Ebru Karadoğan İsmayilov foto muhabirliği değerlendirdi

TAKİP ET

Uzmanlar; foto muhabirlerinin görsel hafızalarını etkin kullanabilmeleri, mahremiyet hususu ile ilgili titiz dengeyi kurabilmeleri ve etik değerlere sahip çıkmaları gerekliliğini vurguluyor.

Üsküdar Üniversitesi Etkileşim Fakültesi Görsel Etkileşim Tasarımı Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Ebru Karadoğan İsmayilov, fotoğrafçılığın gelişimi ile foto muhabirlik mesleğinin günümüzdeki dinamikleri ve gereklilikleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Foto muhabirliğinin 1920’lerden beri bir meslek olarak varlığını sürdürdüğünü bildiren Dr. Öğr. Üyesi Ebru Karadoğan İsmayilov, o vakit içinderdan itibaren ilerleyen baskı teknikleriyle dergi ve gazetelerde fotoğrafları tekrarlı biçimde basmak imkânı sahip olunan olduğunu belirterek, "Önceden sürenin medya kuruluşlarının arşivlerindeki fotoğraflar ve illüstrasyonalar, metinlerin desteklenmesinde kullanılırken vakit içinde güncel içeriklerin resimli hikayesini üretecek bir iş kolu doğmuş oldu” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Ebru Karadoğan İsmayilov, vakit içinde foto muhabirliği kavramında detaylı dönüşümlerin gerçekleştiğini ifade ederek, “Haber fotoğrafçılığı hadiyi merkeze alır. İmkan varsa yaratıcı bir dil ya da estetik kodlar söz hususu olabilir ama vakaların tasvir edilmesi ve şahitlik ön plandadır. Görüntülerin elde edilmesinde aciliyet çok mühimdir. Foto muhabirlerinin ise haberin genel oluşumu üzerindeki sorumluluğu daha geniş ölçekte söz hususudur. Haber fotoğrafından kim, ne, neden, nerede ve ne vakit gibi asli soruların yanıtlarının verilmesi beklenir. Fakat foto muhabir bu yanıtların ötesinde yanıtlanmayan birtakım soruları okuyucu ve izleyiciye yöneltir. Bu yönüyle daha yoğun zihinsel performans gerektiren bir dili meydana koyma becerisine sahiptir" diye konuştu.

İyi bir foto muhabir teknik ekipmanına hakim olması gerektiğine ilgi çeken İsmayilov, "Konu, mekân ve bağlam değişkenlerine göre seçimlerini seri biçimde yapabilmelidir. İyi bir gözlemci olmak, görsel hafızasını etkin kullanabilmek ve vaka örüntülerine duyarlılığını geliştirerek dayanıklı öngörülerde bulunabilmek foto muhabirliğinde mühim özelliklerdir. Haberin akışı sırasında doğru insiyatif alıp harekete geçerek ideal görsel gereçleri toplamanın yanısıra elde edilen malzemeyi çözümleme ve yorumlama becerisine de sahip olmalı" dedi.