CHP IŞIKLAR KASABASINDA

TAKİP ET

CHP Afyonkarahisar örgütü Işıklar kasabasında Kahvehaneleri dolaşarak Şeker Fabrikalarının satılmasına neden karşı çıktıklarını anlattı.

CHP Afyonkarahisar örgütü Işıklar kasabasında Kahvehaneleri dolaşarak Şeker Fabrikalarının satılmasına neden karşı çıktıklarını anlattı. Ziyarete CHP İl Başkanı Dr. Kemal Demirkırkan, Merkez İlçe Başkanı Vedat Sever, şeker İş Sendikası başkanı Murat Karamoçu CHP’nin il, ilçe ve belde yöneticilerinin de katıldı.

 

İlk olarak söz alan CHP Merkez İlçe Başkanı Vedat Sever “Çok uluslu şeker üreten şirketlerin baskısıyla ülkemizde 14 şeker fabrikası satışa çıkartılmıştır. Bizler buna dur demek zorundayız. Çünkü ülkemizde 250,000 aile şeker pancarı üreterk gelir elde etmektedir, bu işten ekmek yemektedir.” Dedi.

 

Şeker İş sendika başkanı Murat Karamoçu “Işıklarda yaşayan her insanın bu fabrikadan ekmek yediğini biliyoruz. Bu fabrika hem ışıklar için hem Afyon için çok önemlidir. Nişasta Bazlı Şeker(NBŞ) üreten Amerikan şirketinin çoluğumuzun çocuğumuzun bizlerin tükettiği Kolalı, Fantalı içeceklerde, çikolatalarda , keklerde bulunana NBŞ üreten Amerikan şirketinin raporuyla Türkiye’nin lokomotifi 14 şeker fabrikasının satışı gündeme geldi. Milletvekillerimiz, Bakanlarımız biz satarken kırk bin kere düşündük, fabrikayı da koruma altına aldık diyorlar. Fabrikalar özelleştirilirse anlatılanlar kadar güzel şeyler olmayacağını hepimiz biliyoruz. Fabrika özelleşirse nakliyecimiz, poşetcimiz, çalışanımız Işıklarda yaşayan herkes etkilenecektir. Bu yüzden kaybeden biz olacağız. Işıklar, Çobanlar, Sülümenli, Kocaöz bu fabrikaya sahip çıkarsa, kimse satamaz diye düşünüyorum.” dedi.

Daha önce özeleştirilen ve sonrasında kapatılan Et Balık Kurumu ve SEKA fabrikalarının Afyon ve ülke ekonomisine katkısından bahseden Demirkırkan “31 Milyon dolara satılan SEKA’nın kapatılması bölgede yaşan insanlarımızı yoksullaştırdı. Çay’da, Çöl Ovasında yaşayanlar mağdur oldu. İş bulamayanlar şehre göçtü. Bölgenin nüfusu 2002 yılından beri sürekli azalıyor. Garibanlıktan iş bulamayan, ekmek parası kazanamayan gençler sözleşmeli asker oldular. 2016 yılında 6, geçen yıl 7 şehit verdik. “Bu fabrikalar özelleştirilsin bitsin” denecek kadar basit değil. Bu fabrikalar buraya can veriyor, size hayat veriyor. Sizin ekmek kapınız. Bu fabrikalar kapandığında ne Işıkları ne Sülümenli’yi buluruz. Bu fabrikada çalışan kadrolu işçiler var. En az 120 kişi taşeron olarak çalışıyor. En az 250 kişi şeker fabrikasından emekli maaşı alıyor. Küspe kartı satanlar var, yemek satanlar var, taşımacılığını yapanlar var, kantarında çalışanlar var. Işıkların geçim kaynağı Şeker Fabrikasıdır. Biz buraya CHP olarak gelmedik. Biz memleket meselesini konuşmak için geldik. Biz sizlere destek olmak için buradayız. Burada oturup ahkam kesmekle olmuyor. Eğer bu satışa karşıysak hep beraber elele verelim. Biz istemezsek satılmaz. Milletvekilleri de bakanlar da, Başbakan da, Cumhurbaşkanı da bizim vekillerimizdir. Asil olan bizleriz. Tepkimizi ortaya koyalım “Biz bu fabrikaların satılmasını istemiyoruz” diyelim. Birlikten kuvvet doğar.” Dedi. Konuşmalarından ardından karşılıklı görüş alış verişi yapıldı.