Engelsiz Gastronomi Mutfağı projesi onaylandı

TAKİP ET

Afyonkarahisar Belediyesi'nin 'Sosyal Gastronomi' alanında engelli bireylere yönelik hazırlamış olduğu 'Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi' isimli SOGEP Projesi, Zafer Kalkınma Ajansı'nın ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da onaylandı.

Afyonkarahisar Belediyesi’nin “Sosyal Gastronomi” alanında engelli bireylere yönelik hazırlamış olduğu “Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi” isimli SOGEP Projesi, Zafer Kalkınma Ajansı’nın ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da onaylandı.

2.4 000 000 TL bütçeli projeyle ilimizde bulunan dezavantajlı grupların (otizmliler, ortopedik engelliler, downsendromlular vb.) eğitim ve istihdam edilmesine yönelik engelsiz gastronomi mutfağı ve gastroterapi merkezi kurulacak.

AFYONKARAHİSAR’A ÖZGÜ YİYECEKLER ÜRETİLECEK

Eski Emekliler Lokali’nin bulunduğu binada hayata geçirilecek proje kapsamında engelli yurttaşlarımıza temel aşçılık eğitimi verilerek, onların yetkinlikleri artırılacak. Ayrıca bu merkez içerisinde bir kafe kurularak engelli halkımızın beraber vakit geçirebilmesi sağlanacak. Tamamen engellilerin erişimine uygun hale getirilecek binada, Gastronomi şehri Afyona özgü yiyeceklerin üretileceği bir uzman mutfak kurulacak. Üretilen ürünler burda yapılacak kafe ile beraber, Belediyemizin bünyesinde hizmet sunan No03 ve Zafer03 işletmelerinde satışa sunulacak. Bu kafenin çalışanları da engelliler arasından seçilecek.

“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN İSTİHDAMI SAĞLANACAK”

     Engelli yurttaşlarımıza bu mutfakta, engel durumlarına uygun olarak, aşçılık, garsonluk gibi hizmet piyasasında istihdam edilmelerini sağlayacak eğitimler verilecek. Bu eğitimler, Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi bünyesindeki Gastronomi Bölümü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Özel Eğitim Şube Müdürlüğü’nce görevlendirilen uzmanlarla beraber Profesyonel Aşçılar Derneğinden şefler tarafından verilecek. Ayrıca, binanın hemen yanında bulunan park alanı engelli parkına çevrilecek, engelli halkımızın merkezin hemen yanında bulunan bu parkta rehabilite olmaları sağlanacak.

BELEDİYE TARİHİNDE DESTEKLENEN EN BÜYÜK BÜTÇELİ PROJE

     Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar AK Parti Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, AK Parti İlçe Başkanı Ziya Coşkun Karadeniz, Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş, Murat Öner ve Özel Kalem Müdürü Mehmet Savaş ile beraber Engelsiz Gastronomi Mutfağı ve Terapi Merkezi’nin kurulacağı binada araştırmalarda bulundu.  Projenin hazırlanmasında, takibinde ve kabulünde emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Zeybek, hayırlı olmasını diledi. Bu projenin Belediye tarihinde desteklenen en yüksek bütçeli proje olduğuna dikkati çeken Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, bu merkezle beraber engelli yurttaşlarımızı topluma kazandırarak farkındalık yaratmayı amaçladıklarını ifade etti. Engelli yurttaşlarımıza engelsiz bir merkez sunarak hemde istihdamının sağlanacağını bildiren Başkan Zeybek; “Engelli halkımızın beraber zaman geçirip sosyalleşebileceği bu mekanda hemde engel durumlarına uygun olarak eğitimler alıp becerini arttırabilecekleri bir çalışmayı hayata geçireceğiz” dedi.

ÇÖLYAK HASTASI VATANDAŞLARIMIZA ÖZEL ÜRÜNLER ÜRETİLECEK

      4 000 engelli yurtdaşın bu merkezden yararlanacağını öngördüklerini  dile getiren Başkan Zeybek; “Proje tamamlandığında oluşturulacak gastroterapi merkezinde görme engelli yurttaşlarımız için kabartmalı alfabeyle oluşturulmuş menüler, yine konuşma engelli halkımızın siparişlerinin alabilmeleri için işaret dili eğitimleri verilecek.  Merkez içerisinde oluşturulacak engelsiz kafede sunulmak üzere özellikle çölyak hastası yurttaşlarımız için glutensiz pasta, ekmek vb. Gibi ürünler üretilerek şehrimizde yaşamakta olan toplamda 350 çölyak hastası vatandaşımızın yararlanması sağlanacak. Başkan Zeybek, bunlara ilave olarak görme engelli yurttaşlar için Gastronomi şehri Afyonkarahisar’ın yöresel yemeklerini tanıtan 1000 adet Braille alfabesiyle yazılmış el kitapçığı bastırarak, tüm Türkiye’deki görme engelli yurttaşlara ulaştıracaklarını söyledi.

MASTERCHEF AFYONKARAHİSAR’DA PROGRAM YAPACAK

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Yurdunuseven ise projenin hayırlı olmasını temenni ederek “Afyonkarahisar hem Anadolu’nun dört yol ağzı, aynı zamanda dünyada 36 şehirden Türkiye’nin 3. Gastronomi şehri… Bundan dolayı çok gururluyuz. Afyon’umuzun kültürel değerlerinin özellikle mutfak değerlerinin tüm Türkiye ve dünya tarafından duyulması için Belediye Başkanımız engelli kardeşlerimize hizmet edecek bir proje hazırladı. Burası için elde edilen 2.4 000 000 liralık hibenin kazandırılmasında emeği geçen Belediye Başkanımızı,  Zafer Kalkınma Ajansı’nın tüm çalışanlarını kutluyorum” dedi.  Ağustos ayı içinde Masterchef’in Afyonkarahisar’da çekimler yapacağını dile getiren Yurdunuseven, “Bu programın ilimizde yapılacak olması Afyonkarahisar’ın bir gastronomi şehri olduğunu bir kez daha ispatladı. Biz tüm birimlerimizle Belediyemizle bütün teşkilatlarımızla beraber inşallah Afyonkarahisar’ı gastronominin baş şehri yapmanın çabası içinde olacağız” dedi.