Bakan Soylu'dan tam kapanma açıklaması

TAKİP ET

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Tam Kapanma Süreci Planlama ve Koordinasyon Toplantısı" öncesinde, Covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanacak olan 18 günlük kapanmaya dair açıklamalarda bulundu.

29 Nisan itibarıyla başlayacak olan şehirlerarası seyahat yasağına değinen Bakan Soylu, şehirlerin giriş ve çıkışlarında trafik ekipleri, asayiş ekipleri ve sağlık ekiplerinin yer alacağını aktardı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Tam Kapanma Süreci Planlama ve Koordinasyon Toplantısı” öncesinde, Covid-19 tedbirleri kapsamında uygulanacak olan 18 günlük kapanmaya dair açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, salgınla mücadelenin en mühim ayağının sağlık olduğunu belirterek, “Siz de vilayetlerinizde bir taraftan Bilim Kurulunun aldığı kararlar, Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı değerlendirmeler, kabinelerde alınan kararlar bunların genelgeye dönüştürülmesi ve sonucunda sizlerle buluşma sürecini hep bir arada yönetiyorsunuz, bir arada yönetmeye çalışıyoruz. Geldiğimiz nokta itibarıyla bilhassa Mart ayından itibaren Nisan başında ciddi bir yükselmeyle karşı karşıya kaldık. Uzun vakittir söylediğimiz ve ayakta tutmaya çalıştığımız ana parametrelerimizi etkilemeye ve ciddi bir şekilde tehdit etmeye başladı” diye konuştu.

"Bu yalnızca tek ayaklı bir proses değil. Bir taraftan dünyayı da takip ediyoruz"

Bakan Soylu, Mart ayı sonu ve Nisan ayı başı itibarıyla olay artışlarından sonra yeni birtakım tedbirleri almanın mecburi duruma getirdiğini ifade etti. Aralık ayında alınmış kararlar ile olay sayısında büyük bir düşüş yaşandığının altını çizen Bakan Soylu, “Şunu açık yüreklilikle ifade etmem lazım olur ki burada bilhassa Aralık ayında almış olduğumuz tedbirlerle büyük bir düşüş yaşandı. Şimdi 62 binli rakamlardan 40 binli rakamlara yönelik bir önceki kabine toplantısında aldığımız tedbirler kapsamında bir düşüş yaşandı. Bunları sürdürebilir kılmak bizim amacıyla esastır. Bu yalnızca tek ayaklı bir proses değil. Bir taraftan dünyayı da takip ediyoruz. Dünyanın aldığı tedbirleri takip ediyoruz. Avrupa’nın aldığı tedbirleri takip ediyoruz. Kısıtlamalarını, açılmalarını tüm bunları takip ediyoruz. Kendi içimizdeki çevresel sektörel farklılıkları takip ediyoruz” şeklinde konuştu.

Muafiyet içeriğine sıkı denetim

29 Nisan itibarıyla başlayacak olan şehirlerarası seyahat yasağına da değinen Bakan Soylu, şehirlerin giriş ve çıkışlarında trafik ekipleri, asayiş ekipleri ve sağlık ekiplerinin yer alacağını aktardı. Her şehre giriş çıkışta denetim olacağını ifade eden Bakan Soylu, “Burada bir kusur istemiyorum. Eğer burada bir kusur denetim olmazsa sürecin suistimali basit olur. Şehirler amacıylade birtakım noktalarda tekrar aynı ekiplerin denetimi bizim açımızdan mühim. Yine bunun yanı sıra en mühim meselelerden bir tanesi birtakım muafiyetlerin suistimalidir. Bunu hep gördük. Otel rezervasyonu yaptırıyormuş gibi yapıyor yola çıkıyor ya da bahsetmiş olduğumuz alanlardaki birtakım şirketlerde çalışıyor gibi yapıyor. Kendi güzergahının dışında bunu kendisine ait muafiyet kısmı olarak tanıyor. Millet fedakarlık yapıp evde otururken birileri eline aldığı kağıtla bir arada, ben şu şirkette çalışıyorum deyip bunu istismar ediyor” diye konuştu.

"Seyahat izin belgesi olacak, ücretini ödediğini belirtecek"

Önceki kapanma zamanlarında otel rezervasyonlarının kısıtlamadan muafiyet durumu sağlandığını kaydeden Bakan Soylu, “Bu dönemde sağlamayacak. Kişinin işi var. Ankara’ya gelmek istiyor. Seyahat izin belgesi almış. Seyahat izin belgesiyle otel rezervasyonu yaptırabilir. O da ücretini ödemek ve bunu göstermek karşılığında. Sadece bir rezervasyon kağıdı da yeterli değil. Seyahat izin belgesi olacak, ücretini ödediğini belirtecek” açıklamasında bulundu.

“Tarım amacıyla çok mühim bir devresinin amacıyladeyiz”

Cenazelerde 10 şahsa kadar 1. derece yakınlarına otomatik olarak izin verileceği verisini veren Bakan Soylu, rastgele bir müracaat yapılmasına lüzum kalmayacağını aktardı.

“Tarım amacıyla çok mühim bir devresinin amacıyladeyiz” diyen Bakan Soylu, “Vatandaşlarımız tarım bölgelerine gidiyor. Bu hususta da işlemiş dönemde uyguladığımız sistemler var. Bir taraftan çiftçi kayıt sistemi belgeleri var. Bir taraftan müstahsil belgeleri var. Giriyorlar e-devlete kendi çiftçi kayıt sisteminde ya da müstahsil kayıt sistemindeki alakalı kurumlardan T.C. kimlik numaralarını aratarak adlarını buluyorlar. Çok rahat bir şekilde de kendi seyahat belgelerini de almak kabiliyetine sahipler” dedi ve bu konuyu istismar eden kişileri kara listeye alacaklarını, bir daha müracaatlarının alınmayacağını aktardı.

Mahalledeki camilere gidilebilecek

Kısıtlama devresininde camilerin durumu hususu ile alakalı gelen soruları da yanıtlayan Bakan Soylu, mahalledeki camilere gidilebileceğini aktardı. Camilerin bu mevzuya riayet eden alanlardan biri olduğunu ve maske, uzaklık ve temizlik kurallarına uyulduğunu söyledi. Şehirlerarası otobüslerde yeniden yüzde 50 kuralına dönüldüğünün de altını çizen Bakan Soylu, emekli maaşı hususu ile alakalı tekniğin daha sonra belirleneceği verisini verdi.

"İstisnada yer almıyor ve kapalı"

Tekellerin açık olup olmayacağı hususu ile alakalı gelen soruyu yanıtlayan İçişleri Bakanı Soylu, “İstisnada yer almıyor ve kapalı. Bu yönden hem bir muafiyet yok hem de soru işareti de söz hususu değil” açıklamasında bulundu.

Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) gerçekleşen toplantıya valiler, il güven müdürleri, il jandarma komutanları ve kıyı güven komutanları videokonferans yöntemiyle katılım gösterdi.