Dijital Dünya Düzeni - Eğitimci-Yazar - Lokman Özkul

TAKİP ET

Dünya genelinde yeni bir sistem kurulmak isteniyor

u sitemin adı ‘Dijital Dünya Düzeni’  Bu yazımızda Yazar Gökhan Güler’in kaynakta belirttiğimiz makalesinden istifade edeceğiz.

‘Dünya, korona virüsü (covid-19) süreci ile ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşamaya başladı. Koronavirüsü dünya için bir milat olmuştur. İnsanoğlunun tüm alışkanlıkları ve yaşam biçimi yeniden tasarlanmaya başlanmıştır. Dünya blokchain tabanlı dijital topluma evrilmeye başlanmıştır. 21. Yüzyıl 4. sanayi devrimi çerçevesinde dijital topluma dönüştürülebilme çalışmaları tam gaz devam ediyor. Endüstri 4.0 ya da 4. Sanayi Devrimi olarak nitelendirilmekte olan bu sistem birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren kollektif bir anlayıştır. Bu devrim nesnelerin interneti, internetin hizmetleri ve siber-fiziksel sistemlerden oluşan bir değerler bütünüdür ve aynı zamanda bu yapı akıllı fabrika sisteminin oluşmasında da önemli ölçüde rol oynamaktadır.  Dünyaya yön vermeyi kendilerine amaç edinip bu yönde hedefler koyarak bunlara ulaşmak üzere uzun yıllardır çalışmalar sürdüren mekanizmalar durmaksızın çalışmaya devam etmektedir. Bu mekanizmaların özellikle son 150-200 senedir ne tür girişim ve gelişmeler yaşadıkları bilinen gerçeklerdir. Bu yapıları devletler olarak tanımlamanın çok doğru olmadığını düşünüyorum. Bu yapılar küresel şirketler ve onların arkasındaki güçlü sermaye yapısı ve kendilerini gizlemeyi başarabilenlerdir yani üst akıl ve ekibidir.

Bu bağlamda korona virüs (covid-19) sürecini blokchain tabanlı yenidünya dijital düzenine geçişte kimse görmemezlikten gelerek yok sayamaz! Bakınız koronavirüsü ile ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü bir açıklama yaparak, kâğıt paraların hastalığın bulaşması noktasında önemli riskleri içermesi nedeniyle temassız dijital seçeneklerin kullanılmasını önermiştir! Dünyayı yeniden istedikleri yönde tasarlamaya çalışan küresel yapılar nakitsiz toplum dönüşümünü gerçekleştirmeye yönelik görüldüğü üzere bir takım adımlar atmaktadır. Bu dönüşüm olduğunda kimin nereye ne kadar para harcadığı da tas tamam ortaya çıkarılmış olacaktır! Koronavirüs süreci ile birlikte yaşanmakta olan bir diğer değişim de dinler ve ibadetlerle ilgili olarak yaşanmaya başlanmıştır. Virüsün  yayılmasını engellemek maksadı ile insanların toplu olarak bir araya gelmemeleri teşvik edilerek bu yönde telkinlerde bulunulmaktadır. Her dinin ve mezhebin kutsal saydığı mekânlar virüs sürecinin ardından hızlıca boşaltılmıştır!  Önümüzdeki süreçte bazı dinlerde ayinlerin dijital platformlardan yapılmasının planlandığı konuşulmaya başlamıştır. Yeri gelmişken ifade etmek gerekirse Hıristiyanlıkta online günah çıkarma sürecinin başlatılmış olduğunu hatırlatmak isteriz.

Tüm dinlerde vaazların ve ibadetlerin internet üzerinden dijital platformlardan verilmesi mi isteniyor?  Virüs  nedeniyle tatil edilen okullarda dijital/online eğitime geçilme girişimleri gündeme gelmiştir. Bunun bir sonraki aşamasında, dünya genelinde yapay zekâ ile öğretmenleri aradan çıkartarak dijital eğitim dönüşümleri mi gündeme getirilmek isteniyor? Covid-19 süreci denemesi ile insanlığa dijital dünya düzenine geçiş denemesi mi yaptırılmaktadır? Öyle anlaşılıyor ki önümüzdeki süreçte virüs konusu geride kaldığında birçok eğitim kurumunun online eğitimi öncelikleri arasına alacakları ciddi anlamda ifade edilmeye başlanmıştır! Yine önümüzdeki süreçte en önemli yaşayacağımız değişimlerin başında yapay zekâya bağlı olarak robotların hayatımıza tahminlerimizin ötesinde girerek etkileyeceği ifade ediliyor. Peki, insanlık buna ne kadar hazır? Dünyadaki birçok ülke dijital dünyanın gereklerine özgü bir takım yasal düzenlemeleri gündemlerine alarak hayata geçirmeye başlamıştır! Bundan sonraki süreçlerde bulaşıcı virüslere dayalı hastalıkların artması durumu söz konusu oldukça insanların evlerine kapanmaları sık sık gündeme gelecektir. Böyle bir durumda ise insanların yapay zekayla artırılmış gerçeklik teknolojisi ve online alışverişlere yönelecekleri dillendirilmektedir. Hatırlanacağı üzere Tesla Motors ve Space X şirketlerinin kurucusu Elon Musk, Neura Link adlı yeni bir şirket kurduğunu ve insan beynini bilgisayar arayüzlerine bağlayacak teknolojiler üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.Elon Musk, bu bağlamda ne diyordu? Ben sizlerin beynine bir cihaz ile bağlanarak ya bilgi transferi yapacağım, ya da yeni hafıza yükleyeceğim!  Elon Musk’ın iddia ve hedeflerinin ancak 7G teknolojisi ile hayata geçirilebileceği ifade edilmekte. Şu anda dünyada 5G teknolojisi nisbeten kullanılmakta. Yakın gelecekte bu bağlamda hayallerimizin de ötesinde çok ciddi değişim ve dönüşümler yaşayacağımız gibi bir durum söz konusudur! Bakınız virüs süreci ile birlikte şu görülmeye başlanmıştır ki, insanlar bu tehlikeyi bir daha yaşamamak adına kendilerine gönüllü olarak çip takılmak istenip istenmediği sorulacak olursa birçok insanın gönüllü şekilde çip taktırmak için koşa koşa gitmeye hazır oldukları gibi bir algı oluşturulmakta.  O kadar ki sosyal medyadaki hesap sahipleri ölseler dahi kendileri veya vasilerinin istemesi durumunda dijital olarak hayatını kaybeden kişinin geçmiş hafızasının kayıt altında tutularak sınırsız şekilde dijital olarak yaşatılmasının planlandığı bir sürece doğru gitmekteyiz.
The Economist 9 Ocak 1988'de yayınlamış olduğu dergi kapağında bakınız neyi resmediyor. "Dolar yanıyor.Doların küllerinden (phoenix) anka kuşu üzerinden kripto/dijital para doğuyor! Yıl 1988! Tesadüf mü?
Dünyanın en zengin ailelerinden olan Rockefeller ailesine ait Rockefeller Vakfı’nın 1 Haziran 2010 tarihinde yayınlamış olduğu son derece şaşırtıcı bir rapor var. Bu rapora göre, gelecek 15-20 yılda teknolojinin getireceği düzenler irdelenmiş. Raporun önemli yanı şu: Bazı senaryolar oluşturulmuş ve söz konusu senaryoların yaratacağı etkiler incelenmiştir. Rapor "önceden belirlenebilir durumlar" ve "belirsizlikler" olarak iki kategoriye sahip. Tüm senaryolar "Çin, Hindistan ve diğer ulusların" yükselerek çok kutuplu bir küresel sistemin ortaya çıkmasıyla başlıyor. 1 Haziran 2010 tarihli rapora dönecek olur isek, neredeyse bugünü ifade ediyor. Çin, özellikle yakın geçmişte yükselmeye geçmiş. 2017 yılında ABD ile Çin arasında ticari/askeri bazı sürtüşmeler başlamış. 2019 da ise NATO'nun Çin’i tehdit olarak nitelendirdiği görülmüştür. Buna karşın Çin ise kendi vizyonunu "yeni ipek yolu" ile ortaya koyarak alternatif bir düzen seçeneği ortaya çıkarmıştır.
ABD’de Roche ilaç şirketinin covid-19 u tedavi edecek ilaç geliştirildiği bizzat Başkan Donald Trump tarafından dünyaya duyurularak kendilerine teşekkür edildi. Roche ilaç şirketi bilindiği üzere Rockefeller ailesine ait. Yukarıda da ifade ettiğim üzere 2010 yılında yayınlanan ilgili raporu yayınlayan da Rockefeller ailesine ait olan Rockefeller Vakfı. Ne tesadüf öyle değil mi? Alın sizlere bir tesadüfler zinciri daha!
Dünyayı etkisi altına alan salgınların tarihlerine kısaca bir göz atalım!

1720 - Marsilya Salgını.
1820 - Kolera Pandemisi.
1920 - İspanyol Gribi ve son olarak da
 2020  Corona (covid-19) Virüsü!

Virüs süreci görüldüğü üzere, içerisinde birçok gizem ve tesadüfleri barındırmakta. Bakalım zaman ilerledikçe daha ne gibi yeni gizem ve tesadüfleri duyup öğreneceğiz? Yeri gelmişken ifade etmeliyiz ki Covid19 yeni coronavirüs’ün ilk olarak Çin’de yayılmaya başlaması, virüsün Çin kaynaklı olduğunu göstermez. Konuyla ilgili olarak görüldüğü üzere birçok iddia söz konusudur! Sonuç itibarı ile söz konusu kurgu ve dönüşümleri yapanların içerisinde bulunduğumuz süreçte göstermek istedikleri en önemli dönüşümlerin başında artık bundan sonraki süreçte internet üzerinden dijital olarak iş yapabilmenin ne kadar önemli olduğu konusu olduğunu düşünüyoruz.  Coronavirüs gerekçesi bahanesi altında Dijital Dünya Düzeni test edilmeye başlanmıştır. İnsanoğlu kabul etse de etmese de dünyada çok ciddi değişim ve dönüşümler yaşanmaya başlanmıştır. Bu noktada en önemli konu insanlığın mevcut yaşanmakta olan ve gelecekte yaşanması öngörülen değişim ve dönüşümlere ne kadar hazır olduğu konusudur! Herkes hiç zaman kaybetmeden dijital dünyaya ve yeni mesleklere yönelik olarak gerek kendilerini gerekse çocuklarını bilinçli bir şekilde hazırlamaya başlamalıdır

Lokman ÖZKUL
Eğitimci-Yazar
lokmanozkul@gmail.com