Eğitimci-Yazar Lokman Özkul yazdı "Birlikte Başardık"

TAKİP ET

Eğitimci-Yazar Lokman Özkul geçtiğimiz günlerde kaleme aldığı Maske Kimsin Sen isimli yazısından sonra şimdi de "Birlikte Başardık" dedi.

İki önceki yazımız ‘Maske Kimsin Sen’ idi. Bir özel kanalda yayınlanan ithal yarışma programı, satanist ve paganist figürler içeriyordu. Eciş bücüş ne idüğü belli olmayan karakterler, maske ve kostüm arkasına saklanmış bir takım insanlar garip garip hareketler ediyor, şarkılar söylüyorlar. Şarkı söylemesinde filan herhangi bir sıkıntı yok lakin verdikleri bilinçaltı mesajları çok tehlikeli. Müslüman Türk milletinin değerlerine aykırı bu ithal yapım, izleyicilerden gelen yoğun tepki üzerine cumartesi final yaparak yayından kalkıyor. Sansür taraftarı bir insan değilim lakin milli manevi ahlaki değerlere karşı yapımlar için de iyimser düşünemem. Bu tarz yapımlar için de, demokratik tepki hakkımız olan RTÜK ün ALO 178 şikayet hattını kullanarak rahatsızlığımızı belirtiyoruz. Bir de bizim gibi yazarlar köşelerinde yazarak tepkilerini ortaya koyuyor ve toplumsal bir demokratik tepki ortamı oluşturuyor. Bizim gibi rahatsızlığı çok fazla olan izleyici oldu ki, kanal da bu yapımı final yaparak yayından çekiyor. Yanlıştan dönmek de erdemdir önemli olan ısrarla yanlışa devam etmemektir. İzleyici en iyi denetleyicidir. Milli, manevi, ahlaki değerlere ters yapımları izlemediğinde, reyting kazandırmadığında doğal olarak zaten yayından kalkar bu tarz yapımlar.



İzleyici için yol gösterici bir durum olmalıdır, bu ithal yapımın yayından kaldırılması. Demek ki izleyici tepki gösterdiğinde, rahatsızlığını demokratik yollarla ifade ettiğinde sonuç alabiliyor. Bu tarz yapımlara tekrar tevessül edildiğinde veya hali hazırda devam eden yapımlara tepkisini ortaya koyarak aynı yolu izleyebilir. Sadece şikayet değil tabii ki, bunun yanında memnun olduğu yapımlardan memnuniyetini de göstermek ve yetkili mercilere iletmek durumundadır. Reyting ölçümleri bir programın izlenme durumlarını ortaya koyarak, yapımın uzun süreli veya kısa süreli olmasını sağlar. İzlenmeyen programlara hiçbir yapımcı yatırım yapmak istemez. Bazıları da sırf diğer ülkelerde prim yapıyor diye ithal programları getirip formatta biraz oynayarak Türk izleyicisine sunuyor. Müslüman- Türk kültürü ile Batı kültürü, Hint kültürü veya latin kültürü..  aynı demek değildir. Yapımcılar her şeyden önce bunu idrak etmeliler. Müslüman mahallesinde salyangoz satmanın bir anlamı yok. Bizim kaç yapımımız dışarıda, diğer ülkelerde seyrediliyor. İki elin parmaklarını geçmez. O da Türki Cumhuriyetler ve bazı Arap ülkelerinde ekseriyetle. Biz de yabancı hayranlığı, bir kısım insanlarda iliklere kadar işlemiş. Yabancı olsun da ne olursa olsun. Batı müziği, yabancı pop rock..  gençler arasında aldı başını gitti. Bizim Türk halk müziğimizi, sanat müziğimizi, slow müziğimizi benimsetmek varken neden bu yabancı merakı. Tamam müzik evrenseldir lakin, elin yabancısı bizim halk ve sanat müziğimizi mi dinliyor. Anlamını bile bilmediği sadece müziğin ritmine ayak uydurarak dinlediği parçalardan ne anlıyorlar mana olarak çok merak ediyorum. Neyse bu konumuz değildi ama ucundan dokunmuş olduk.

Evet izleyiciler olarak ortak bir tepki ortaya koyarak, Türk milletinin değerlerine aykırı bir yapımı yayından kaldırdık. Çorba da bizim de tuzumuz oldu. Ülke genelindeki izleyicilerle birlikte başardık. Demek ki istenildiğinde güzel sonuçlar alınabiliyor. Daha güzel yapımlar izlemek dileğiyle..

Lokman ÖZKUL
Eğitimci-Yazar- lokmanozkul@gmail.com

 

Eğitimci - Yazar Lokman Özkul yazdı: Maske Kimsin Sen?

lokman özkul birlikte başardık