Basın sermaye çevrelerinin oyuncağı olmamalıdır

TAKİP ET

Basın mensuplarının sermaye çevrelerinin oyuncağı olmaması gerektiğini dile getiren Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, 'Bu gün ideal bireydeyiz demek gerçekten hayalcilik olur. Türkiye'de basının gerçekten basın olması için, gerçekten bizim sesimiz olması için aslında sermaye çevrelerinin aparatı ve oyuncağı olmaktan çıkartılması gerekiyor' dedi.

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin ve yönetim kurulu üyeleri yerel ve ulusal medya mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi. Basın mensuplarının önemli bir görevi yerine getirdiğini belirten Başkan Şahin, özellikle fikir hürriyetine değindi. Şahin, “Aslında sizinle söyleşi yapmak için bir araya gelmek istedik. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla o hafta ve sonrasındaki günlerde de yoğunluğunuzu biliyorduk. Aslında bu gün basın mensuplarını çalıştırmak istemedik işin doğrusu. Tabi ki basının izni olmaz. Gecesi ve gündüzü olmadığını biliyoruz. Nitekim bir kahvaltı programında işinizi yapıyorsunuz. Allah kolaylıklar versin. Gerçekten zor ama önemli bir görevi ifade ediyorsunuz. Temel insan haklarından olan haber alma ve fikir ifade hürriyetinin garantörüsünüz basın mensuplarıdır” dedi.

 

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ÇOK ÖNEMLİ

“Gerçekten basının olmadığı bir ortamda ne fikir özgürlüğünün ne de haber alma özgürlüğünden söz etmemiz mümkün değildir” diyen Baro Başkanı Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu anlamda Baro olarak insan haklarını koruma ve yaygınlaştırma görevi kanunla yüklenmiş bir meslek kuruluşu olarak çoğu kulvarda birlikte mücadele ediyoruz. Tabi ki Baromuza kanunla verilen insan haklarını koruma ve bunu yaygınlaştırma görevinin kapsamında ifade özgürlüğü de var. Bu özgürlüğün korunmasını sizler olmadan bizlerin yapması mümkün değil. Hukuk bu işin bir garantörü basında başka bir garantörüdür. Afyonkarahisar’da yazılı, görsel ve internet medyası ile uyum içerisinde bu fonksiyonu elimizden geldiği sürece yerine getirmeye çalışıyoruz. Sizlere de bu anlamda yaptığınız çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Fedakar çalışmalar yürütüyorsunuz ve iyi ki varsınız.”

 

ÖZGÜR BASINI AYIKLAMAK LAZIM

Basın özgürlüğünün tam anlamıyla topluma yansımadığını ifade eden Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, “İfade ve basın özgürlüğünün tam anlamıyla topluma geçtiğini veya basın mensuplarına ulaştığını düşünmüyorum. Dünyanın hiçbir yerinde de böyle bir şey yok. Özellikle basının kartelleştiği artık genel olarak halkın ifade özgürlüğünün değil de ait olduğu sermaye çevrelerinin de çıkarlarını savunduğu modern dünya bu çok mümkün değil. Bunu ancak özgür basın yapıyor. Bunun da gücü sınırlı. Özgür basını ayıklamak lazım. Bu kartele dahil olmayan dolayısıyla bir menfaatin bir sermayenin temsilcisi değil. Gerçekten işini yapan ve halkın ifade özgürlüğünün kullanılmasına aracı olan çok az kalmış yada gücü son derece sınırlı olmakla beraber etkinliği bence çok yüksek olan özgür medya’ya bakarak karar vermemiz gerekiyor. Onların işi çok kolay değil ve işleri çok zor. Diğerleri maddi manevi bir çok mücehhez haklarla çalışıyorlar” diye konuştu.

 

ASLINDA BASIN NASIL BİR ÖZGÜR BASIN OLABİLİR

Baro Başkanı Şahin, açıklamalarına şöyle devam etti; “Basının bu günkü sistematiğinde haber alma ve haber verme özgürlüğünün istenildiği boyutta olmadığı çokta mümkün gözükmüyor. Bu gün ideal bireydeyiz demek gerçekten hayalcilik olur. Türkiye’de basın yazılı, görsel ve internet medyası ile bir düzenlemeyi gerektiriyor. Türkiye’de basının gerçekten basın olması için, gerçekten bizim sesimiz olması için aslında sermaye çevrelerinin aparatı ve oyuncağı olmaktan çıkartılması gerekiyor. Fedakarca çalışan gazetecilerimizde bu ortamda çalışmayı hak etmiyorlar bence. Aslında basın nasıl bir özgür basın olabilir. Bunun çaresinin yollarını aramamız gerekiyor.” >>Hayati KANAT-Satılmış AKKAŞ