Bakanlık açıkladı: E-Devlet üzerinden erişime açıldı

TAKİP ET

Bakanlık duyurdu! Bakanlık açıklamasında e-Devlet üzerinden erişime açıldığını duyurdu.

Buna göre, parasal hali elverişli olmayan bireylerin, özel hukuk bölümünde mahkemelere yapacakları adli yardım müracaatlarında kullanılmak üzere uygulanan Adli Yardım Başvuru Formu, e-Devlet üzerinden erişime açıldı.

Bakanlıktan uygulanan bildirime göre; yargı Reformu Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planı’nda yer alan adalete erişimin güçlendirilmesine yönelik amaçlar kapsamında parasal hali elverişli olmayan bireylerin, adli yardım etmeye müracaat usulü kolaylaştırılarak, adalete erişimlerinin güçlendirilmesi hedefiyle standart müracaat formu oluşturuldu.

Özel hukuk bölümünde mahkemelere yapılacak adli yardım müracaatlarında kullanılmak üzere, müracaat esnasında istenen belgelerin standarda bağlanmasına yönelik uygulanan Adli Yardım Başvuru Formu, fiziki olarak adliyelerdeki Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri ve mahkeme ön bürolarından temin edilebiliyor. Hem de uygulanan planlama ile bundan sonra Adli Yardım Başvuru Formu’na e-Devlet üzerinden de erişilebiliyor. Adli yardım talepli dava açmak isteyen vatandaşlar müracaat formuna https://vatandas.uyap.gov.tr adresindeki UYAP Vatandaş Portal sayfasından ulaşabiliyor.
 
ADLİ YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Adli yardım talebinde bulunabilmek amacıyla ilk önce mahkemeye müracaatl edeek bu yönde talepte bulunulması gerekiyor. Başvurucunun adli yardımdan yararlanma koşullarını taşıyıp taşımadığı araştırılıyor. Mahkeme, adli yardımın koşullarının oluşup oluşmadığını değerlendirerek talebin kısmen ya da tamamıyla kabulüne ya da reddine dair karar verebiliyor. Adli yardım kararından ötürü ertelenen bütün yargılama giderleri ile devletçe ödenen avanslar, dava ya da takip sonucunda haksız çıkan şahıstan tahsil ediliyor.

Oluşturulan standart müracaat formu ile müracaatcunun parasal haline dair birtakım bilgi ve belgelere UYAP üzerinden adli mercilerin direkt olarak erişim sağladığı hatırlatılarak, kendisinden yalnızca formda yöneltilen başka suallere doğru ve kusursuz şekilde yanıt vermesi isteniyor. Böylece Adli Yardım Başvuru Formu’nu kullanarak adli yardım talebinde tespit edilen vatandaşların, değişik bilgi ve belgeleri değişik kurumları dolaşarak toplama devresi de son buluyor. Bu sayede bireylerin iş ve işlemlerinin kolaylaştırılarak süratli şekilde çözüme kavuşturulması amaçlanıyor. Uygulama ile ilaveten adli yardım müracaatlarının yararlanma koşullarının değerlendirilmesinde benzer kriterlerin gözetilerek program birliğinin sağlanması öngörülüyor.

e devlet e devlet adli yardım