Bölgede ve Dünyada Öne çıkan Haberler

TAKİP ET

Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi Öne çıkan haberleri hazırladı

1.Bölgede ve Dünyada Öne Çıkanlar

Kovid-19

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 50.230’a ulaşırken, vaka sayısı 981.221, iyileşen hasta sayısı da 204.605 olarak kaydedildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yeni tip koronavirüs (Kovid- 19) salgını nedeniyle birlik ülkelerinde istihdamı korumak için 100 milyar avroluk ücret destek programı kurulmasını teklif etti.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 13 ülke, Kovid-19 salgını nedeniyle alınan önlemlerin hukukun üstünlüğüne ve temel haklara aykırı olmaması çağrısında bulundu. Belçika, Danimarka,Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, İspanya ve İsveç, yayımladıkları ortak açıklamada, "Bu benzeri görülmemiş durumda, üye devletlerin vatandaşlarını korumak ve krizi aşmak için olağanüstü önlemler almaları meşrudur. Bununla birlikte bazı acil durum önlemlerinin kabul edilmesinden dolayı hukukun üstünlüğü, demokrasi ve temel hakların ihlali riskinden derin endişe duyuyoruz." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, "Acil durum önlemleri kesinlikle gerekli olanlarla sınırlı olmalı, doğası gereği orantılı ve geçici olmalı, düzenli incelemeye tabi olmalı ve yukarıda belirtilen ilkelere ve uluslararası hukuk yükümlülüklerine uymalıdır. İfade özgürlüğünü veya basın özgürlüğünü kısıtlamamalıdırlar." çağrısı yapıldı.

NATO Dışişleri Bakanları, Kovid-19 bağlamında askeri desteği koordine etmesi için Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Orgeneral Tod D. Wolters'ı görevlendirdi

ABD'de yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 1047 artarak 5 bin 137'ye yükseldi.

İngiltere'de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı bir günde 569 artarak 2 bin 921'e ulaştı. İngiltere Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre, ülkede Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte 569 kişi daha hayatını kaybetti. Böylece yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 921'e çıkarken, vaka sayısı ise 4 bin 243 artışla 33 bin 718 oldu.

İtalya'da Kovid-19 salgınından ölenlerin sayısı son 24 saatte 760 artarak 13 bin 915'e yükseldi.

Almanya'da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1048'e yükseldi.

Fransa'da Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı son 24 saatte 471 artarak 4 bin 503'e yükseldi

İran'da İran Meclis Başkanı Ali Laricani'nin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandığı açıklandı.

Portekiz Meclisi, Kovid-19 salgınından dolayı 19 Mart'ta ilan edilen olağanüstü halin 15 gün daha uzatılmasını kabul etti. Son verilere göre ülkede Kovid-19 tespit edilen vaka sayısı 8 bin 251 olurken, salgından dolayı şimdiye kadar 187 kişi hayatını kaybetti. 

Fas Sağlık Bakanlığına bağlı koronavirüs portalından yapılan açıklamada, ülkede 22 kişide daha virüs tespit edildiği, böylece vaka sayısının 676'ya yükseldiği ifade edildi.

Umman Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 21 kişide daha Kovid-19 tespit edildiği ve ülke genelindeki vaka sayısının 231'e yükseldiği bildirildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı yetkililerinden Kemal eş-Şahra, düzenlediği basın toplantısında, işgal altındaki Batı Şeria ile abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yeni tip koronavirüse yakalananların sayısının 155'e yükseldiğini söyledi.

İspanya'da, Kovid-19 salgınından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 950 artarak 10 bin 3'e yükselirken vaka sayısı 110 bini aştı. 

Belçika'da Kovid-19 salgınında vaka sayısı son 24 saatte bin 384 artarak 15 bin 348'e ulaşırken, ölü sayısı 183 artışla bin 11 oldu. 

Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezi'nden yapılan açıklamada, 771 kişide daha virüsün tespit edilmesiyle vaka sayısının 3 bin 548’e çıktığı bildirildi. 45 kişininise iyileştiği ifade edilen açıklamada, 6 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısının 30 olduğu aktarıldı.

Ukrayna Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, vaka sayısının 135 artarak 804’e yükseldiği kaydedildi. Açıklamada, 3 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısının 20’ye  çıktığı, 13 hastanın iyileştiği ifade edildi.

Kazakistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, 22 kişide daha virüse rastlanmasının ardından vaka sayısının 402'ye yükseldiği bildirildi.

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kasımbek Mambetov, 5 kişide Kovid-19'un tespit edilmesinin ardından vaka sayısının 116'ya yükseldiğini duyurdu.

Özbekistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 17 kişide daha virüs tespit edildi ve böylece vaka sayısı 190'a ulaştı.

Gürcistan hükümeti son bir gün içinde 15 kişide daha virüse rastlanmasıyla vaka sayısının 130'a çıktığını bildirdi.

Ermenistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada da 92 kişi de daha virüsün tespit edilmesinin ardından vaka sayısının 663'e yükseldiği, ölü sayısının ise 1 artarak 4'e çıktığı kaydedildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve birçok üst düzey İsrailli yetkili, Sağlık Bakanı Yaakov Litzman'ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinin pozitif çıkması nedeniyle karantinaya girecek.

Tayland'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tedbir için yarından itibaren tüm ülkede gece sokağa çıkma yasağı uygulanacağı bildirildi. Tayland'da 1875 kişide Kovid-19 tespit edilirken 15 kişi hayatını kaybetti.  

Japonya’da çeşitli yerel yönetimler ile Sağlık, Refah ve Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre vaka sayısının Diamond Princess seyahat gemisi de dahil olmak üzere3.222 yükseldiği, durumu ağır olan 70 kişi olduğu, 81 kişinin hayatını kaybettiği, tedavisi tamamlanarak taburcu edilen kişi sayısının ise 1.091 olduğu kaydedildi..

Yunanistan’ın Pire Limanı’nda, El. Venizelos isimli kruvaziyerin, yolcu ve mürettebatta Kovid-19 tespit edilmesi nedeniyle karantina altına alındığı bildirildi.

Hollanda Ulusal Kamusal Sağlık ve Çevre Enstitüsü (RIVM) son 24 saatte Hollanda'da 1083 yeni vakanın tespit edilerek toplamda 14697 vaka olduğunu bildirdi. Hayatını kaybedenlerinsayısı da 166 artarak toplam 1339'a ulaştı. Şu ana kadar hastaneye yatırılan hasta sayısı 625 artarak 5784'e ve yoğun bakımdaki hasta sayısı da 1124'e ulaştı.

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 4 kişinin daha Kovid-19'dan yaşamını yitirmesiyle ülkede virüs kaynaklı can kaybının 16'ya yükseldiği belirtildi. Açıklamada, 15 kişide daha koronavirüs tespit edildiği ve toplam vaka sayısının 494'e ulaştığı kaydedildi.

Kuveyt Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Abdullah es-Sened, gazetecilere yaptığı açıklamada, 25 kişide daha koronavürüs tespit edildiğini ve toplam vaka sayısının 342'ye çıktığını ifade etti.

Bahreyn Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 66 kişide daha koronavirüs tespit edildiği ve toplam vaka sayısının 635'e yükseldiği bildirildi.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı 165 kişide daha Korona Virüsü tespit ettiklerini, toplam sayının 1885’e ulaştığını, 64 kişinin daha iyileştiğini, iyileşen kişi sayısının 328 olduğunu, 5 kişinin vefat ettiğini böylece vefat edenlerin sayısının 21’e çıktığını açıkladı. Türkiye

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19 salgını kapsamında Türkiye’de toplam vaka sayısı: 18.135, toplam vefat sayısı: 356, toplam iyileşen hasta sayısı:415’e ulaştı. 02 Nisan 2020 tarihinde 18.757 test yapıldı, vaka sayısında 2.456 artış kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lübnan Dışişleri Bakanı Nasif Hitti ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles ile telefonda görüştü.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge ile video konferans yöntemi ile görüştü. Görüşmede, Kovid-19 pandemisinideğerlendiren Bakan Koca ve Kluge, Türkiye ile DSÖ Avrupa Bölgesi arasında 2020 ve 2021 yıllarını kapsayacak iki yıllık iş birliği anlaşmasını imzaladı.

İstanbul Rum Patrikliği, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı Milli Dayanışma Kampanyası'na Patriklik ile Rum cemaati adına 300 bin lira bağışta bulunulduğunu bildirdi.

İstanbul Süryani Kadim Vakfı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı Milli Dayanışma Kampanyası'na 100 bin lira bağışta bulunulduğunu bildirdi. 

Twitter, Türkiye'yi hedef gösteren Suudi Arabistan ve Mısır kaynaklı 7 bin 891 hesabı sildiğini duyurdu.  Avrupa

Avrupa Adalet Divanı, Polonya, Macaristan ve Çekya'nın, yeniden yerleştirme programıçerçevesinde alması gereken mültecileri kabul etmediği için AB yasalarını çiğnediğine karar verdi.

Terörle Mücadele

YPG/PKK'lı teröristlerin Barış Pınarı Harekatı Bölgesi'ne düzenlediği sızma girişimi üzerine Suriye Milli Ordusu güçleriyle çatışmalar çıkarken, 4 terörist ile onlara destek olan 2 rejim askeri öldürüldü.

Orta Doğu

Yemen'deki Husiler, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerini, son 24 saatte ülkenin farklı bölgelerine 34 hava saldırısı düzenlemekle suçladı. 

2.Ulusal Makamlardan Resmî Açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: (Twitter)

Şehir Hastaneleri ile ülkemize her türlü imkânı içerisinde barındıran modern sağlık merkezleri kazandırdık.

2.682 yataklı İkitelli Şehir Hastanesi'nin ilk etabını 20 Nisan'da hizmete alıyoruz. Diğer hastanelerimizi de süratle tamamlayarak Milletimizin hizmetine sunacağız.(Ak Parti Belediye Başkanları Toplantısı)

Özellikle içinden geçtiğimiz Kovid-19 hastalığı döneminde belediyelerimize çok daha büyük görevler düşüyor. Yerel Yönetimler Başkanlığımız salgının başlamasıyla birlikte bu konuda dikkat edilecek hususlara dair sizlere gereken bilgilendirmeleri yapmıştı. Kamu hizmet binaları, toplu ulaşım araçları, pazar yerleri, çöp toplama alanları gibi yerlerin temizliğini ve dezenfeksiyonunu aksatmadan yapmalıyız.

Maske, eldiven, kolonya, tulum gibi temizlik ve korunma malzemelerinin temini ve dağıtımını mümkün olduğu kadar yaygın şekilde sürdürmeliyiz. Meslek edinme kursları olan belediyelerimiz, buralarda temizlik ve korunma malzemelerini kendileri yapabilirler.Halkı bilgilendirmeye yönelik kurallara uymaya davet eden her türlü faaliyet, kesintisiz devam edilmelidir. Gıda ve temizlik ürünlerini vatandaşlara ulaştırırken de kurallara riayet edilmesi noktasında titiz davranmalıyız. Yaşlılarımız ve öğrencilerimiz başta olmak üzere evlerinden çıkmasını istemediğimiz vatandaşlarımızın alışveriş, internet, kitap gibi ihtiyaçların teminine yardımcı olmalıyız. Bilhassa işsiz kaldığı veya yetersiz gelire sahip olduğu için geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşımızı asla yalnız bırakmamalıyız. Bu konuda valiliklerimizle de kaymakamlıklarımızla da işbirliği halinde olmalısınız. Evinde tencere kaynamadığı için gözü yaşlı, kalbi kırık, yüreği daralmış her vatandaşımızın vebali sizlerin üzerindedir.

Unutmayınız, 'Küllü halin yezulü' Yani her hal geçicidir. Bu günler gelip geçtikten sonra geride ülkemize ve şehrimize yaptığımız hizmetler, milletimize verdiğimiz destekler konuşulacaktır. Hayırla yad edilmek için bu günleri mihnet değil, fırsat bilip milletimizin gönül kapılarının bize sonuna kadar açılmasını sağlamalıyız. Milletimiz göz boyamaya çalışanla halis niyetle hizmet edenin ayrımını böyle dönemlerde daha iyi yapar. AK Parti olarak bugüne kadar milletimizi hayal kırıklığına uğratmadık. İnşallah bu salgın döneminde de uğratmayacağız."

En büyük önceliğimiz, vatandaşlarımızın geçim sıkıntısına düşmeden temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesini sağlayabilmektir. Aldığımız tedbirlerin büyük bir bölümü, doğrudan dar gelirli insanlarımıza destek vermeye yöneliktir. Bu çerçevede, sosyal devlet ilkesi gereği ihtiyaç sahibi 2 milyon haneye, biner lira nakit yardımı gerçekleştiriyoruz. Faaliyetine ara veren her işletmenin çalışanlarının ücretlerinin yüzde 60'ı oranında ve asgari ücreti geçmeyecek şekilde ödeme yapıyoruz. İstihdamı korumak amacıyla faaliyetlerine ara veren işletmelerimizin telafi çalışma sürelerini iki katına çıkardık. İşletmelerimizin vergi ve sigorta ödemelerini erteleyerek bu sıkıntılı dönemi nispeten daha rahat şekilde geçirmelerini temin ediyoruz.

Bu, 83 milyonun her bir ferdini yakından ilgilendiren hayati bir konudur. Salgının ilk başladığı andan itibaren bizler meseleye bu hassasiyetle yaklaştık. Politika ve söylemlerimizi de buna göre belirledik. İşinin ehli hocalarımızdan oluşan Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda aldığımız kararları tek tek hayata geçirdik.  Süreci sosyal medyada veya televizyon ekranlarında ahkam kesenlere göre değil, ülkemizin gerçeklerine ve ihtiyaçlarına göre yürüttük. Aldığımız her kararı devlet ciddiyetine uygun şekilde tüm boyutlarıyla değerlendirdikten sonra milletimizle paylaştık.

Panik yapmadan akılcı, dengeli ve gerçekçi adımlarla mücadelemizi kararlılıkla yürütüyoruz. Türkiye Allah'ın izniyle bu salgını yenecek güce ve kapasiteye sahiptir. Daha önceki sıkıntılar gibi milletimiz bu badirenin de üstesinden gelecek, inşallah aydınlık, müreffeh ve huzurlu günlere kısa sürece kavuşacaktır. Çünkü biz Türk milletinin basiret ve ferasetine sonuna kadar güveniyoruz. Rabbimizin nusret ve inayetinin bizimle olduğuna da yürekten inanıyoruz. Bu süreçte mücadelemizi sekteye uğratacak en büyük tehdit, ümitsizliktir, karamsarlıktır, yılgınlıktır, yeise kapılmaktır. 83 milyonun arasına ayrılık virüsünü, fitne ve tefrika virüsünü bulaştırmadığımız sürece, korona virüsü ile mücadelemiz çok daha kolay olacaktır.

Girmeden tefrika bir millete düşman giremez/Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez" dizelerini hatırlatan Erdoğan, "Bu milletin en büyük gücü birliğidir, beraberliğidir. Bin yıldır sevinç ve hüzünle yoğrulan kadim kardeşliğidir. 83 milyon olarak birbirimize kenetlendiğimiz sürece bizi yıkabilecek, kutlu yolculuğumuza set çekecek hiçbir engel yoktur. Bunun için her fırsatta salgına karşı almamız gereken tedbirleri hatırlatırken, aynı zamanda milletimizin birliğine, beraberliğine ve kardeşliğine de vurgu yapıyoruz.

Başlattığımız yardım kampanyasında toplanacak tutarı doğrudan ihtiyaç sahiplerine aktaracağız. Esasen bu tür kampanyalarda toplanan meblağlar devletin aynı amaçlı diğer harcamalarının yanında oldukça küçük kalır. Bu kampanyaların gayesi milletimizin fertleri arasındaki güçlü dayanışmayı ortaya koymaktır. Sergiledikleri hukuksuzluk ve tehlikeli söylemlerle dayanışma yerine ayrışma peşinde olanlara izin vermeyeceğiz. Kendilerini Türkiye Cumhuriyeti Devletinin dışında ve üstünde görenlere milletimiz de hak ettiği cevabı veriyor, verecektir. Hele hele 83 milyonun kader ortaklığını sembolize eden bir projeyi dinamitlemeye çalışmak açık söylüyorum, gafletten öte bir davranıştır. Adı üzerinde bu bir iyilik seferberliğidir. Gönüllü yardımlaşma ve dayanışma kampanyasıdır. Farklı şekilde yardımda bulunmak isteyen vatandaşlarımız da gerek bireysel olarak, gerekse gönüllü teşekküllerimiz vasıtasıyla bunu zaten yapıyor. Türkiye'de kimse hukukun ve kanunların üstünde değildir. Korona salgınıyla mücadeleyi sulandırmaya, bunu günlük siyasetin malzemesi haline dönüştürmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Şu an hepimiz vatanımızın geleceğini ve milletimizin hayatını tehdit eden sinsi bir düşmanla mücadele ediyoruz. Karşımızdaki düşmanın adı koronavirüstür. Bu düşmanı ancak birbirimize, birbirimizle kenetlenerek yenebiliriz. Bu tehdidin üstesinden ancak dayanışmayla gelebiliriz.

Gün siyasi, etnik, mezhebi tüm farklılıklarımızı bir tarafa bırakarak ebedi ve ezeli kardeşliğimizi hatırlama günüdür. Gün tıpkı İstiklal Harbimizde olduğu gibi ortak düşmana karşı birleşme günüdür. Gün küçük hesaplar peşinde koşmak yerine basiretli davranma günüdür. Böyle bir dönemde siyasi rant hesabı yapanları maşeri vicdan asla unutmayacaktır. Umut vermek, güven aşılamak, katkı sunmak yerine, karamsarlık pompalayanları milletimiz asla affetmeyecektir. Buradan herkesi bir kez daha bir olmaya, beraber olmaya, kardeş olmaya ve hep birlikte Türkiye olmaya davet ediyorum. Rabbimyar ve yardımcımız olsun. (Twitter)

Türkiye’nin sağlık altyapısı; personel, ilaç, malzeme ve yoğun bakım imkânları bakımından pek çok ülkeye göre oldukça iyi durumdadır. 

Sağlık altyapımızın gücüyle, Koronavirüs'e karşı mücadele gibi zor bir süreci de inşallah örnek bir sınav vererek atlatacağız.(Sayın Cumhurbaşkanımızın İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'ye gönderdiği mektup)

Sayın Başbakan, Değerli Dostum,

Kovid-19 salgınının tüm dünya için büyük bir tehdit olmayı sürdürdüğü, maalesef çok sayıda insanın hayatını kaybetmekte olduğu zorlu bir dönemden geçiyoruz. Dostumuz ve müttefikimiz İtalya, salgınla mücadelede en ön cephede yer alan ülkelerden biridir. Milli yas ilan ettiğiniz bir günde mateminizi paylaşıyor, bu tür acıların bir daha tekerrür etmemesini temenni ediyorum. Salgında hayatını kaybeden İtalyan vatandaşları için ülkem ve milletim adına taziyelerimi sunuyorum.

Dostluğun nişanesi olarak, geçtiğimiz günlerde Türk Kızılayı aracılığıyla İtalya’ya yardım malzemesi göndermiştik. NATO'nun Avrupa-Atlantik Afet Mukabele Eşgüdüm Merkezi (EADRCC) aracılığıyla iletmiş bulunduğunuz yardım çağrınıza cevaben de askeri kanallarımızdan ilave malzeme sevk ediyoruz.  Ayrıca, salgınla mücadelede İtalya'nın acil ihtiyaç duyduğu tıbbi malzemelerin ülkemizden ihracatı konusunda, elimizden gelen tüm kolaylığı sergiledik.

Türkiye, İtalya'nın kara gün dostu olduğunu gösterirken, Avrupa Birliği dahi yardımlar konusunda çeşitli engellere imza atarken, maalesef İtalyan basınında ülkemizi haksız yere itham eden, tıbbi malzemelere el konduğunu ileri süren mesnetsiz haberlere de rastladık. Bu konuda, İtalyan makamlarınca yapılan sağduyulu açıklamalardan duyduğumuz memnuniyeti ayrıca ifade etmek isterim.

Sayın Başbakan, gerçekleştirdiğimiz telefon görüşmesinin ardından bir kez daha salgın hastalıkla mücadelenizde yanınızda olduğumuzu belirterek, en kısa zamanda ulaşacağımıza inandığım sağlıklı günlerde sizinle yeniden görüşmeyi temenni ederim.(Sayın Cumhurbaşkanımızın İspanya Başbakanı Pedro Sanchez Perez-Castejon'a gönderdiği mektup)

Sayın Başbakan, Değerli Dostum,

Dost ve müttefik İspanya'nın tüm dünyaya yayılan Kovid-19 salgınından en fazla etkilenen ülkeler arasında yer aldığını biliyorum. Tüm İspanya halkına ve özellikle bu zor günlerde hayatlarını kaybedenlerin yakınlarına ülkem ve milletim adına taziyelerimisunuyorum.

Türkiye olarak, İspanya halkının tek yürek olarak kriz karşısında sergilediği dirayetli ve kararlı duruşu takdirle izliyoruz. Hükümetinizin salgının ilk günlerinden bu yana etkin önlemler alarak, krize karşı yoğun ve başarılı bir mücadele verdiğini görüyoruz. Size bu çabalarınızda muvaffakiyetler diliyorum. Temennimiz, dost İspanya halkının bu felaketi de en kısa sürede ve en az zararla atlatması, yeniden refah, huzur ve esenlik dolu günleregeri dönebilmesidir.

Türkçemizde 'Dost kara günde belli olur.' diye bir atasözümüz vardır. Bu anlayışla, NATO'nun Avrupa-Atlantik Afet Mukabele Eşgüdüm Merkezi (EADRCC) aracılığıyla da iletmiş bulunduğunuz yardım çağrınıza cevaben, bugün Hava Kuvvetlerimize ait bir uçakla ülkenize tıbbi yardım malzemesinin intikalini sağlıyoruz.

Avrupa Birliği'nin dahi engeller koyduğu bir ortamda, tüm imkanlarımızı zorlayarak, ihtiyaç duyduğunuz tıbbi malzemelerin ülkemizden ihracatı konusunda, elimizden gelen tüm kolaylığı da sergiliyoruz. 

Bu salgın hastalıkla mücadelenizde zatı alinize ve hükümetinize kolaylıklar diliyorum. Yaşadığımız zorlu dönemi geride bıraktıktan sonra daha önce de sizinle görüşmüş olduğumuz üzere, ikili iş birliğimizi ileri taşıyacak adımları kararlaştırmak amacıyla, bir sonraki Hükümetlerarası Zirvemizi düzenlemek için sizi ülkemize bekliyorum.

Mustafa Şentop, TBMM Başkanı (44 ülke parlamento başkanına mektup):

Bu ölümcül tehdidin evrensel bir salgın olması dolayısıyla tüm ilgili parlamentolar, hükümetler ve sivil toplum kuruluşları tarafından bir dizi kolektif ve uyumlu önlemlerin alınmasının, şekillenmesinin ve daha fazla gecikme yaşanmadan hayata geçirilmesinin gerekliliğine inanıyorum.

Dünya çapında insan sağlığını ve refahını tehdit eden benzeri görülmemiş ve karmaşık bir tehdit yarattığı bu talihsiz zamanda sizlerle iletişime geçme gereği hissettim. Hepimiz bu yıkıcı katilin her gün dünyamızın hemen hemen her yerinde sebebiyet verdiği artan ölüm oranlarına tanıklık etmekteyiz. Bu kritik ve benzeri görülmemiş durumda dünyanın dört bir yanındaki insanlar ve ülkelerle, özellikle de Covid-19 ile yoğun bir şekilde mücadele eden Asyalı dostlarımızla yürekten dayanışma içinde olduğumuzu ifade eder, bu son derece tehlikeli ve yıkıcı virüsü en kısa sürede yenmek ve yok etmek için mütevazı yardımlarımızı kendilerine her şekilde iletmeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim.

Bu ölümcül tehdidin evrensel bir salgın olması dolayısıyla tüm ilgili parlamentolar, hükümetler ve sivil toplum kuruluşları tarafından bir dizi kolektif ve uyumlu önlemlerin alınmasının, şekillenmesinin ve daha fazla gecikme yaşanmadan hayata geçirilmesinin gerekliliğine inanıyorum. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Dünya Sağlık Örgütü Başkanı tarafından son zamanlarda dünyaya yönelik haklı olarak verilen mesajlarda da belirtildiği üzere, bu kritik uluslararası koşullarda dayanışma, empati ve fedakarlığımızı en iyi şekilde göstermenin ayrıca hepimizin insani sorumluluğu olduğunu vurguluyor ve insanlığı bu tehdidin pençesinden kurtarmak için tek vücut ve tutarlı bir şekilde karar vermemizi engelleyen ikili veya çok taraflı her türlü engeli bir kenara koymaya davet ediyorum. Koronavirüse karşı bu mücadelede sevdiklerini kaybeden aileler ve özellikle tıp camiasıyla gönülden empati kuruyor, bu görünmez insanlık düşmanını çok geç olmadanyenmek için tüm uluslararası ortak önlemlerin alınmasını derinden destekliyorum."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca:

Test sayımız düne göre 4.000’in üstünde artış gösterdi. Test sayısına oranla pozitif vaka sayımız ise azaldı. İyileşen 82 yeni hastamız var. Son 24 saat içinde kaybettiğimiz hastaların %82’sinin 60 yaşını aşmış kişiler olması yine dikkat çekici.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:

Yurt dışında yeni tip koronavirüsten hayatını kaybeden Türk vatandaşlarının sayısı 124'e ulaştı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy:

"(Turizm sezonu) Bizim öngörümüz mayıs sonuna ertelenecek, şu anki gidişat onu gösteriyor" - "İnşallah Ramazan Bayramı'na tekrar turizm hareketlerinin başlayacağını görürüz. Tabii ilk hareketler iç turizmde başlayacak" - "(Turizmde) Askıdaki personel kısa çalışma programına dahil edilebiliyor. Özellikle turizm işletmelerine buradan duyuruyorum, lütfen askıdaki personeli geri çağırsınlar, işe girişlerini yapsınlar ve kısa çalışma ödeneğinden yararlandırsınlar"   
 

3.Uluslararası Resmi Açıklamalar

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı mücadele kapsamında toplumsal yardımlaşma çağrısı yaptı.

Steinmeier, yayınladığı görüntülü mesajında sıkıntılı bir dönemden geçildiğini hatırlatarak ''Bu kriz derinliklerdeki korkularımızı uyandırdı.'' dedi.

Başkalarına yardım etmeye çalışanları örnek gösteren Steinmeier, ''Bu birkaç örnek bize şunu gösteriyor. Belki izolasyona mahkum olabiliriz ama faaliyetsizliğe asla.'' diye konuştu.

Claudia Meister adlı doktorun kendisine, ''Bu krizin iyi bir tarafı da var, şimdi birbirimizi daha iyi tanımaya başlıyoruz.” dediğini aktaran Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier, ''Birbirimizi şimdi daha iyi tanıyacaksak, birbirimize en iyi yanımızı gösterelim, birbirimize insanlığı gösterelim ve dayanışma içeresinde olalım. Eğer bunu başarabilirsek, toplumumuz bu krizde parçalanmayacak, tam aksine birbiriyle kenetlenecektir.'' değerlendirmesini yaptı.

Kovid-19'a karşı ülkede alınan önlemleri hatırlatan Steinmeier, ''Yaşlı komşular için alışveriş yaparak bilhassa nadiren konuştuğumuz kişileri, ailemizi telefonla arayarak, toruna telefonla uyku masalı anlatarak, şu günlerde ziyaret edemediğimiz bakımevinde olan sevdiklerimize kart veya mektup göndererek, internette yer alan çok sayıdakiplatformları ve fikirleri kullanarak herkes birbirine yardım edebilir.'' ifadelerini kullandı.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Kovid-19 salgınının yol açtığı ekonomik krize karşı Avrupa Birliği (AB) ülkelerine dayanışma çağrısında bulundu. 

Le Maire, düzenlediği basın toplantısında, salgının yol açtığı ekonomik kriz konusunda ortak bir çözümün bulunması gerektiğini söyledi.

Bu konuda AB ülkelerine dayanışma çağrısı yapan Le Maire, Hollanda ve Almanya'dan oluşan blok ile İtalya, İspanya ve Portekiz'den oluşan blok arasında salgına yönelik ekonomik destekler konusundaki ayrılığa işaret ederek, "Bazılarının onayladığı, diğerlerinin reddettiği bir çözüm Avrupa için en kötüsü olur." değerlendirmesinde bulundu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile sona eren üretim kısıntısı anlaşmasının yerine yeni bir anlaşmanın gündemde olmadığını söyledi.

Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump’ın bir süre önce yaptıkları telefon görüşmesinde petrol piyasalarındaki durumu istişare ettiklerini ifade etti.

Petrol piyasalarındaki mevcut durumdan memnun olmadıklarını belirten Peskov, “Bu konuda uluslararası seviyede temaslar yürütülüyor, bu devam eden bir süreç.” dedi.

Putin’in programında Suudi Arabistan yönetimiyle bir görüşmenin bulunmadığını da vurgulayan Peskov, “OPEC ile sona eren üretim kısıntısı anlaşmasının yerine yeni bir anlaşma, hatta anlaşma taslağı şu ana kadar gündemde yok.” diye konuştu. 

4.Uluslararası Medya Yansımaları

İNGİLTERE

 
Yunanistan Göçmenler Arasında Koronavirüs Tespit Edilmesinin Ardından Bir Kampı Karantinaya Aldı
Yayın Organı : REUTERS
Yayın Tarihi :02 Nisan 2020
 
Yunanistan Göçmen Bakanlığından yapılan açıklamada Yunanistan'ın 20 göçmende koronavirüs tespit edilmesinin ardından bir göçmen kampını karantinaya aldığı belirtildi.
 
Göçmenler arasında test uygulamalarının sürdüğü belirtilen açıklamada tespit edilen vakalardan hiçbirinin herhangi bir semptom göstermediği kaydedildi.
 
Yunanistan'da şimdiye kadar bin 415 koronavirüs vakası tespit edilirken 50 kişi hayatını kaybetti.
Yunan adalarında 40 bini aşkın mülteci, kalabalık mülteci kamplarında yaşıyor. Yardım kuruluşları kamplardaki koşulların dehşet verici olduğunu söylerken hükümetin kendisi de buraları "sağlık konusunda işleyen bir saatli bomba" olarak değerlendiriyor.
 
Türk Bakan, Seferlerin Haziran Ortasında Normal Haline Dönmesini Beklediğini Söyledi Yayın Organı : REUTERS
Yayın Tarihi :02 Nisan 2020
 
Türkiye Turizm Bakanı perşembe günü, koronavirüsün yayılmasının önlenmesi amacıyla hava yollarının uçuşların çoğunu iptal etmesinin ardından haziran ayı ortalarında seferlerin normal haline dönmesini beklediğini söyledi.
 
Mehmet Nuri Ersoy CNN televizyonuna, ilk olarak Asya hava trafiğinin ardından Rusya ve daha sonra Balkanlar ve Avrupa'ya uçuşların normal haline döneceğini belirtti.
 
Türk Hava Yolları uçuşlarını kısıtlı iç uçuşlar haricinde 1 Mayıs'a kadar iptal ederken, Pegasus Hava Yolları tüm uçuşlarını durdurdu.
 
İTALYA
 
Hafter’e Karşı Türk Füzeleri... Sarrac: İrini General’e Yardım Ediyor Yayın Organı : La Stampa
Yayın Tarihi :02 Nisan 2020
 
Trablus kıyıları önünde bir hava-deniz muharebesinde Türk Deniz Kuvvetlerinin bir biriminin müdahalesi yaşandı ve silah kaçakçılığına karşı Avrupa Birliği’nin (AB) misyonunun başladığı gün Libya’daki sivil savaşta yeni bir tırmanmaya işaret etti. Brüksel’in bu girişimi, her iki tarafta hemen bölünmeye neden oldu: el Sarrac hükümeti, Türkiye’den gelen yardımları frenleyen ancak Halife Hafter’e hava yoluyla gelen yardımları engellemeyen kara suların devriye gezilmesi gelişmesinden rahatsız oldu. Bu esnada bölgesel ittifaklar güç kazanıyor ve   Abu Dabi’nin Veliaht Prensi, Beşar Esad’ın Suriye’sini dahi Mareşal’e takviye gönderme işleminin kapsamına almayı hedefliyor.
 
Dün bir Türk gemisi, Trablus’un batısındaki el Ajailat kasabası civarındaki muharebeye katıldı. Askeri birim, Hafter’in kuvvetlerini destekleyen bir İHA’ya karşı “Rim-66” uçaksavar füzesi fırlattı. Saldırı, Libya Ulusal Ordusu olduğu iddia edilen ordunun Sözcüsü Ahmed el Mismari tarafından ifşa edildi: “Türk Donanmasının müdahalesi, ilk etapta silah yüklü ticari gemilere eşlik eden birimlerle devam ediyor.” Başbakan el Sarrac yönetimindeki hükümet teyit etmedi ancak daha sonra, Emirlikler tarafından Hafter’e temin edilen Çin yapımı bir İHA’nın tam olarak el Aialat yakınlarında düşürülmesini üstlendi.
 
Bu gelişme silah trafiğinin kontrolünü daha da acil hale getiriyor. Nitekim Yunancada barış anlamına gelen AB’nin deniz misyonu “İrini"nin hedefi de bu. Ancak Trablus’un Dışişleri Bakanı Muhammed Siyala’ya göre “Hafter’in silahlarına ilişkin her türlü kontrol atlandı.” El Sarrac, Mısır’dan gelen kara yolları ve Körfez’in o alanlarında kontrollerin yoğunlaştırılmasını istiyor. Trablus’u Katar, Müslüman Kardeşler ve bilhassa Türkiye destekliyor. Hafter; Emirlikler, Mısır ve Suudi Arabistan tarafından destekleniyor. Muazzam bir miktar silahın ötesinde Çad ve Sudan’dan paralı asker de elde etti. Şimdi o da Suriye’den paralı asker elde edebilir.
 
--Esad da Hafter’i Destekliyor--
 
Geçen cuma günü Suriye Başkanı Beşar Esad, on yıldır ilk kez Adu Dabi’nin Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ile uzun bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşme, bir tweetle Veliaht Prens tarafından teyit edildi. Esad Suriye’si, Müslüman Kardeşler karşıtı düzene dahil edilmek üzere. Abu Dabi, Rusya aracılığıyla Şam’ın Trablus’a gönderilmek üzere Suriyeli Selefi savaşçı toplamasını istiyor.   DEĞERLENDİRME
Türkiye, koronavirüsün yayılmaya başladığı ilk günlerden bu yana çok sayıda tedbiri hayata geçirerek salgının etkilerini en aza indirgemeye gayret etmiştir. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde tüm kurumlar mücadelesini azimle yürütmektedir. Salgının niteliği gereği vatandaşların bilinçlenmesi hayati önemdedir. Yaşanan süreç devletin sağlık alanındaki tüm imkanlarını seferber etmeyi gerektirmektedir. Vatandaşın virüsün yayılmasını önlemek için evinde kalarak sosyal etkinliklerini en aza indirgemesi hem mikro hem de makro düzeylerde ekonomik etkilere yol açmaktadır. Söz konusu etkilerin en aza indirgenmesi için ekonomik ve sosyal destek paketleri açıklanmıştır. Türk milletinin yardımlaşma ve dayanışma ruhunu seferber etmeyi amaçlayan ‘Milli Dayanışma Kampanyası’, devletin açıkladığı paketlerle birlikte salgının toplumdaki etkilerini iyileştirmeye yarayacaktır. Zor zamanlarda kenetlenme becerisi gösteren toplumlar tarih sahnesinde başarılı milletler olarak anılmakta ve sosyal ve ekonomik gelişme düzeylerini ileriye taşımaktadır. Türk milleti bu zorluk karşısında üstün bir nitelik göstererek dünyaya örnek olacak düzeyde birlik ve dayanışma gösterecektir.

öne çıkan haberler günün öne çıkan haberleri afyon kent haber afyon haber