Emeklilikte Adalet Derneği: 2000'liler İçin Adalet Arayışı

TAKİP ET

Emeklilikte Adalet Derneği Afyon Temsilciliği, 3 Mart 2023 tarihinde yeniden düzenlenen EYT yasasının tüm çalışanlar için adil bir emeklilik düzenlemesi getirmediğini belirtiyor. Bu düzenleme sadece 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanları kapsıyor ve bu durum, daha geç işe başlayanların emeklilik hakkında ciddi bir dezavantaj yaşamasına neden oluyor.

Emeklilikte Adalet Derneği, 2000' liler olarak bilinen 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe başlayanların emeklilik hakkının ellerinden alındığını ve bu durumun adaletsizlik yarattığını vurguluyor. Bu nedenle, daha geç işe başlayanlar ile aynı ülke vatandaşı olan akranlarının emeklilik hakkını elde etmiş olmaları, adalet ilkesine aykırı bir durum olarak görülüyor.

Dernek, bu adaletsizliğin işyerlerinde çalışma barışını ve motivasyonu olumsuz etkilediğini, gelir eşitsizliği ve iş bulma konusunda rekabet gücünü azalttığını belirtiyor. Bu nedenle, dernek, daha geç işe başlayanların da adil bir emeklilik düzenlemesinden yararlanmalarını talep ediyor.

Emeklilikte Adalet Derneği, sayın cumhurbaşkanından ve hükümetten, akranlar arasında oluşan bu adaletsizliği düzelten bir kademelendirme yapmasını istiyor ve bu düzenlemenin SGK literatüründe adaletin sağlandığı bir gün olarak anılmasını bekliyor.

Emeklilikte Adalet Derneği Afyon Temsilciliği bilgilendirme metninde şu ifadelere yer verildi

3/3/2023 tarihinde yeniden düzenlemen EYT yasası, tüm çalışanlar için adil bir emeklilik düzenlemesi yerine,  sadece  8/9/99 tarihi öncesi ile başlayan çalışanları kapsayan bir düzenleme olarak hayata geçmiştir.  Bu nedenle 1 gün, 1ay, 1 veya bir kaç yıl işe geç başlanmış olması nedeniyle, akranların benzer  ve hatta daha fazla prim günüyle emekliliğe ulaşmalarında 17/20 yıl fark oluştur. Neredeyse insan ömrünün 1/4 lük süresi olan bu fark anayasanın eşitlik  ilkesi ile bağdaşmadığı için basında 2000Liler  olarak bilinen 8/9/99 tarihinden sonra işe başlayanlar açışından büyük bir  mağduriyet doğurmuştur.

2000Lilerin aslında amacı ne emekli olmak ne de  EYT kapsamına dahil olmaktır. Bizleri yaralayan aynı ülke vatandaşı olduğumuz akranlarımızla, benzer ve hatta daha fazla primle 2.sınıf vatandaş olarak hissetmemizi sağlayan ADALETSİZLİKTİR.

Sokakta beraber oynadığımız,  aynı dönenlerde okula, askere gittiğimiz aynı işyerinde çalıştığımız akranlarımız  söz konusu tarih öncesinde işe başladıkları için emekli olma hakkını elde etmiştir. Bu nedenle aynı işyerinde 43 /45 yaşında emekli olup, çalışmaya devam eden bizden küçük arkadaşlarımızın ‘üzülmeyin sizde bir gün emekli olursunuz’ ‘siz çalışın bize bakın’  vb söylemlerine maruz kaldığımız için işyerlerinde çalışma barışı ve motivasyonumuz  günden güne tükenmektedir. Ayrıca çalışma hayatında olmaları ve ikinci bit geliri olması nedeniyle gelir eşitsizliği ve iş bulma konusunda rekabet gücümüzü de azaltıcı etki yaratmıştır.

Sayın cumhurbaşkanımızdan ve hükümetten talebimiz akranlar arasında oluşan bu adaletsizliğin, psikolojik deformasyonun adil,makul, ölçülü bir kademelendirme ile yeniden düzenlemesidir

İşte o tarih, SGK literatürüne  emeklilik düzenlemesi olarak değil, SGK’ da adaletin sağlandığı gün olarak geçecektir

Saygılarımızla,