Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden 'Bylock' kararı

TAKİP ET

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi ardından gözaltına alınan ve şifreli mesajlaşma programı ByLock kullandığı gerekçesiyle tutuklanan eski polis memurunun başvurusunda kararını açıkladı.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre mahkeme, Tekin Akgün davasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 'özgürlük ve emniyet hakkını' düzenleyen 5. maddesinin üç fıkrasının ihlâl edildiğine hükmetti. Bunlar, 1. fıkrada 'uygun kuşku' ile alakalı c bendi, 'uygun bir vakit içersinde yargılanma ya da yargılama boyunca serbest bırakılma hakkı' ile alakalı 3. fıkra ve 'tutulma işleminin yasaya idealliği ile alakalı kısa bir vakit içersinde karar verilmesi' ile alakalı 4. fıkra olarak sıralandı.

TÜRKİYE, 12 BİN EURO TAZMİNAT ÖDEYECEK

Türkiye, Akgün'e 12 bin euro tazminat ödemeye ve bin euroluk mahkeme masraflarını karşılamaya mahkum edildi.

Kararda ulusal mahkemenin, başvurucunun tutuklandığı 17 Ekim 2016 tarihi itibarıyla ByLock ile alakalı, programın yalnızca Gülen yapılanması aracılığıyla iç etkileşim amacıyla kullanıldığı neticesine varabilecek bilgiye sahip olmadığı, diğer kanıt ya da işaretler bulunmaksızın yalnızca ByLock kullanmanın iddia edilen suçların aslında işlendiği konusu ile alakalı bir uygun kuşku oluşturmadığı kaydedildi.