Çingene Mozaiği Wolfe Sanat Merkezi'ne gönderildi

TAKİP ET

ABD'den Gaziantep’e getirilen Çingene Mozaiği’nin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla uygulanan 12 parçasının yüksek nitelik replikaları düzenlenen törenle Bowling Green Eyalet Üniversitesi Wolfe Sanat Merkezi’ne gönderildi.

GAZİANTEP (İGFA) - Amerika Birleşik Devletleri Ohio Eyaleti’ndeki Bowling Green Eyalet Üniversitesi’nde yer alan “Çingene Kızı” Mozaiği’nin olduğu panonun 12 parçasının 2018 senesinde ana vatanı Gaziantep’e getirildikten sonra öneri edilen yapıtlarin replikalarının yapımı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nce tamamlandı.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı’na bağlı Jale Tekinalp Yücel Kültür ve Sanat Merkezi ekibi aracılığıyla Zeugma Mozaik Müzesi Müdürlüğü ile Gaziantep Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü katkılarıyla Fırat Nehri kıyısından toplanan ve dönemini yansıtan taşlarla orijinallerine en yakın durumda uygulanan çalışmalar, Zeugma Mozaik Müzesi önünde uygulanan uğurlama töreni ile sergilenmek üzere Bowling Green Eyalet Üniversitesi Wolfe Sanat Merkezi’ne gönderildi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, törende yaptığı konuşmada Gaziantepli sanatçıların bu yapıtlari meydana getirdiği amacıyla büyük bir haysiyet duyduğunu ifade ederek, “Buradan giden tüm yapıtlarin geri dönmesi amacıyla çabamız bitmeyecek, tüm yapıtlar gelene kadar yoğunluğumuzla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Törene Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra Gaziantep Valisi Davut Gül ile Gaziantep Kültür ve Turizm İl Müdürü Bülent Öztürk katıldı.    

Gaziantep Valisi Davut Gül, bu çalışmanın bir arada iş yapma modelini bir kez daha gösterdiğini aktararak şunları kaydetti.

“Anadolu’da ki yapıtlar, bir şekilde gittiğini biliyor, görüyoruz. Burada bozukluğun bir parçası olmaktan ziyade, çözümün bir parçası olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi ile, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın koordinasyonunda Dışişleri Bakanlığımızın desteği ile yapıtlar Türkiye’ye geldi. Gaziantep’te ki her yapıt gün yüzüne çıkartılıyor. Karkamış Antik Kenti amacıyla çalışmalar sürüyor. Eserlerin gelmesi ve müze ile alakalı çalışmalar devam ediyor. Zeugma’da da büyük bir yatırım yapıldı. Rumkale’de restorasyon tamamlanması amacıyla çalışmalar sürüyor. Bunlar yapıldığında bu kültür vadisi meydana çıkmış olacak.”