Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'nde Önemli Diplomatik Temaslarda Bulundu

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi'nde, ABD, Almanya, Fransa, Kanada, İngiltere, İtalya, İsveç ve Avrupa Birliği liderleriyle önemli ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Türkiye-İsveç İş Birliği Güçleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile katıldığı üçlü görüşmenin ardından yapılan açıklamaya göre, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edilecek. İki ülke arasındaki terörle mücadele iş birliği, İsveç'in NATO'ya katılmasının ardından da devam edecek.

Türkiye-İsveç İlişkilerinde Gümrük Birliği Güncelleniyor

Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB üyelik sürecinin yeniden canlandırılması konusunda İsveç'in aktif destek vereceği belirtilmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İkili Görüşmeleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde ikili ilişkiler, terörle mücadelede iş birliği, Türkiye'nin AB üyelik süreci ve İsveç'in NATO üyeliği gibi konular ele alındı.

Özel Görüşme: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Meloni ile görüşmesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden ile özel bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme, stratejik mekanizmaların devlet başkanları düzeyine çıktığı bir süreci başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreci beş yıllık bir perspektifte değerlendirirken, Biden'a seçim hazırlıkları için başarılar diledi.

Görüşmelerde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da yer aldı