Erdoğan, tam kapanmanın tarihlerini açıkladı

TAKİP ET

Kabine toplantısının sonrasında kameraların karşısına geçtiğimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan, corona virüs salgınında alınan yeni kısıtlama kararını da aktaran Erdoğan, vatan çapında Ramazan Bayramı'nı kapsayacak şekilde 3 hafta vakit ile tam kapanma uygulanacağını duyurdu. Hem de bütün kurumlarda yüz yüze eğitime ara verildi, sınavlar ertelendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın sonrasında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ndeki değişikliklere dair, "(Görevini devreden bakanlar) Bu arkadaşlarımızla alakalı sosyal medyada yürütülen linç kampanyalarını kınıyorum." ifadelerini kullandı.

Kabine toplantısından evvelce KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüştüğünü hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Kıbrıs'ı çözümsüzlüğe mahkum etmek isteyen, Kıbrıs Türk'ü kardeşlerimizi ambargolarla senedirmaya çalışan zihniyete müsamaha göstermeyeceğiz."

"Sınırlarımız ötesinde de terör oluşumuna izin vermeyeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonlarına dair, "Irak ve Suriye sınırlarımızı terör örgütlerinin tacizinden kurtardığımız gibi sınırlarımız ötesinde de terör oluşumuna izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

"Biden hakikatlere aykırı ifadeler kullanmıştır"

Erdoğan, ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelemesine dair, şu ifadeleri kullandı:

"ABD Başkanı Biden, bir yüzyıldan daha uzun vakit evvelce yaşanmış acı olaylarla alakalı mesnetsiz, haksız, hakikatlere aykırı ifadeler kullanmıştır. Türkiye olarak tarihte yaşanan acıların yarıştırılması gibi bir zihniyeti mutlaka insani bulmuyoruz. Ama eğer bu tür bir yola girilecekse bu yarıştan alnı ak, vicdanı müsterih, kalbi mutmain çıkacak tek ulus ve devletin biz bulunduğunu da hatırlatmak isteriz." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu şekilde devam etti:

"Tarihteki olayların araştırılması ve hakikatlerin meydana çıkartılması, bu işin erbabına, tarihçilere bırakılmalıdır, siyasetçilere değil. Senelerdir dile getirilen Ermeni iddiaları konusu ile alakalı ortak bir tarih komisyonu kurulması teklifimize hala bir yanıt alamadık." 

Erdoğan, Biden'ın "soykırım" nitelemesine dair, "Radikal Ermeni çevrelerin ve Türkiye karşıtı kümelerin baskısıyla yer verildiğini düşünüyoruz. Biz kendimize bu kadar güvenirken karşı tarafın iddia sahibi olarak gerçeklerin peşinde koşmak yerine meseleyi ısrarla siyasi zemine taşıması, işin aslını göstermeye esasen tek başına yeterlidir." ifadelerini kullandı.

"24 Nisan'da insani trajedi manasında hiçbir şey olmamıştır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915'te yaşanan olaylara dair şu verileri verdi:

"Osmanlı Devleti'nin 24 Nisan'da yaptığı tutuklamaların sonrasında 27 Mayıs'ta 'Sevk ve İskan Kanunu' çıkartılmış, 1 Haziran'da da uygulamasına geçilmiştir. Yapılan işlem, muhtemel bir tehdide ya da tehlikeye değil, bilfiil yürüyen isyana ve artarak vakitn katliamlara karşı alınmış bir tedbirdir. Esasında 24 Nisan'da insani trajedi manasında hiçbir şey olmamıştır. 24 Nisan 1915 yalnızca Osmanlı'nın muhabere durumunda bulunduğu ülkelerle bir olup aleyhine etkinlik yürüten örgütleri kapatıp, 235 yöneticisini tutukladığı gündür. Osmanlı Devleti, Sevk ve İskan Kanunu'yla, bu katliamları sağlayan çetelerin dayandığı Ermeni nüfusu geçici olarak başka bölgelere gönderme kararı almıştır. Üstelik bu karar, ülkedeki bütün Ermenileri değil yalnızca çete saldırılarının yoğun bulunduğu yerlerdeki Ermeni nüfusu kapsamaktadır. Sevk ve iskana tabi tutulanların adedi ABD'nin raporlarında bile en çok 600 bin olarak belirtilmektedir ki gerçek rakam daha da azdır. Acaba Amerika'nın arşivlerinde ne kadar belge var, varsa açabiliyor mu? Avrupa'da var mı, açabiliyor mu? Hodri alan diyoruz." 

"Hiçbir yerde Ermenilere ait toplu mezara rastlayamazsınız"

Erdoğan, ABD Başkanı Biden'a seslenerek, "Kimsesiz kalmış olan Ermeni çocuklara sahip çıkılarak kendileri amacıyla yetimhaneler kurulmuştur Sayın Biden. Mağdur halde olan Ermeni nüfusa dışarıdan yardım gönderilmesine de hiçbir vakit engel çıkartılmamıştır. Osmanlı, Ermeni nüfusu başka yere göndermemiş, topraklarında yer değiştirtmiştir. 1 hafta vakit verilmiş, mazereti olanlar muaf tutulmuştur. Pek çok yerde Ermenilerin katlettiği Türklere ait toplu mezarlar bulunmaktadır ama hiçbir yerde Ermenilere ait toplu mezara rastlayamazsınız." diye konuştu. 

"Kendinizi aynaya bakıp bir değerlendirmeniz lazım"

Erdoğan, şu şekilde devam etti:

"Osmanlı'nın Ermeni nüfusu, yer değiştirme prosedürü esnasında salgın hastalıktan, asayiş sorunlarından ya da emniyet güçleriyle çatışırken hayatını kaybedenlerin adedi 150 bini fakat bulmaktadır. Elbette bu 150 bin bireyin her biri bir candır ve mühim bir rakamdır. Gerçek rakamların 1 sıfır ek ile abartıldığını bizzat Ermeni tarihçilerin ve siyasetçilerin kendileri de itiraf ediyor." 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğer soykırım diyorsanız şu şekilde kendinizi aynaya bakıp bir değerlendirmeniz lazım." dedi. 

İstanbul'daki Ermeni nüfusu bir ara 650 bine geldiğini bildiren Erdoğan, şunları aktardı:

"Herhalde insanlar soykırıma uğratıldıkları yere gönüllü olarak geri dönmezler. Tüm gerçekler ortadayken, kalkıp da Türk'e, Türk ulusine 'soykırım' yaftasını yapıştıramazsınız. Ermeni iddialarıyla alakalı ortada rastgele bir somut kanıt olmadığı gibi uluslararası mahkeme kararı da sahip olunan değildir." 

"Sadece bize husumet göstermekle kalmıyor, bilime de ihanet ediyorlar"

Erdoğan, "Amerika ve Avrupa ülkeleri, tarihi arşiv belgeleriyle konuşmaktan kaçanların safsatalarının, iftiralarının, yalanlarının yanısıra yer alarak yalnızca bize husumet göstermekle kalmıyor, bilime de ihanet ediyorlar." ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yüzyıl evvelceki hayallerin bir benzerinin, Ermeni örgütlerinin bıraktığı yerden son 40 senedir PKK terör teşkilatı aracılığı ile yaşama geçirilmeye çalışıldığının da farkında olduklarını belirtti. 

Erdoğan, Ermeni çevrelerin soykırım yalanının üstüne bu derece abanmalarının sebeplerinden birinin de aşağı yukarı 1,5 yüzyıldır gerçekleştirdikleri kıyımlardan ve ihlallerden mesul tutulma korkuları bulunduğunu söyledi. 

"ASALA terör teşkilatınün gerçekleştirdiği saldırıları unutmadık"

Erdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"ASALA terör teşkilatınün bilhassa 1970'li senelerde diplomatlarımıza, yani elinde silah olmayan sivil kamu görevlilerine karşı gerçekleştirdiği saldırıları unutmadık, unutmayacağız. Bu alçak eylemlerde hayatlarını kaybeden diplomatlarımızın katillerinin nasıl korunduğunu, cezaevlerinden nasıl salıverildiğini gayet iyi biliyoruz." 

"Her ne şekilde kurulmuş olursa olsun Ermenistan devletiyle de iyi komşuluk esasına dayalı bir temas tesis etmek istiyoruz." diyen Erdoğan, "Bunun amacıyla son 16 senedir fedakarlığı hep bizim yaptığımız adımlar attık, maalesef bu adımlarımıza içten bir karşılık bulamadık." dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son gelişmelerin üstüne tuz biber olan 24 Nisan duyurusuyla bundan sonra Türk-Amerikan temasleri bu düzeyinin de çok gerisine düşmüştür." ifadelerini kullandı.

"Vaka sayılarımızı hızla 5 binin altına indirmeliyiz"

Erdoğan, Kovid-19'la mücadeleye dair, "Avrupa'nın açılma vakitcine girdiği bir dönemde, bizim geride kalmamak amacıyla olay sayılarımızı hızla 5 binin altına indirmeliyiz. Aksi takdirde, turizmden ticarete ve eğitime kadar her alanda ağır bir faturayla karşı karşıya gelmemiz kaçınılmaz olacaktır." diye konuştu.

"29 Nisan'da 17 Mayıs'a kadar vakitcek şekilde tam kapanmaya geçiyoruz"

Erdoğan, alınan yeni tedbirlere dair, şunları aktardı:

"29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00'dan başlayıp, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00'e kadar vakitcek şekilde tam kapanmaya geçiyoruz. İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirti edilen istisna tutulan kuruluşlar hariç, bütün iş yerleri etkinliklerine ara verecektir. Şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi olacak ve şehirler arası toplu taşıma araçları yüzde 50 kapasiteyle çalışabilecek. Konaklama tesislerindeki rezervasyonlar, sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamaları amacıyla istisna teşkil etmeyecektir. Anaokulu, kreş, 8'inci ve 12'nci sınıflar dahil, bütün kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilecek, bütün sınavlar ertelenecektir. Zincir marketler piyasa günleri kapalı olacak, başka vakitlarda tespit edilen saatlerde hizmet vermeyi sürdürecektir. Sürecin hedeflediğimiz neticeleri verebilmesi amacıyla kurallar en sıkı şekilde uygulanacak, tedbirlerin istismarına izin verilmeyecektir."

Erdoğan, "Salgın başladığından beri filyasyon ekipleriyle yoğun mesai sarf eden muhtarlarımızın aşılarına başlanacağının müjdesini vermek istiyorum." dedi.