Elektronik kelepçede kadar kadına şiddet vakası yaşanmadı

TAKİP ET

Aile içi ve kadına şiddetin önlenmesi hedefiyle bu senenin başında İçişleri Bakanlığı yapısında kurulan Elektronik İzleme Merkezi'nde takip edilen 764 vakada, şu ana kadar kadına şiddet vakası yaşanmadı.

Şiddet uygulayanın mağdura yaklaşmaması tarafında 7/24 kesintisiz olarak takibinin uygulanabilmesi hedefiyle Emniyet ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) kurulan Elektronik İzleme Merkezi'nde elektronik kelepçe takılması tarafında aile mahkemelerince verdiği kararlar buradan takip edilebiliyor.

Elektronik kelepçe takmakla yükümlü kişi, şiddete maruz kalma olsılığı olan şahsa mahkeme kararının belirttiği mesafeden çok yaklaşırsa merkeze GPS üzerinden ikaz sinyali düşüyor.

Uyarı tarafında izleme personeli eş vakitli olarak hem yükümlüyü hem de mağduru arıyor ve olduğu koordinattan ayrılmasını istiyor. Yükümlünün harekete devam etmesi olsılığı göz önüne alınarak mağdurla da irtibat kuruluyor ve kendini güvenilir bölgeye alması, koruması amacıyla bir ekip gönderileceği söyleniyor. Yükümlü hareketine devam ederse kolluk personeli aracılığıyla araya girmek ediliyor ve ile ilgili lüzumlu işlemler başlatılıyor.

Eğer yükümlü kendine takılan elektronik kelepçe ünitesini şarj etmezse ya da kelepçeye yönelik bir baltalama girişimi olursa; kayışı kesme, koparma, klips olarak ifade edilen aparatı çıkarma ya da değişik bir teşebbüs olursa elektronik kelepçe izleme personelinin ekranına bir ikaz düşüyor.