Dikkat edilmezse dördüncü dalga kapıda

TAKİP ET

Uzmanlar yeterli koruma önlemleri alınmadığı ve tedbirler devam ettirilmediği takdirde; korona virüs 4'üncü dalgasının Ekim ile Kasım aylarında yaşanmasının kaçınılmaz bulunduğunu söyledi.

Antikor cevabı oluşsa da toplumun yüzde 70'i bağışıklık kazanana kadar koruyucu önlemlere büyük bir titizlikle devam edilmesi gerektiği belirtildi.

Burtom Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Sağlık Konseyi Başkanı Uzm. Dr. Erol Kılıç, Kovid-19 aşısının önemi ve virüsten korunma yöntemleri ile alakalı bilgi verdi.

Kovid-19 pandemisi ile alakalı korunma tedbirlerinin sosyal ve ekonomik nedenlerle gevşetildiğini fakat Türkiye'de ve dünyadaki pandeminin şimdilik bitmediğini bildiren Kılıç, "Virüste ilerleyen yeni mutasyonlar bilhassa hint mutasyonu (delta) ve bir arada bulunduğu hint plus mutasyonu ve ilerleyen başka mutasyonların yurdumuzda da görülmektedir. Yeterli koruma önlemleri alınmadığı ve devam ettirilmediği taktirde Kovid-19 pandemisinin 4. atağının ekim ile kasım 2021 aylarında yaşanması kaçınılmazdır" dedi.

Aşı uygulamalarının Türkiye'nin 81 ilinde süratle devam ettiğini bildiren Erol Kılıç, pandemi zincirinin kırılması amacıyla toplumun yüzde 67'den fazlasına aşı yapılmasının çok mühim bulunduğunu vurguladı.

Kılıç, koruyucu önlemlerin gevşetilmeden toplumun tamamı aracılığıyla katı şekilde uygulanması ve devam ettirilmesinin Kovid-19 pandemisinin yok edilmesi amacıyla mecburi bulunduğunu belirterek:

"Sonuç olarak gelişebilecek pandemik atakların sonlandırılması, toplumun büyük bir kısmının aşılanmasıyla, 2 metre sosyal uzaklık ahengi ile, el ve vücut hijyeni ve maske tüketimine uyulmasıyla olası olacaktır.

Kalabalık topluluklar amacıylae girilmemesi, toplu taşımaların denetimli kullanılması, toplumun kullandığı dar alanların havalandırılmadan kullanılmaması, her bireyin potansiyel Kovid-19 hastası olabileceği ya da asemptomatik hasta olabileceği düşünülerek yakın ilişkilerin sınırlandırılması, ellerin yüze göze götürülmeden yıkanması, dezenfekte edilmesi önemini hala korumaktadır. Pandeminin devam edip etmeyeceği bizlerin korunma önlemlerini uygulayıp uygulamadığımıza ve bu bilince sahip olmamıza bağlıdır" dedi.

Aşının virüsle efekte olunmasına tamamıyla engel olamadığına da ilgi çeken Kılıç, "Virüs aşılı da olsak bulaşmaya ve hastalık yapmaya devam edebilir. Fakat aşılanma, hastalık geçirilse bile hastaneye ve yoğun bakıma yatma hem de ölümle sonuçlanabilecek kadar ağır geçirilme halini engelleyecektir.

Pandeminin sona ermesi amacıyla gereken yüzde 60 - yüzde 70 toplum bağışıklığına ulaşılması fakat aşıyla olasıdür. Antikor cevabımız oluşsa da toplumun büyük fazlalığı bağışık imkan kadar yani pandemi sona erene kadar koruyucu önlemlere büyük bir titizlikle devam etmemiz gerekmektedir'' diye konuştu.