Bilişim Suçu Nedir?

TAKİP ET

Bilişim suçu, uygulamada bilgisayar suçu, siber suçlar, elektronik ortamda işlenen suçlar ve internet suçu olarak da bilinen, bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi teknolojik iletişim araçları ya da alışveriş araçları (pos cihazı vs.) kullanmak suretiyle elektronik ortamda işlenen suçları ifade eder.

Bilişim suçu, uygulamada bilgisayar suçu, siber suçlar, elektronik ortamda işlenen suçlar ve internet suçu olarak da bilinen, bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi teknolojik iletişim araçları ya da alışveriş araçları (pos cihazı vs.) kullanmak suretiyle elektronik ortamda işlenen suçları ifade eder. Bilişim suçları nedeniyle başlatılan soruşturma ve kovuşturma olarak devam edilen ceza yargılamasında hukuk yardımı sağlayan avukata “bilişim suçları avukatı” denir.

Bilişim, elektronik ve teknolojik araçlar vasıtasıyla bilgi aktarımıdır. Bilişim suçları ise bu aktarım sürecinde işlenen suçlardır. Bilişim suçları 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 243, 244 ve 245. maddelerinde “Bilişim Alanında İşlenen Suçlar” başlığı altında düzenleme alanı bulmuştur. 5237 sayılı Kanunda düzenlenen bilişim suçları:

Bilişim sistemine girme suçu | TCK m.243

Sistemi engelleme, bozma, erişilmez kılma, verileri yok etme veya değiştirme suçu | TCK m.244

Banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu | TCK m.245

Yasak cihaz veya program kullanma suçu | TCK m.245/a

Bilişim Suçları Zamanaşımı, Şikayet Süresi ve Uzlaşma

Bilişim suçları, takibi itibariyle şikayet aranmayan suçlardandır. Savcılık, bilişim suçları hakkında re’ sen soruşturma yapar. İşbu suçlar sebebiyle yürütülen ceza davası, mağdurun şikayetten vazgeçmesi halinde de devam eder. Suç, 5237 sayılı Kanun’da düzenlenen zamanaşımı süresi içinde savcılığa bildirildiği takdirde daha etkili bir soruşturma yapılabilir. İlgili kanuna göre en basit bilişim suçu için öngörülen dava zamanaşımı süresi sekiz yıldır.

Dava zamanaşımı süresi içinde suç hakkında ihbarda bulunulmazsa ya da zamanaşımı süresi içinde kamu davası sonuçlandırılmazsa, suç hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. Bu noktada belirtmek gerekir ki; müşteki, daha önce şikayet hakkını kullanmamış olsa dahi yargılamanın ceza mahkemesi aşamalarında davaya müdahil olma ve taraf sıfatını kazanma hakkını haizdir. Son olarak, bilişim suçlarında uzlaşma yoluna gidilip gidilemeyeceğini izah edelim.

Ceza hukukunda uzlaşma; suç isnadı altında bulunan kişi ve suç sebebiyle mağdur sıfatı kazanan kişinin bir uzlaştırmacı marifetiyle iletişim kurmak suretiyle anlaşması, uzlaşması olarak tanımlanabilir. Bilişim suçlarında uzlaşma prosedürü uygulanmaz.