E-Devlet üzerinden 18 dilde sabıka kaydı verilmeye başlandı

TAKİP ET

Adalet Bakanlığı'nın, 'erişilebilir adalet' kapsamında teknolojik ilerlemelere ideal olarak yurttaşların hizmetine tanıttığı programyla, e-Devlet üzerinden 18 dilde çeviri edilmiş sabıka kaydı verilmeye başlandı.

Adalet Bakanlığı, yargı hizmetlerinde dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında yaşama geçirdiği programlarla adalete erişimi güçlendiriyor. Bakanlık mühendislerince tasarlanan yazılımla 20 Mart 2016'dan itibaren yabancı dile çevrilmiş sabıka kayıtları e-Devlet üzerinden veriliyor. Uygulama kapsamında adliyelerden alınması gereken çeviri edilmiş adli sicil sorgulama sonuçları, alakalı yurttaşların istekleri doğrultusunda bilgisayar, akıllı telefon ve tabletler üzerinden elektronik ortamda alınabiliyor.

YENİ ADLİ SİCİL BİLİŞİM SİSTEMİ İLE TERCÜME SAYISI ARTIRILDI

İlk olarak İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca olmak üzere dört dilde verdiği sabıka kayıtları, program alanının genişletilmesiyle İspanyolca, Flemenkçe, Danca ve Portekizce dillerinde de verilmesi sağlandı. Adalet Bakanlığı personelleri aracılığıyla geliştirilerek yenilenen Yeni Adli Sicil Bilişim Sistemi (ASBS) ile 20 Kasım itibariyle sabıka kaydının alınabileceği dil adedi 18’e yükseldi.

e-Devlet’e birleşik edilen yeni sistemle vatandaşlar Korece, Japonca, Çince, Slovakça, Makedonca, Rusça, Rumence, Letonca, Bulgarca ve Arnavutça dillerinde de yabancı dile çeviri edilmiş adli sicil belgesi alabilme imkânına kavuştu.

ARAPÇA TERCÜME ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

Bakanlığın resmi internet sitesinden alınan bilgiye göre, Arapça dilinde adli sicil kaydı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne başvuru durumunda verilirken, e-Devlet üzerinden Arapça adli sicil kaydı alınabilmesi amacıyla çalışmalar sürüyor.