"Dünya Tütünsüz Günü: Tütüne Değil Yiyeceğe İhtiyacımız Var"

TAKİP ET

Dünyada 1,3 milyar insan tütün ürünleri kullanmaktadır. Ancak bu oranın %80'i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktad...

Dünyada 1,3 milyar insan tütün ürünleri kullanmaktadır. Ancak bu oranın %80'i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Bu ülkelerde tütün ürünlerine bağlı hastalık ve ölüm yükü de daha yüksektir. Tütün kullanımı, temel ihtiyaçlar yerine tütüne yönelerek hane halkı harcamalarını gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlardan uzaklaştırarak yoksullaşmaktadır.

Ülkemizde ise tütün ürünü kullanmayanlar toplumun %70'ini oluşturmaktadır. Ancak tütün kullanımının yaygınlığı ve görünürlüğü hala yüksektir. Dünya genelinde her gün 22 bin kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bunun 7 milyonu doğrudan tütün kullanımından kaynaklanırken 1,2 milyonu tütün ürünü dumanına maruz kalmaktan kaynaklanmaktadır.

Dünya genelinde çocukların yarısı tütün dumanına maruz kalmaktadır ve her yıl 65.000 çocuk pasif tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Tütün ürünleri pasif etkilenim yoluyla bile ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Tütün ürünleri, birçok önlenebilir hastalığın, erken ölümün öncelikli nedenlerinden biridir.

Tütün ürünleri aynı zamanda bireysel ve ülke ekonomisine de zarar vermektedir. Dünya genelinde yıllık kaybın 1,4 trilyon dolar olduğu tahmin edilmektedir. Tütün kullanımı arttıkça, sağlık sorunları ve maliyetleri de artmaya devam edecektir.

Dünya Tütünsüz Günü, her yıl 31 Mayıs olarak kutlanmaktadır. Bu yılın Dünya Tütünsüz Günü teması "Tütüne değil yiyeceğe ihtiyacımız var"dır. Tütün endüstrisinin çevreye verdiği zararlar da önemli bir konudur.

Tütün endüstrisi, tütün yetiştiriciliği yoluyla küresel gıda krizine katkıda bulunmakta, ormanları yok etmekte ve suların tüketilmesine sebep olmaktadır. Ayrıca tütün ürünleri zehirli atıklar yaratarak çevreye zarar vermektedir. Tütün üretimi pek çok tarım ürününden daha fazla su tüketimine sebep olmaktadır. Ağaç kesimi, toprakların zarar görmesi ve sera gazı salınımı da tütün endüstrisinin yol açtığı çevresel sorunlardandır.

Tütün ürünlerinden kurtulmanın sağlık, sosyal, ekonomik ve çevresel faydaları vardır. Tütün endüstrisi insanları ve gezegeni zehirlerken, tütünle mücadele çalışmaları gençlerimizi ve toplumumuzu korumaya yardımcı olacaktır.