Darüşşafaka ve Yaşar Kemal Vakfından anlamlı iş birliği

TAKİP ET

Darüşşafaka Cemiyeti ile Yaşar Kemal Vakfı iş birliğiyle 'Edebiyat ve Yaşam: Yaşar Kemal ile Sorgulamanın, Düş Kurmanın, Yeniden Yaratmanın Arayışı' anma ekinliğinde yapılan Öğretmen Forumu'nda yeni devresinin yol haritasının adımları 'Ortak Akıl, Ortak Gönül' denilerek atıldı.

Gerçekleştirilen anma etkinliğinde, Yaşar Kemal’in yazar, gazeteci ve şair kimliğinin yanı sıra 1940’lı senelerde Adana’nın Bahçeköy'ünde öğretmenlik yaptığını ve yaşamı süresince da öğretmenlik anılarını sevgiyle, özlemle paylaştığını, kısaca Yaşar Kemal’in yaşamında eğitimin her vakit bir tutku olduğunu ifade eden Ayşe Semiha Baban Gökçeli, Yaşar Kemal’in sözlü vasiyetini yerine getirmek amacıyla bir araya geldiklerini belirtti. Yaşar Kemal’in, "Öğretmenlerin bir milleti ayakta tutabilmek amacıyla savaşı, kahramanca bir savaştır. Bir milletin onurunu, kültürünü, tekmil varlıklarını ayakta tutabilmek amacıyla. İnsan soyunu, bunca korkunç zorluklar içersinde savaşarak, onurlandıran bir insan bölüğüdür Türk öğretmenleri.” yazısını anımsatan Ayşe Semiha Baban Gökçeli, Yaşar Kemal’in Darüşşafaka ile hep kuvvetli bir gönül bağı olduğunun altını çizdi. Onun dünyaya, insana, tabiata sevgi ve saygıyı aşılayan eğitim özlemiyle, eğitimde fırsat eşitliği misyonu doğrultusunda nice çocuğun yolunu açan ve yaşamlarını değiştiren Darüşşafaka’nın eğitim anlayışının çok örtüştüğünü de ifade etti.

“Edebiyatla, sanatla dünyayı derinlemesine ve tadına vararak sevecek, gençlerle bir arada daha güzel, daha insanca bir dünyaya bir arada katkı yapalım” davetinde tespit edilen Ayşe Semiha Baban Gökçeli, kıymetli öğretmenlerin edebiyatı ve sanatı öğrencilerin yaşamlarına katarken kullandıkları yöntem, tecrübe ve görüşlerinin Darüşşafaka Cemiyeti ve Yaşar Kemal Vakfı iş birliği yol haritasını çıkarmak amacıyla kendilerine destek olacağını dile getirdi.



ÇOCUKLARIMIZI ZENGİN KÜLTÜREL GEÇMİŞİMİZLE BULUŞTURACAĞIZ

Yaşar Kemal’in yapımcı ve dönüştürücü yönünün bu iş birliğine ilham olmasını canıgönülden dilediğini söyleyerek sözlerine başlayan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem, “Yaşar Kemal’in bu coğrafyadaki izi, Darüşşafakalı çocuklarımızı varlıklı kültürel geçmişimizle buluşturacak. Yaşar Kemal’in kalemiyle yaşam verilen fakir halkın çocuklarının yolunu eğitimle açan bir Cemiyet olarak, 1863'ten bu yana insanımızın kaynaklarıyla binlerce çocuğumuza becerilerini keşfedip geliştirebilecekleri eğitim imkanı sunuyor ve yeryüzünde başka örneği olmayan bir eğitim hareketine imza atıyoruz” dedi.

Yaşar Kemal’in özgürlük, eşitlik, insan ve tabiat sevgisi, kültürel değişikliklere  saygı ve sahiplenme değerleriyle Darüşşafaka Cemiyeti değerlerinin benzerliği, iki kurumu “Ortak Akıl, Ortak Gönül” tabiriyle bir araya getirdi.

Yaşar Kemal Vakfı’nın amaçları ile Darüşşafaka’nın eğitim felsefesinin örtüşmesi; Vakfın gençlere katmak istediği varlıklılikleri, Darüşşafaka’nın öğrencilerinin yaşamlarına katması bu iş birliğinin başlangıç noktasını oluşturdu. Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem, “Darüşşafaka olarak, bir yandan ‘eğitimde fırsat eşitliği’ misyonumuzu sürdürürken, başka yandan da bizlere emanet edilen değerlere sahip çıkmaya devam ediyoruz. Bu kıymetli iş birliğinde, Darüşşafaka’ya katkıları amacıyla huzurlarınızda Yaşar Kemal Vakfı’na ve projede vazife alan herkese kurumumuz adına, en derin şükranlarımı sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.



EDEBİYATI VE SANATI GENÇLERİN HAYATLARININ BİR PARÇASI HALİNE GETİRECEĞİZ

Yaşar Kemal Vakfı ve Darüşşafaka Cemiyeti, Türkiye’de yürüttükleri bütün işlerinde, projelerinde ve attıkları adımlarda benzer vizyon ve amaçlarla hareket ediyor. Yaşar Kemal’in özgürlük, eşitlik, insan ve tabiat sevgisi, kültürel değişikliklere  saygı ve sahiplenme değerleriyle Darüşşafaka Cemiyeti’nin değerleri örtüşüyor. Darüşşafaka Eğitim Kurumları ve öğretmenlerin katıldığı aktivitedeki sunumlar Yaşar Kemal’in dünyaya, insana ve tabiata sevgisinin örneklerini göstererek; insanı insan yapan asli değerleri ve insandaki yaratıcılığı diri tutan, insana yaşama kuvveti veren mühim yaşam kaynaklarını hatırlattı. Edebiyatı ve sanatı yaşamlarının bir parçası durumuna getirme gereğinin farkında olan öğretmenler, eğitime tutkuyla bakan Yaşar Kemal’in tabiata bakışının bugünkü aleminde ne kadar lüzumlu olduğunun da altını çizdiler.