Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, ' Ramazan amacıyla alternatifli bir hazırlık yapıldı. Yarın Kabine Toplantısı'nda kapsayıcı, alternatifli önerileri sunacağız. ' dedi.

Bakan Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Bu konuşmanın hedefi geldiğimiz nokta konusu ile alakalı değerlendirme gerçekleştirmektır. Şunu tartışmasız bir şekilde kabul ediyoruz, aylardır süren şartlar herkesi yordu. Benzer haller pek çok ülkede devre devre çıkmaktadır. Ülkemiz salgın süresince yaşadığı en zor devrelerden birini geçirmektedir.

Mart ayından itibaren olayları il il gösteren harita yayınlıyoruz. Korona risk haritamızda, nüfusun %80’inin çok riskli yerlerde yaşadığını meydana koyuyor. Diğer olumsuz faktör, virüsün yeni varyantlarıdır. Yorgunluğun haklı sebepleri var. Mutasyon ve varyantlar konusu ile alakalı şansın bizden yana olmasıydı ama henüz gerçekleşmedi. Varyant meydana çıktığı ilk şekle göre değişiklik göstermesidir. 2003’te SARS’ın ortadan kaybolması buna bağlanmıştır. Bugün ise bunun tam tersi olmuştur.

Ramazan ayını bilhassa tedbirler noktasında çok mühim bir devre olarak görmeliyiz. Ramazan amacıyla alternatifli bir hazırlık yapıldı. Yarın Kabine Toplantısı’nda kapsayıcı, alternatifli önerileri sunacağız. O çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımız alınan kararları açıklar.

YENİ VAKALARIN  YÜZDE 85’İ İNGİLTERE VARYANTI
Mutantların daha da işi zorlaştırdığı gerçektir. Hızı dışında hastalığın daha ağır geçmesine sebep olmaktadır. Yeni olayların %85’i İngiltere varyantı kaynaklıdır. Bugün virüsün dünyada süregelen olan tarzı budur. Bunun dışında belirleme edilen Güney Afrika varyantı 11 ilde görülmüştür, Kaliforniya, New York varyantı da az olmasına karşın belirleme edilmiştir.

Verdiğim bilgilerden anlaşılacağı gibi bu hal olay adetlerini arttırmakla kalmadı hastane yoğunluğunu da arttırdı. Sağlık hizmetlerimiz halan gelen sağlık hizmetlerini muntazam kapsayacak şekilde eksizsiz sürdürmektedir. Bir düzenlemeye gitmek halinde kalabiliriz. Aşının etkisini hep bir arada gördük. Kasım ayında yoğun bakıma yatanların ihtiyar grubu %53’e kadar düştü. En çok aşılama yapan ülkeler arasındayız. Yakın vakitte, yerli aşı üretimiyle toplum bağışıklığını gerçekleştireceğiz.

18 MİLYON DOZ AŞI YAPILDI
Şimdiye kadar 18 milyon dozdan çok aşı yapılmıştır. 2. doz aşısını olanlar 7,5 milyonu bulmuştur. Türkiye, dünyada en çok aşı yapan 6. ülkedir. Şartlar bizi zorla toparlanmaya çağrı ediyor. Günlük olay adedi 50 bine çıkmışken, başkasının uyarısına gereksinim duyulmamalıdır. Aşı uygulaması ilerlerken mücadelenin vakitını kısaltalım. Bu iş tamamlanana kadar 1 gün bile yalnız kalmayacaksınız. Bizi bir gün bile kararsız ve yılgın görmeyeceksiniz.

AŞILAMA SONRASI VAKA ORANLARI
65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarının aşı ardından olay seviyesi 65 yaş üstü yurttaşların 1 Ocak Ayı Ayı itibari ile 17.7 şimdi ise %8.2 Neredeyse yarı yarıya düşmüş halda. Şimdiye kadar 65 yaş üstü aşılanan seviyesi 76.4. 
Sağlık çalışanlarına baktığımızda toplam olay içersindeki payı 1 Ocak Ayı Ayı’ta %5.3, sağlık çalışanlarında aşılama seviyesi %86. Şuan 1.3’e kadar düştü. Bu aşının etkisini gösteren mühim bir bulgu
Hastanede 65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarının gösteren tablo Yatanlar içersinde %57.4 henüz yarı yarıya düşmüş halda.Yoğun bakımda yatan olaylar içersinde yoğun bakımda yatanların seviyesi %69.9, sağlık çalışanları ise %1.1’den henüz %0.25’e kadar inmiş halda.Entübe olaylar içersinde 65 yaş üstü ve sağlık çalışanı seviyesi ortalama 42 sonra etkisinin bulunduğunu görüyoruz. O yüzden Ocak Ayı Ayı ayından itibaren bu miktarların düştüğünü göstermek amacıyla. 65 yaş üstü seviyesi %70’ten, sağlık çalışanlarında ise bu miktar %1.1 iken henüz %0.15’e indiği görüyoruz.

Aşının 65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarına bilhassa daha erken yapıldığı amacıyla, hem hastanede yatış, yoğun bakım ve entübe hastalar boyutunda baktığımızda, dikkat çekici avantajlar sağlandığını o yüzden tanınan olan bireylerin aşı yaptırma konusu ile alakalı hassasiyet göstermesini rica ediyorum.

PANDEMİNİN TİCARETE DÖNMESİ
DSÖ’nün 2 hafta evvelce bir toplantısı olmuştu. O toplantıya bilhassa basın toplantısına katılımın az bulunduğu seyrek bir toplantıydı. Aşıyla alakalı fikri mülkiyet haklarının halledilmesi gerekliliğini ifade ettim. Tüm dünyada üretimin yapılacağı, her ülkede olacaksa fikri mülkiyet haklarının halledilmesiyle erişimin daha basit olacağını ifade ettim. Onlar da bu sürecin içersinde olacaklarını belirtti. Üretme yeteneğine olan tüm ülkelerde, bunun önünün açılması kanaatindeyim. DSÖ’nün basın toplantısında da bilhassa ifade etmiştim.

RAMAZANDA AŞI TEDARİĞİ
Aslında erişebileceğimizi düşündüğümüz 3 aşı söz konusuydu. Birincisi Rusya’dan Sputnik aşısı, ikincisi Biontech ve üçüncüsü Çin’de imal edilen kullandığımız aşıydı. Hem BionTech ve Sinovac’ın Türkiye’de Faz 3 çalışması yapıldı. Sputnik aşısı Türkiye’de yapılamadı kronojksit yüzünden. Rusya ile görüşmelerimiz devam ediyor. Hem Türkiye’de üretimi hem de erken devrede verebilecekleri aşı miktarıyla alakalı Rus mevkidaşımla konuşmam oldu. Yakın vakitte az miktarda Sputnik aşısının Türkiye’ye gelebileceğini söyleyebilirim. Bugüne kadar 26 milyon Sinovac aşısı geldi. Toplamda 100 milyonluk bir uyuşma yaptık Çin ile. Önümüzdeki 2-3 hafta içersinde yeni aşıların gelebileceğini düşünüyorum. Bugüne kadar 4,5 milyon doz BionTech aşı geldi.

‘BIONTECH AŞISI İÇİN 30 MİLYON SÖZÜ’
Biz opsiyonel olarak 30 milyona istikbal şekilde uyuşma yapmıştık. Uğur Hoca, Türkiye’ye aşı gönderme konusu ile alakalı büyük gayret sarf ediyor. ‘Haziran ayı amacıyla 30 milyon doz aşıyı henüzdan söz verebilirsin’ dediler. Hem Mayıs sonu, hem Haziran’da bunu daha arttıralım diye görüşüyoruz. 10 gün içersinde de rakamın ne kadar çok olma ihtimalini netleştirmiş olacağız. Bizim Haziran sonuna kadar elimizde yoğun bir aşının olacağını söyleyebilirim. 40 yaş üstünü aşılayabileceğimizi ama bunun 30-35 yaşıyla alakalı bu son 30 milyon rakamıyla bunu söyleyebileceğimi ifade ediyorum. Aşıyı çeşitlendirmek amacıyla Ağustos ayından beri yoğun bir gayret içersindeyiz. En geç haziran sonu olmak üzere, vatandaşımızı aşılayabileceğimizi söyleyebilirim. Onun amacıyla Ramazan ayını yakın ilişkisi azaltan biraz daha tedbirlere özen göstererek bu devresi geçirirsek, aşıya erişim amacıyla çok uzun bir vakit olmadığını ifade etmek istiyorum.

ÖĞRENMENLERİN AŞILANMASI
Köy okulları, ve ilkokullar açık bulunduğu amacıyla öğretmenlerin aşılanmasına oradan başladık. 2-3 hafta içersinde ilkokul öğretmenlerimizin aşılanmasını istiyoruz. 8. ve 12. sınıfların imtihan günleri belli bulunduğu amacıyla fırsat eşitliğini sağlamak yönünden eğitimin devam etmesi konusu ile alakalı genel bir değişmez yaklaşım söz konusu. O sınıflarla alakalı öğretmenlerimizin tanımlayıp, ilkokullar dışında aşılamasını gerçekleştirmek istiyoruz.

BİLİM KURULU TAM KAPANMAYLA İLGİLİ BİR ÖNERİSİ OLDU MU?
Sayın Cumhurbaşkanımız ifade etti; Ramazan’da dinlenerek tedbirlere uymayı söylemişti. Bilim Kurulumuz da bu yaklaşımda bulundu. Ben de yarın Kabine de bunları dile getirmiş olacağım. Sizlerin söylediği değişik olabilir ama toplumun psikolojik ekonomik yapısı da var. Bunların hepsi gözetilerek karar alınmış olur.