Evin sessiz direklerini üzmeyin - Şaban Öztürk

TAKİP ET

Emekli Din görevlisi Şaban Öztürk Cuma günü yayımladığı köşe yazasında Evin sessiz direklerini üzmeyin isimli yazısını siz değerli okuyucuları ile paylaşıyor.. İşte o yazı..

Delikanlı 16 yaşında iken babası ile tartışır ve evi terk eder..Buna çok öfkelenen baba, evde onun adı bile anılmayacak diye yasak koyar..Anne her gece evi terk eden oğlunun yatağına oturup yastığını koklayarak uyur.. Kocasına;

“Oğlumu özledim, ne olur gidip arayalım, bulup getirelim” dese de, baba geri adım atmaz..

Aradan iki yıl geçer ve Annenin halini gören baba dayanamaz ve annesine;

“Şu adrese git, oğlunu gör” der ve ekler, “Adresi benim verdiğimi ona söyleme” Baba birkaç şey daha söyledi ama anne söylenenleri duymadı bile!..

Hemen hazırlandı ve yola koyuldu..Gittiği adres bir tamirhaneydi..Bir süre ıslak gözlerle dükkânın karşısından onu izledi ve oğluna doğru yaklaşmaya başladı..

İki yıl boyunca kendisini arayıp sormayan ailesini unutan delikanlı aniden annesini karşısında görünce önce şaşırdı, sonra koşup sarıldı annesine.. 

****

Babası hariç herkesi;

“O nasıl, bu nasıl,” diye sordu ve sonunda “O adam nasıl, hala aksi ve anlayışsız mı?” diye sordu!.

Anne soruyu cevapsız bıraktı ve;

“Hadi oğlum gel eve gidelim” dedi..

“Hayır anne, ben böyle iyiyim..O adamla tekrar aynı evde yaşayamam” dedi ve dükkâna doğru yürümeye başladı..

Arkasından bir süre bakakalan anne hazırladığı pastayı oğluna vermek için seslendi..Delikanlı;

“Anne ne olur ısrar etme, gelmeyeceğim.. Bir gün bile merak edip arayıp sormayan bir adamla aynı evde yaşayamam ben” dedi..

Anne boynu bükük halde oğlunun yanından ayrılmaya hazırlanırken;

“Peki oğlum sen bilirsin.. Anlaşılan çok kararlısın, gelmeyeceksin..Ama baban dedi ki; son bir aydır arkadaşlık ettiği çocuktan uzak dursun, o çocuk sana zarar verecektir..Önceki arkadaşıyla barışsın”. dedi..

Bu kez çocuk donakalmıştı. Annesi eve dönmüştü. Babaya sitem etti;

“Madem biliyordun nerde olduğunu neden benden sakladın?!. O yüzden rahattın demek?!” Hep ters, aksi görünen baba yutkundu ve gözlerinden iki damla yaş akıverdi..

“O benim canımdır ya, canımmm” dedi.

“Ne zamandan beridir biliyordun?!” diye sordu anne..

“Gittiği günden beridir biliyorum.. 

Bazen öğlen molalarında ne yiyip ne içiyor diye gider uzaktan izlerdim, bazen akşamları geç gelirdim ya hani, sen beni kahveden sanırdın, işte o zamanlarda da ne yapıyor kimlerle takılıyor diye takip ederdim.”

Karı koca bir birlerine sarılıp ağlarken kapı çalmıştı.. Elleriyle gözlerini silerek kapıyı açmaya giden anne kapıyı açınca karşısında oğlunu gördü..

Annesinin kendisine yaptığı pastadan daha büyük bir pasta ve hediye paketi ile içeri giren oğlu koşarak babasına sarıldı..

Babalar günün kutlu olsun babaaaammm”

Kendisine hiç bakmadığını düşündüğü babasının, aslında gözünü hiç üzerinden ayırmadığını geç te olsa anlamıştı!.

****

Babalar kızar bağırır ama hep evlatların iyiliği için yaparlar; evlatlar çocukken bunu anlayamaz..Ancak onlar da Anne Baba olunca anlarlar babanın kıymetini!..Evin sessiz direkleridir onlar!.Onları sakın üzmeyin..

şaban öztürk evin sessiz direkleri