarak önleyebilirsiniz. Devletimiz başka hiçbir ülkeyle kıyaslanmayacak kadar kuvvetlidür. İnsan sayısının arttığı her ortam riskin arttığı ortamlardır. Sabah sizi evden uğurlayanlar akşam neyle karşılacaklarını bilmiyor. Daha büyük acılara aracılık etmeyin. Biraz kendi dünyanıza çekilin. Tolstoy'u okuyun. Bugünler kendinize yatırım olsun. Orta yaşlardaki vaka sayısı az değil. Virüs, genç, yaşlı ayrımı yapmıyor. Dikkatli olmalısınız. Sosyal hayatınızı asgari düzeye indirmelisiniz. Telefon sohbetlerinizi daha uzun tutun. Sevdiklerimizle, yakınlarımızla birbirimizi daha fazla özleyelim. Çocuklar. Artık oyunları evde oynayalım. Saygımızı sevgimizi uzaktan gösterelim. Okullar tatile girdi diye yanlış bir algı var. Eğitim devam ediyor. İnternet ve televizyon üzerinden eğitim devam ediyor. Uygulamayı lütfen tatil olarak görmeyin. Çocuklarınızın da konuyu böyle anlamalarını önleyin. Verilen ara uzatılacak. Sayın bakanım birazdan söyleyecek. Dışarı çıkmamaya özen gösterin. Aldığımız tedbirler kadar kuvvetliyüz. Hayat eve sığar. Özellikle çıkan vaka neticelerini bildirmeye çalışmaktayız. Hem toplam hasta sayısını test sayısını kaybettiğimiz vaka sayısını, yoğun bakımdaki hasta sayısını ve iyileşen hasta sayısını hergün güncelleyerek kamuoyu ile paylaşmış olacağız. Grafik biçiminde vaka sayısı görülecek. Bir hastamız 65 yaşında, sekiz gün yoğun bakımda kaldı, dün taburcu oldu. Bir hastamız 60 yaşında bugün taburcu oldu. 



Herkes kendi OHAL'ini kendi uygulamalı. Bunu oldukça önemsiyoruz. Başka kısıtlama olabilir. Özellikle kontrollü yaşam nasıl olabilir, minimal temas nasıl sağlanabilir, bu manada da bir çalışma yapılıyor olacak.

Yoğun bakımda 136 hasta bulunuyor.

Herkes kendini bir virüs taşıyıcısı olarak görüp ona göre davranmalı. Testi yaptırdınız negatifse bu olmayacağı manasına gelmez. 

sekiz3 milyonun test yaptırması gerekmiyor, dünyada herkezin test yaptırması diye bir uygulama yok.

Testi ancak hekim uygun görürse yaptırır olabilmeliyiz.

(Çin'den getirilen ilaç) Yoğun bakımdaki 136 hastaya tedavi başlandı.

Hiçbir test ücret karşılığı yapılsın istemiyoruz. Ne bakanlık ne üniversiteler herhangi bir ücret almak durumunda değiller.



Sosyal medyada bayılan gibi görüntüler servis edildi. Biz bu hastalığı şöyle biliyoruz, öncelikli olarak solunum sıkıntısı ile başlayan bir süreç. Anında düşme ile anında kaybedilme ile sonuçlanabilir bir seyirle gitmiyor. Ve bunlara asla inanmayın. 

Biz ne kadar kurallara ve temasa dikkat eder, kendimizi izole etmeye zorlarsak bu süreç o kadar kısa sürer.

Bakan Selçuk:

Bizim için önceliğimiz çocuklarımızın fiziksel ve ruhsal sağlığı. Milli Eğitim Bakanlığı televizyon yoluyla uzaktan eğitime başladı. Bu uzaktan eğitim kısmının dışında en kısa zamanda yüz yüze telafi eğitim yapmakla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bütün bu çalışmalara baktığımzıda eğitimde elbette kayıplar eksikler olacaktır ancak her veli müsterih olsun telafi ve sınavlar konusunda her çeşit senaryoya hazırız. Bu koşuyu yürüteceğiz. Bu çerçevede önümüzdeki tatil evde eğitim sürecini 30 Nisan'a kadar uzatıldı. 30 Nisan'a kadar okullar tatil edildi. Gerekli her çeşit tedbir alınacak. (Ücretli öğretmenler) Mevzuat açık. Telafi eğitimlerinde derslere girmeleri söz konusu olacak. Çalışmalar devam ediyor​​​​​​​. LGS'nin nasıl yapılacağına doğru 3 plan var önümüzde. En asgari düzeydeki tedbirlerimizi de alacağız. Sadece yüz yüze gördüklerini konulardan sınava gireceklerini de zaten söylemiştik​​​​​​​.