Buharlı dev lokomotif Rahmi M. Koç Müzesi'nde

TAKİP ET

Ulaşım, endüstri ve iletişim tarihinin efsaneleriyle ziyaretçilerine tarihin kapılarını açan Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonunu zenginleştirmeye devam ediyor.

Gördüğü restorasyon sonrası TCDD’nin 56157 numaralı Çekoslovakya yapımı büyük lokomotifi, Rahmi M. Koç Müzesi’nde yerini aldı.

 

Ulaşım, endüstri ve iletişim tarihini 14 binin üzerinde objeyle ziyaretçileri ile paylaşan Rahmi M. Koç Müzesi, geniş koleksiyonuna son olarak TCDD’nin 56157 numaralı büyük lokomotifini kattı. Aslına uygun olarak restore edilen 69 yaşındaki lokomotif aynı zamanda hem yük hem de yolcu trenlerinde hizmet vermiş.

 

İngiltere’de 1800’lü yılların başında ilk kez kendi gücüyle giden lokomotif, demiryolu ulaşımı ve taşımacılığında çığır açtı. Buharlı lokomotif, teknolojinin gelişmesiyle birlikte yerini dizel ve elektrikli lokomotife bıraksa da filmlerde, kitaplarda, şarkılarda ilk günkü canlılığını koruyor. Rahmi M. Koç Müzesi de hepimizin çocukluk anılarında yer kaplayan tren yolculuklarını, Türkiye’nin raylı sistem tarihini yaşatıyor, ziyaretçilerini hem keyifli, hem de eğitici bir nostaljik serüvene davet ediyor.

Dev Lokomotif bilgileri:

Yapım Yılı: 1949

Yapımcı: Skoda-Çekoslovakya

Üretim adedi: 50

TCDD numarası: 56157

Aks dizilimi: 2-10-0

Ölçüler: Loko 96 ton, tender (kömür vagonu) 28 ton . 11 ton kömür 29 ton su alıyor.

Boy: 24 metre.

Türkiye’de kullanıldığı yer: Tavşanlı Balıkesir hattı

 

Müzenin raylı ulaşım koleksiyonundan örnekler

İlk atlı tramvaydan Sultan Abdülaziz’in Avrupa seyahatinde kullandığı vagona kadar bir çok değerli objenin yer aldığı müzede, Kadıköy Moda Tramvayı, 1910 Prusya imalatı G10 buharlı lokomotif, İtalyan mototreni La Littorina, İmparator II.Wilhelm’in Sultan Reşat’a hediyesi özel vagon, dünyanın ikinci metrosu olan Tünel Vagonu ve buharlı makinelerini görebilirsiniz. Ayrıca dekovil olarak da isimlendirilen dar hat tren ile hafta sonları Hasköy- Sütlüce hattında kısa bir yolculuk yapılabilir.

 

Rahmi M. Koç Müzesi hakkında:

Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye'nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesidir. 14 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitimleri ve atölyeleri ile kültür ve eğlenceyi bir arada sunabilen tek adres olan Rahmi M. Koç Müzesi Mustafa V. Koç/Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile hali hazırda 11 bin 250 m2'lik kapalı alana ve yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alana sahiptir. “Denizaltı” gezisinden, “nostaljik tren” turuna, uçaklardan klasik otomobillere kadar tarihin tüm detayları arasında gezintiye çıkma fırsatı sunan Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaretçiler, Fenerbahçe Vapuru Büfesi, Coca Cola Büfesi, Demlik Kafe, Café du Levant ve Halat by Divan’da yemek yiyebilir. Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi hariç her gün, hafta içi 09.30-17.00, hafta sonu ve resmi tatillerde ise (1 Ekim - 31 Mart) 09:30-18:00 (1 Nisan - 30 Eylül) 09:30-19:00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Müzeye giriş ücreti yetişkinler için 16 TL, öğrenciler için ise 7 TL’dır.