Bakan Pakdemirli'den orman yangını uyarısı!

TAKİP ET

Bakan Pakdemirli orman yangınlarıyla alakalı son hali paylaştı ve yarın amacıyla kritik uyarıda bulundu

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'yi kasıp kavuran orman yangınlarıyla alakalı son hali paylaştı. Gece yarısı gazetecilerin karşısına geçtiğimiz Bakan Pakdemirli, 107 yangının 98 adetsinin denetim altına aldığını duyurdu. "Teşkilatımızın moralini bozmaya kimsenin hakkı yok" diyen Pakdemirli, yarından itibaren nem oranının yüzde 10'lara düşeceğini belirterek, "Bunun manası çok daha dikkatli olmalıyız. Sabah çalışmalarımızı bu hale göre koordine edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bekir Pakdemirli'nin konuşmasından öne çıkanlar:

* Aktif sahada bütün teknoloji kullanan bir kurumuz. Kamu da bizim kadar teknoloji kullanan kurum yoktur.

* Bu yangınlarla alakalı kararları aldık. İlgili arkadaşlara gönderdik. Bizim tabi ki yangınla alakalı yoğun bir gündemle karşı karşıyayız.

NEDEN BU KADAR YANGIN VAR?

* 5 ila 10 adetsi büyük yangın olur. 20-30 adet yangın da medyaya haber olacak şekilde olur. Ama 3000 bine yakın yakınla ekiplerimiz her yıl mücadele eder.

* Bu yıl maalesef hava şartlarının olumsuz gitmesinden ötürü 10 adet büyük yangını 3-4 gündür sahada koordine etmeye gayret gösterdik.

* Yangınların da tabi ki çok sayıda yangının olmasının nedeni bu. Eksik bir şey var mıdır? gibi sorular vatandaşlarımızın aklına gelebilir. En çok personel barındıran orman teşkilatlarından bir adetsidir. 107 adet yangın çıktı. Bunun 98 adetsi denetim altında. 9 adetsinde yangınlar devam ediyor.

* Ekiplerimiz yorgun ama son derece motive bir şekilde çalışmalarına devam ediyorlar. Antalya, Manavgat, Gündoğmuş'ta yangınlar devam ediyor. Ciddi hal buralarda devam ediyor. Gelişmeler olabildiğince açıklama yapacağız.

* Silifke'de bir yangın var. İyiye doğru gidiyor. Adana'daki bütün yangınlar denetim altına alındı. Adana'daki 3 yangın da çok büyük yangındı.

* Muğla'da 4 yangın var. Bodrum ve Milas'a vasıta takviyesiyle buradaki güçler ile bir arada sonuç alma gayreti içersinde olacağız.

* Yangının söndürülmesinin zor bulunduğu halle karşı karşıyayız. Yarın itibarıyla nem %10'lara düşüyor. Bunun manası çok daha dikkatli olmalıyız. Sabah çalışmalarımızı bu hale göre koordine edeceğiz.

* İhtiyaca göre gelen vasıtalara göre hale göre yangın bölgelerine yolluyoruz. Bütün komşularımız yangınlarda elimizde tespit edilen gereksinim çoğu olan bütün hava vasıtalarımızı öneri ediyoruz. Uçak olarak dünyada az yer alır bir filo sahibiyiz. En kuvvetli hava filosuna sahibiz. Akdeniz coğrafyasının da en kuvvetli filolarından bir adetsidir. En kalabalık teşkilatlardan da bir adetsidir.

"SİYASETİN TİYATRO OLDUĞUNU İYİ BİLİRİM"

* Bu elim vaka üzerinden politika yapılması, başta teşkilatımı üzüyor. Siyasetin tiyatro bulunduğunu iyi bilirim. Allah'ın izniyle kimse moralimizi bozamaz.

* Sivil ve Orman teşkilatından şehitlerimizin bulunduğu bir dönemde morallerini bozmaya kimsenin hakkı yok. Bedenlerini siper eden arkadaşlarımız bugün de Marmaris'te 14-15 arkadaşımız büyük tehlike atlattılar.

* Teşkilatımız çok motive çalışıyor, dünyanın en iyilerinden biri. 3 günde 98 yangını denetim altına alabilmek her babayiğidin harcı değildir. İstismarcılara seslenmek istiyorum, siyasi istismarcılara sesleniyorum. Türkiye orman yangınlarında dünyanın en iyilerinden biri. Bizi ekimizi ve milletimizi mücadelemizden alı koyamayacaksınız. 1 giden fidanımız karşılığında bin fidan dikeceğiz.

* Hiç merak etmeyin, en kısa vakitte kalan yangınlarla sonuçyi alıyor olacağız.

"THK İLE SORUNUMUZ YOK"

* Eskiye rağbet olsa bit sektöründe yağmur yağardı. Biz ciddi işlerle uğraşıyoruz. Bize sahada her ekipmanın en iyisi gerekir. Şimdi miladını doldurmuş, uçmakta zorlanan ekipmanla teşkilatımız bir karar aldı. Ben de gerisinde durdum. Bizim THK ile hiçbir sorunumuz olmaz. Şuan orman teşkilatımız niye THK ile çalışıyor o zaman. Bizim kurumlarla da bir problemimiz olmaz. THK'nın 2 adet mühim müşterisi var. Biri sağlık Bakanlığı öteki de orman teşkilatı.

* Bizim aslında işimiz zor bir iş. Dünyanın en iyileriyle çalışıyoruz. İHA'larla çalışıyoruz. Ama bundan sonra eskimiş, miladını doldurmuş rastgele bir uçağı kullanma lüksümüz yok. Çünkü 1 ağaca para biçemeyiz. Lütfen bunu her bireyin anlaması gerekiyor.

* Bugün itibarıyla şu eksiktir, bu eksiktir dememiz söz hususu olamaz. Bütün teşkilatlar kendilerine ortalama civarda bir yangın istatistiğiyle karşılaşacağı amacıyla kendini yapılandırır. Biz de kendimizi yapılandırdık. Uçaklarımız bir yandan uyduyla İHA'larla bağlantılı. Bunların hiçbiri saydığınız eski uçaklarda yok. Teşkilatım da bunu ideal bulmuyordu. Orman memurları, "Bu uçaklara binmeyiz, dilerseniz bizi atın" dediler. Bundan sonra THK ile alakalı suallere da yanıt vermeyeceğim. Biz en iyi teknolojiyi kullanmaya devam edeceğiz. Türkiye fukara bir ülke değildir. Türkiye eski Türkiye değildir.

* Hiçbir şekilde ne eksik müdahalemiz ne de eksik teçhizatımız vardır.

bekir pakdemirli bekir pakdemirli açıklama yangın