Domainler Hakkında Bilmeniz Gereken Gerçekler

TAKİP ET

Bir alan adı, web sitenizin fiziksel bir adrese eşdeğeridir. Kullanıcıların sitenizi IP adresini kullanmak yerine bir tarayıcıda kolayca bulmasına yardımcı olur.

Bir alan adı, web sitenizin fiziksel bir adrese eşdeğeridir. Kullanıcıların sitenizi IP adresini kullanmak yerine bir tarayıcıda kolayca bulmasına yardımcı olur. Bir ad ve bir uzantıdan oluşan alan adları, internet altyapısının önemli bir parçasıdır.

Bir alan adının ne olduğu sorusuyla ilgili bazı gerçekler:

• Her alan adı bir IP adresine bağlıdır ve DNS sunucuları ikisini birbirine bağlar.

• Tüm güvenilir alan adı kayıt şirketleri ICANN veritabanında toplanır.

• Sunucular, web sitenizin dosyalarını depolamaktan sorumludur.

• .com, tüm web sitelerinin %53'sinden fazlasının kullandığı en popüler üst düzey alan adıdır.

• ccTLD'ler, belirli bölgelere odaklanan web siteleri için ülke kodlarını kullanır.

• Bazı gTLD'ler, akademik kurumlar için .edu gibi yalnızca belirli kullanım durumları için kullanılabilir.

• Daha popüler alan adları daha pahalı olma eğilimindedir.

• Her alan adı kayıt şirketinin farklı bir kayıt süreci vardır.

• Kullanılabilir adları bulmaya yardımcı olan alan adı oluşturucuları vardır.

• Alan adları bir sağlayıcıdan diğerine aktarılabilir.

Alan Adları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Alan adları hakkında en sık sorulan sorulardan bazıları şunlardır:

Bir Alan Adını Nasıl Bulabilirim?

Çoğu host veya vds şirketi uygun bir alan adı bulmanıza yardımcı olmak için bir alan adı arama aracı sunar. Arama kutusuna istediğiniz bir alan adını girin ve Enter tuşuna basın. Ardından sistemimiz, önerinize göre mevcut TLD'lerin bir listesini görüntüler.

Tercih ettiğiniz alan adı zaten kayıtlıysa, başka bir uzantı seçin veya farklı varyasyonlar bulmaya çalışın. Kullanılabilir bir alan adı bulduğunuzda, kayıt işlemine devam edin.

Alan Adı ile Web Sitesi Arasındaki Fark Nedir?

Alan adı, bir web sitesinin adresidir. Kullanıcıların erişmek için bir tarayıcıya girdiği şeydir. Öte yandan, bir web sitesi, tek bir alan adı altındaki dosyalardan oluşan bir web sayfaları topluluğudur. Bir web sitesi oluşturma adımları, bir alan adını kaydetmeyi içerir. İkisi, kullanıcıların içeriğe kolayca erişmesine yardımcı olmak için birlikte çalışır.

Bir Web Sitesi için Alan Adına İhtiyacım Var mı?

Teknik olarak, ziyaretçiler web sitenizi IP adresini kullanarak ziyaret edebilirler. Ancak sayı dizisinden oluştuğu için hatırlaması zordur. Alan adı, bir web sitesinin internet kullanıcıları için daha erişilebilir olmasına yardımcı olur.

Bir alan adı, marka bilinci oluşturma ve arama motoru optimizasyonu (SEO) için de gereklidir. Kullanıcılar web sitenizi alan adı olmadan da bulabilse de, bu bir sitenin çok önemli bir parçasıdır. Aslında birçok defa işlem sağlayabileceğiniz Türkiye'de gayet başarılı hizmet veren Türk hosting firması olarak sizlere bilgi vereceğimiz isimlerin başında gelmektedir.

Alan Adının Sahibi Kim?

Bir alan adı yasal olarak tescil ettirene aittir. Birisi bir alan adı kaydettirdiğinde, kayıt şirketi, alan adı sahibinin bilgilerini toplayacak ve WHOIS dizinine gönderecektir. Bir alan adı kaydettikten sonra, yenileme ücretlerini ödediğiniz sürece tescil ettiren siz olursunuz.

Ücretsiz Web Sitesi Alan Adını Nasıl Alabilirim?

Ücretsiz bir web sitesi alan adı almanın başka bir yolu, bir web sitesinin alt alan adını oluşturmak için bir web sitesi oluşturucu veya CMS kullanmaktır. WordPress ve Blogger, bu hizmeti sunan iki platform örneğidir. Bu yöntemle kullanıcılar test yerine test.wordpress gibi alan adlarına sahip olabilirler.

Domain sorgulama gibi web barındırma sağlayıcıları, bazı barındırma planlarıyla ücretsiz alan kaydı sunar. Bu yöntemi kullanarak, alan adını ayrı olarak satın almaktan daha hızlı bir web sitesi oluşturabileceksiniz.

Bununla birlikte, ücretsiz alt alanlar genellikle minimum özellik ve araçlarla birlikte gelir. Bu arada, bir barındırma hizmetiyle ücretsiz bir alan adı almak, bir alan adı satın almakla aynı özgürlüğü sunacaktır. Bu yazımızda domainler hakkında gerekli tüm bilgileri ele aldık. En önemlisi, bir alan adının web siteniz için neden gerekli olduğunu açıkladık.

İşte alan adlarının nasıl çalıştığına dair bir özet:

• Bir web tarayıcısına bir alan adı girersiniz.
• DNS sunucuları web sitesinin IP adresini arar.
• Tarayıcı, sunucudan sitenin verilerini ister.
• Tarayıcı web sitesini görüntüler.

Uzantı ve yapı türlerine göre kategorize edilmiş farklı alan türleri mevcuttur. Aklınızda bir alan adı olduğunda, onu kaydetme adımlarını paylaştık. Bir alan adını farklı bir kayıt kuruluşuna aktarmaya gelince, bunu yapmak için gereksinimleri karşıladığınızdan emin olun.

Artık tüm bunları bildiğinize göre, devam edin ve kendiniz bir alan adı kaydedin.

domain sorgulama domain domain nedir domain satın al domain ne demek