Bugün Kandil mi?

TAKİP ET

6 Mart hangi kandil, Berat Kandili mi, bu sene yarın ne kandili var? Kandil günleri Berat Kandili tarihi ve oruç hakkında araştırmalar başladı. Berat gecesi Şaban ayının 14. gününü 15.gününe bağlayan gecedir. Berat Kandili için geri sayılırken "bugün, yarın kandil mi?" sorularının cevapları araştırılıyor. Peki bugün kandil mi, Berat Kandili ne zaman?

Berat Kandili'nde oruç tutulur mu?

Berat Kandili, İslam alemi için önemli günler arasında bulunuyor. Berat Kandili dualar okunarak ve nazmalar kılınarak ibadetlerle geçiriliyor. "Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, ne zaman oruç tutulur" sorularının yanıtları araştırılıyor. Peki bugün kandil mi, yarın kandil mi?

BUGÜN KANDİL Mİ? 

Yılın 3.kandili olan Berat Kandili 6 Mart 2023 tarihinde idrak edilecek.

BERAT KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU? 

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (Berat gecesi) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu başka bir şey isteyen…’ buyurur.” (Bkz. Tirmizi, Savm, 39; İbn Mace, İkamet’u-Salat, 191) demiştir. Diğer taraftan Hz. Peygamber (s.a.s.), Zilhicce’nin ilk dokuz günü (Ebu Davud, Savm, 62; Tirmizi, Savm, 52), pazartesi ve perşembe günleri, aşura ve arefe günü oruç tutar (Müslim, Sıyam, 196, 197; İbn Mace, Sıyam, 41,42), pazartesi orucunu soranlara; “Bugün benim doğduğum, Peygamber olarak gönderildiğim ve Kur’an’ın bana vahyedildiği gündür.” (Müslim, Sıyam, 198) diye cevap verirdi. Bu ve benzeri rivayetlere dayanarak bazı İslam alimleri dini açıdan faziletli sayılan diğer gün ve gecelerin ibadetle ihyasının müstehap olduğunu söylemişlerdir.

2023 KANDİL GÜNLERİ

26 Ocak PERŞEMBE: REGAİB KANDİLİ
17 Şubat CUMA: MİRAC KANDİLİ
6 Mart PAZARTESİ: BERAT KANDİLİ
17 Nisan PAZARTESİ: KADİR GECESİ
26 Eylül SALI: MEVLİD KANDİLİ

kandilli kandil ne zaman kandil kandil günleri