Demirci Mehmet Efe kimdir?

TAKİP ET

Milli Mücadele kahramanlarından olan ve Kurtuluş Savaşı'nda Kuva-yi Milliye'nin önderi olan Demirci Mehmet Efe 1883 yılında Aydın'ın Nazilli ilçesine bağlı Pirlibey Mahallesinde dünyaya geldi. Babasının demircilik mesleğini yapmasından ötürü kendisi de Demirci lakabını aldı.

İzmir’de askerlik görevini yaptığı sıralarda Ermeni bir yüzbaşıdan dayak yedi. Bunun üzerine askerden firar eden Demirci Mehmet Efe köyüne döndü. Bir süre sonra Çakırcalı Mehmet Efe tarafından Ödemiş ilçesine imam olarak gönderildi. Çakırcalı Mehmet Efe’nin vefatından sonra Demirci Mehmet Efe, Yörük Ali’nin çetesine katıldı. Burada kararlığı ve cesaretli oluşu çete içerisinde önemli bir konum almasına neden oldu. İzmir’in işgal edilmesinin ardından 11 Temmuz tarihinde Kuva-yi Milliye’ye katıldı. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin aldığı bir karar neticesinde, Demirci Mehmet Efe’nin Afyonkarahisar civarlarında bulunan Atlı Takip Kuvvetleri'nin düzenli orduya, süvari birlikleri olaraktan katılmasını öngörmekteydi. Düzenli orduya katılma teklifini kabul etmeyen Demirci Mehmet Efe’nin üzerine Albay Refet Bey bir kuvvet gönderdi. Bunun sonucunda Demirci Mehmet Efe’nin adamları ele geçirildi. Demirci Mehmet Efe, 30 Aralık 1920 tarihine gelindiğinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti’ne teslim oldu. 1961 yılında ise Aydın’a gitti ve burada yaşamını yitirdi. 

Demirci Mehmet Efe Afyonkarahisar