Ekran Kartları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

TAKİP ET

Ekran kartı bilgisayarda grafik işlemlerini yapan birim olarak geçmektedir.

Laptop, notebook veya ultrabookların bazılarında ise adı grafik işlemcisi diye de geçmektedir. Ekran kartı da kendi içerisinde çeşitlere ayrılmaktadır. Oyun veya oyunlarda kullanılan grafikleri tasarlamak adına kullanılan ekran tipi şeklinde. Oyunlar için kullanılan ekran kartları belirli bütçelere ve oynanacak oyunlara göre değişiklik gösterirken. Grafik tasarlamak adına kullanılan ekran kartları genel olarak belirli modellerden ve belirli tip bütçelerden oluşmaktadır.

Ekran kartı soğutması her ne iş için kullanılacaksa kullanılsın çok iyi olmak zorundadır. Çünkü bütün grafik işlemleri yapan bu grafik işlemcisinin de bu kadar yükten sonra sıcaklık değeri doğal olarak artacaktır. Ekran kartı ile kullanılacak işlemcinin ekran kartı ile uyumlu olması asıl önemli noktadır aksi takdirde darboğaza maruz kalınabilir.

Darboğaz Nedir?

Darboğaz kullanılan güçlü ekran kartını işlemcinin besleyememesi sonucu veya bir başka deyişle alınan işlemcinin ekran kartını besleyemeyecek kadar güçsüz olması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumda ekran kartı tam verimli çalışamayacaktır. Yani ekran kartı vermesi gereken performansı veremeyecek yüksek fiyata alınan ekran kartı istenilen biçimde kullanılamayacaktır. Buna bir diğer deyişle örnek verilecek olursa 2 silindirli bir motosikletin tek silindirini hatta tek silindirini bile işlemciye bağlı olacak şekilde kullanamamasıdır. Bu durum hem yanlış sistem hesaplanmasından hem de sistemi toplayan veya hazır sistemi oluşturan firma veya kişilerin bilgisizliğinden kaynaklanmaktadır.

Ekran Kartı Nerden Satın Alınmalıdır?

Ekran kartı MSI, Asus, Gigabyte, Zotac birçok markaya bağlı olarak satılmaktadır. Markaların farkı soğutma ve güç tüketimidir. Bunun dışında her marka aynı model ekran kartında çok küçük oynamalar harici (1-2 FPS) aynı performansı vermektedir. Ekran kartları da işlemciler gibi hava ve sıvı soğutma şeklinde farklı modellerde satılabilmektedir. Hangi iş yapılacaksa yapılsın sıvı bir soğutma kullanmak hava soğutma kullanmaktansa çok daha avantajlıdır. Ekran kartı modellerini ve markalarını incelemek veya satın almak isteyenler İnce Hesap adresine göz atabilirler. Yüzlerce marka ve model arasından sizlere en uygun modeli sizler için ayıklayan bir platformdur.