Brezilya'da teslim olan "Tosuncuk" Türkiye'ye getirildi

TAKİP ET

Brezilya'da teslim olan 'Tosuncuk' lakaplı Çiftlik Bank Kurucusu Mehmet Aydın Türkiye'ye getirildi. Aydın, ile ilgili devam eden tahkîkat ve daha evvelce açılan kamu davaları kapsamında havalimanında gözaltına alındı.

Türkiye’nin isteği üstüne Brezilya hükümeti Mehmet Aydın’ı sınır dışı etti. Bugün Türkiye saatiyle 09.40’ta THY’ye ait TK-0016 sefer sayılı uçakla saat 22:15 sıralarında İstanbul’a getirildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın, ile ilgili devam eden tahkîkat ve daha evvelce açılan kamu davaları kapsamında İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı. 4 gün gözaltı zamanı verdiği Aydın’ın ifade işlemleri amacıyla İstanbul Güvenlik Müdürlüğü’ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Aydın’ın ifadesi ardından adliyeye sevk edileceği bildirildi.

Kamuoyunda “Çiftlik Bank” olarak tanınan düzenin kurucusu ve 2 yıldan çok süredir firari olan Mehmet Aydın, 3 bin 762 bireyin mağdur bulunduğu davada 22 bin 580 yıldan 75 bin 260 seneye kadar hapisle yargılanıyor.

Hatırlanacağı gibi, Çiftlik Bank düzenine para yatıran çok sayıda birey mağdur bulunduğu gerekçesiyle 2018’de yargı yoluna başvurdu. Sistemin kurucusu “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın ise, kurduğu sistem üzerinden topladığı paraların bir kısmıyla vatan dışına firar etti. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, bu sisteme katılımcı olarak para yatıran çok sayıda bireyin mağdur olması üstüne tahkîkat başlattı. Türkiye’nin çoğu ilinden mağdurun meydana çıkması üstüne Başsavcılık, tahkîkatnın tek elden yürütülebilmesi hedefiyle başka illerdeki adliyelere de makale gönderdi.

Raporlarda, düzenin ilk dönemde Aydın’ın şahsi hesapları üzerinden, daha sonra tekrar aynı şahsın sahibi bulunduğu Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Ltd. Şti. unvanlı firma üzerinden işlediği, tekrar Mehmet Aydın ve kardeşi Fatih Aydın’ın pay sahibi olup KKTC’de kurulan Famegame Software Ltd. Şti. unvanlı şirketin de sistem yapısında etkinlik gösterdiği yer aldı.

HAKKINDAKİ YAKALAMA KARARLARI

Hakkında İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılan Aydın, “Bilişim Sistemleri ve Banka ya da Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması” suçundan İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesinin 7 Nisan 2021, “Tehdit” suçundan Bursa 19. Asliye Ceza Mahkemesinin 8 Şubat 2021, “Bankacılık Kanunu’na Muhalefet” suçundan İstanbul Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesinin 6 Haziran 2018, “Tacir ya da Şirket Yöneticileri ile Kooperatif Yöneticilerinin Dolandırıcılığı”, “Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama”, “Bilişim Sistemleri, Banka ya da Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Dolandırıcılık”, “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma” suçları kapsamında Geyve Sulh Ceza Hakimliğinin 19 Mart 2018 tarihli yakalama kararlarına istinaden Kırmızı Bültenle uluslararası civarda aranıyordu.

tosuncuk tosuncuk neden teslim oldu