Dünya Rehberler Günü etkinliğinin ikincisi gerçekleştirildi

TAKİP ET

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü çevrim içi olarak Dünya Rehberler Günü etkinliğinin ikincisi gerçekleştirdi

Düzenlenen etkinliğe Turist Rehberleri Birliği (TUREB) I. ve II. Dönem Başkanı  & Antalya Rehberler Odası (ARO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Turist Rehberi Ahmet Zeki Apalı misafir olarak katıldı. 21 Şubat Dünya Rehberler Günü etkinliğinin açılış konuşmasını Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elbeyi Pelit yaparak Rehberler Günü’nün hem dünyada hem de Türkiye’de kutlanmasına dair kısa bulgular verdi. Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Sağbaş ise öğrencilerin ve rehberlerin Dünya Rehberler Gününü kutladı. Sağbaş, ilk olarak 21 Şubat 2020 tarihinde Turizm Fakültesinde rehberler gününün kutlandığını söyleyerek Turizm Rehberliği Bölümü ve fakülte olarak sene içersinde oluşturulan çalışmalara değindi. Sağbaş, Türkiye’de bütün bölümleri akredite edilmiş ilk fakültenin AKÜ Turizm Fakültesi olduğunu ve Turizm Fakültesi olarak halka bilinçlendirme eğitimi verildiğini belirtti.

Daha sonra bir konuşma yapan Ahmet Zeki Apalı ise Türkiye’nin turizmde dünyadaki sıralamasından ve hedefinden; turist rehberlerinin salgın döneminde lüzumlu desteği kamudan alamadığından ve yardımlar konusu ile ilgili kusurları olmasından bahsetti.  Apalı, tanıtımın ve planlamanın mühim olduğunu; TURAK akreditasyonunu mühim gördüğünü ve turizm eğitiminde standartlaşmayı getireceğini düşündüğünü ifade etti. Apalı, dijitalleşmenin rehberlik mesleğini olumsuz etkileyeceğine dair görüşler olduğunu fakat dijitalleşme doğru kullanılırsa olumsuzluktan çok olumlu yönde katkı sağlayacağını bundan ötürü da dijitalleşmenin turizm rehberliği mesleğini ortadan kaldıramayacağını söyledi.  Apalı, ilaveten Türkçe rehberlik konusunun yasalardaki boşluklardan ötürü vakit vakit gündeme geldiğini, Türkçe rehberlik konusunu hatalı bulduğunu anlatarak, Dünya ve Türkiye’deki rehberlik mesleğinin kıyaslaması yapıldığında yasa düzeyinde dünyada ön sıralarda yer alındığını, Türkiye’deki yasai düzenlemelerin yeterli olduğunu ve sürenin şartlarına göre güncellenebileceğini belirtti.

Söyleşinin sonucunda öğrencilerden gelen soruları cevaplandıran Ahmet Zeki Apalı’ya dijital ortamda teşekkür belgesi takdim edildi; istek ve temenniler de iletildikten sonra söyleşi sonlandı.