Denizli'de Liseler Arası İklim Değişikliği Gençlik Çalıştayı Düzenlendi

TAKİP ET

Denizli'de, Pınar-Baha Abalıoğlu Anadolu Lisesi, Birleşmiş Milletler Küresel Okullar Programı (UN Global Schools Program...

Denizli'de, Pınar-Baha Abalıoğlu Anadolu Lisesi, Birleşmiş Milletler Küresel Okullar Programı (UN Global Schools Program) çerçevesinde, Liseler Arası İklim Değişikliği Gençlik Çalıştayı gerçekleştirdi. Çalıştay, Merkezefendi Belediyesi Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde gerçekleştirildi. İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, Şube Müdürü Yasin Temel, okul müdürleri ve 47 öğrenci bu çalıştaya katıldı.

İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, yaptığı açılış konuşmasında, "Gençlerimizin bugüne kadar hepimizi ilgilendiren konularda duyarlılığını görmek bize keyif ve gurur veriyor. Birleşmiş Milletler Küresel Okullar Programında ilimizden bir okulun da yer alması ayrı bir önem taşıyor. Dünya var olduğundan bu yana bir denge üzerine kuruludur. Bu denge canlı ve cansız varlıkların birbirini tolere edebildiği bir ekosisteme sahiptir. Ancak, insan eliyle ve beşeri kaynaklarla bozuluyor. İnsanın hırsları, talepleri daha fazla üretme ve kazanma güdüleriyle kaynakları verimli kullanma yerine bir tarafın aleyhinde bir tarafın lehine kullanılma başlıyor. Tüm bunlar da dengeyi bozarak, ekolojik dengeyi bozuyor" dedi.

Liseler Arası İklim Değişikliği Gençlik Çalıştayı, iklim krizinin yıkıcı etkileriyle mücadele etmek ve sürdürülebilir yaşam inşa edebilmek için gençlerin farkındalığının sağlanması, bilinçlendirilmesi ve güçlendirilmesini amaçlamaktadır.

Çalıştayda, İklim ve Çocuk Hakları, İklim eğitiminin önemi, beşeri kaynaklı küresel iklim değişikliği ve gençliğin bu durumu önlemedeki rolü, küresel ısınma, kuraklık, küresel gıda krizi, biyoçeşitlilik kaybı, Türkiye'de alternatif enerji kaynakları geliştirilmesi, sorumlu tüketim, geri dönüşüm ve ileri dönüşüm konuları ele alındı.

Çalıştay'a, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Direktörü ve aynı zamanda Doğa ve İklim Bilimcisi Prof. Dr. Levent Kurnaz ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Koordinatörü Bahar Özay da, çevrimiçi bağlantı sağlayarak katıldı.