Eskişehir: Dorylaion'dan Eski Şehir'e Uzanan Serüven

TAKİP ET

Hititlerden Romanlara, Selçuklulardan Osmanlılara ev sahipliği yapan Eskişehir, zengin tarihi mirasıyla Türkiye'nin önemli tarihi merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Tarihin tozlu sayfalarında yolculuğa çıkıyor ve Eskişehir'in tarihi serüvenini inceliyoruz.

Zaman yolculuğumuzda durak Eskişehir. Hititlerin M.Ö. 1460'ların ayak bastığı topraklarda, Frigyalılar'ın M.Ö. 700'de Dorylaeum'u kurduklarını gözlemliyoruz. Yıllar içinde Romalılar ve Celtler'in yönetimine geçen bu bölge, oyuncak evleriyle meşhur Odunpazarı ve Sarhöyük'ü oluşturdu.

Frigler'den Lidyalılar'a, Perslerden Makedonlar'a

Frigler'den sonra Lidyalılar, Persler ve Makedonlar'ın yerleştiği Eskişehir, 1074 yılında Selçukluların hakimiyetine geçti. Bu dönemde Sultanönü adını taşıyan Eskişehir, mimari düzeyde önemli bir gelişme gösterdi.

Bizans Dönemi ve Karacahisar Kalesi

Bizans döneminde ilgi çeken üç bölge Dorylaion, Hamamyolu ve Karacahisar Kalesi olarak karşımıza çıktı. Osman Bey'in Karacahisar Kalesi'ni fethederek yerleştiği bölgenin bu günkü adı, Türklerin "'eski şehir" anlamına gelen "Eskişehir" ismini vermesiyle bildiğimiz haliyle karşımıza çıktı.

Eskişehir'in Modernleşme Süreci

1877-1878 Osmanlı - Rus Harbi sonrası muhacirlerin yerleştiği ve nüfusun artmaya başladığı bu kadim şehir, demiryolu ile birlikte çağ atladı. Kendi adıyla zıt bir şekilde sürekli yenileyen Eskişehir, tarih boyunca zenginleşerek bugünkü modern yüzünü kazandı.

Eskişehir: Türkiye'de Tarih Ve Kültürün Yoğrulduğu Topraklar

Türkiye'nin kalbi Anadolu'da, Hitit uygarlığının izlerini taşıyan ve Frigya Krallığı'ndan birçok kalıntıyı bünyesinde barındıran Eskişehir, her dönemin izlerini ve kültürünü yansıtır. Eskişehir, eskisiyle bugünü arasında köprü olan bir şehirdir. Kendi adına meydan okuyan bir şehir... Eskişehir... Türkiye'nin tarih kokan şehri bu topraklarda yaşanmış her uygarlığın izlerini taşırken, aynı zamanda modern yüzüyle de dikkat çekiyor.

Eskişehir Eskişehir tarihi