Denizli'nin Tarihsel Ad Değişimleri

TAKİP ET

Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri olan Denizli'nin isim geçmişi hakkında bilgi sahibi misiniz? 'Laodikeia'ndan 'Ladik'e, 'Tonuzlu' dan 'Denizli'ye uzanan bu tarihi serüveni gelin beraber inceleyelim.

Denizli; tarih, kültür ve tabiat güzellikleri ile Türkiye'nin en çok ziyaret edilen şehirlerinden biridir. Peki, bu tarihi bölgenin adı nasıl 'Denizli' olmuştur ve hangi değişimler sonucu varılmıştır? İsmi Yunanca bir sözcük olan 'Laodikeia'dan, Selçuklu döneminde 'Ladik' ve 'Tonuzlu'ya, Osmanlı döneminde ise günümüzdeki ismi olan 'Denizli'ye dönüşen bu tarihi süreç, oldukça ilgi çekicidir.

Eski adı 'Laodikeia' ya da 'Lazik' olan Denizli, Türklere geçiş sürecinde bu adı miras olarak almıştır. Şehrin Selçuklu hakimiyeti ile birlikte bugünkü yerine taşınması, isim değişimlerini de tetiklemiştir. Zamanında 'Ladik', 'Tonuzlu', 'Tonğuzlu', hatta ünlü seyyah İbn-i Batuta'nın sözlerine göre 'Donguzlu' gibi isimlerle anılan bu şehir, zamanla kendi kimliğini oluşturmuştur.

16. yüzyılın ikinci yarısında ‘Denizli’ şeklinde isimlendirilmeye başlayan bölge, 1510 yılında Osmanlı kayıtlarında 'Dinuzlu' olarak geçmekteydi. Bu dönemde kente uğrayan gezginler eserlerinde ‘Denyzely’, ‘Denizley’, ‘Denisli’, ‘Degnisli’, ‘Denizli' adlarını kullanmışlardır.

Yine 16. ve 17. yüzyıllarda ‘Laodikeia – Ladik – Lazik’ çizgisinin Osmanlı Dönemindeki devamı olan ‘Lazikkiye’ adı da kullanılmıştır. Ancak 1675'te 'Denizli' adı da 'Lazikkiye' ile birlikte yaygınlaşmış ve 1700 yılına gelindiğinde 'Denizli' adı yerleşik bir isim olmuştur ve günümüzde de bu isimle anılmaktadır.

Denizli'nin isminin tarihindeki bu dönüşümler ve değişimler, aynı zamanda şehrin tarihsel geçiş dönemlerine de ışık tutmaktadır. Tüm bu bilgiler, Denizli'nin sadece doğal güzellikleri ve tarihi eserleri ile değil, aynı zamanda isim hikayesi ile de ayrı bir ilgi odağı olduğunu göstermektedir

denizli eski adı denizli eski adı nedir denizli eski isimleri denizli eski ismi nedir denizlinin eski adı domuzlu