Aşı olanlar hangi ülkelere gidebilir? İşte o sorunun cevabı..

TAKİP ET

İster Sinovac aşısı olun isterse BioNTech. Türkiye'den aralarında Avrupa ülkelerinin de olduğu dünyadaki 97 ülkeye seyahat etmek mümkün. Fakat Avrupa Birliği delegesi ülkeler amacıyla hal biraz daha karışık.

Türkiye’de 1 Temmuz’da başlayan normalleşme süreciyle eş güdümlü yurt içi tatilleri kadar yurt dışı seyahat planları da arttı.Tatil planları yapanların öncelikli sorusu ise “Tatil amacıyla hangi ülkelere gidebilirim?” oldu. Bir de buna aile bireylerinin değişik aşıları olması da eklenince kafalar karıştı.

Eğer en az 2 doz aşı olduysanız ve uçuştan evvelce son 72 saat içersinde yapılmış negatif PCR test neticesinuz negatif ise 7 Temmuz 2021 itibariyle, Türkiye’den dünya çapında 97 ülkeye seyahat mümkün.

Fakat her ülkenin “Aşı türü, ikinci dozu en az 14 gün evvelce yapılmış korona aşısı, mecburi karantina” gibi detaylı mecburilukları bulunuyor.

16 AVRUPA ÜLKESİNE SEYAHAT MÜMKÜN

Şu an amacıyla 97 ülkeden 16’sı Avrupa ülkesi. Yani 16 Avrupa ülkesine Türkiye’den seyahat etmek mümkün. Bu rakam her geride bıraktığımız gün ise artıyor.

AB’NİN AŞI PASAPORTU BEKLENEN ‘KATILIKTA’ OLMADI

Avrupa Birliği dünya üstünde koronavirüs yüzünden seyahat kısıtlaması yönünden en katı kuralları uyguluyor. AB’nin 1 Temmuz’da yürürlüğe soktuğu “Dijital Covid Sertifikası”nın bu kuralları daha da katılaştırması bekleniyordu.

Fakat bizim açımızdan korkulan olmadı. Hollanda, Bulgaristan gibi AB delegesi ülkeler, pasaport kararına karşın kendi kararlarını almaya başladı. Mesela Hollanda, Almanya’nın aksine Sinovac’ı da ülkesine istikbal turistler amacıyla yeterli buldu.

EN KATI ÜLKE ALMANYA

Almanya ise fakat Avrupa İlaç Ajansı (EMA) aracılığıyla kullanım onayı verilen, BioNTech/Pfizer, Moderna ya da AstraZeneca aşılarını kabul ediyor. Fakat aynı Almanya, Türkiye’nin de aralarında olduğu birtakım ülkelerin vatandaşlarına BioNTech/Pfizer aşısı olsalar bile vize vermiyor.

Yani Koronavirüs mücadelenin gölgesinde dünya üstünde seyahat etmenin kuralları her ülkeye göre değişik ve ani değişkenlikler gösteriyor.

TÜRK VATANDAŞLARI NE YAPACAK?

Peki, Türk vatandaşları hangi ülkelere seyahat edebilecek ve bunun kuralları neler? Bu problemin cevabı ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) hazırladığı ve sıksık güncellenen rehberde. SHGM’nin rehberine göre dünya üstünde 16’sı Avrupa olmak üzere 97 ülkeye Türkiye’den seyahatler mümkün.

SHGM bilgilerine göre; Türkiye’den ‘gidilebilinen’ Avrupa ülkeleri şunlar; Arnavutluk, Belarus, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Macaristan, Malta, Moldova, Sırbistan, Slovenya ve Ukrayna. Bu ülkeler de seyahat amacıyla detaylı koşulları mecburi kılıyor.

Mesela Hollanda, Dünya Sıhhat Örgütü onaylı bütün aşıları yeterli buluyor. İrlanda ise BioNTech aşısı olanlara hiçbir koşul koşmazken, Sinovac aşısı olanlara ‘karantina’ koşulu koşuyor. Arnavutluk Türkiye’den istikballere hiçbir kısıtlamada bulunmuyor…

İŞTE O TABLO

ARNAVUTLUK: Hiçbir kısıtlama bulunmuyor
BELARUS: Ülkeye girişten evvelceki 3 gün içersinde yapılmış negatif PCR testi neticesi ibrazı isteniyor. 10 gün karantina programı var. BOSNA-HERSEK:Ülkeye girişten evvelceki 48 saat içersinde yaptırılmış negatif COVİD-19 antijen ya da PCR test neticesi ya da girişten en az 14 gün evvelce aşı yaptırıldığına ve/ya da hastalığı son 14 gün ile 6 ay içersinde geçirdiğine dair ispat sertifikadan rastgele birinin ibrazı gerekiyor.
BULGARİSTAN: Varıştan en çok 72 saat evvelce yapılmış, negatif bir COVID-19 PCR testi; ya da varıştan en çok 48 saat evvelce yapılmış bir negatif COVID-19 süratli antijen testi; ya da varıştan en az 15 gün ve en çok 180 gün evvelce alınan pozitif bir COVID-19 PCR ya da süratli antijen testi; ya da aşının varıştan en az 14 gün evvelce yapıldığını bildiren bir COVID-19 aşı sertifikası isteniyor. Kabul edilen aşılar arasında Pfizer-BioNTech’in yanı sıra Sinovac ve Sputnik V de var.
HIRVATİSTAN: Yolcuların negatif bir COVID-19 PCR ya da süratli antijen testi neticesine sahip olmaları gerekiyor. Testin de varıştan en çok 48 saat evvelce yapılması mecburi. Son aşı dozu, gelmeden en az 14 gün evvelce alınmalı.
HOLLANDA: Ülkeye girişten 72 saat içersinde yaptırılmış negatif PCR ya da uçağa binmeden evvelceki 24 saat içersinde yaptırılmış negatif süratli test (antigen) ya da NAAT (nükleik asit amplifikasyon testi) test neticesi ibrazı istenmekte. 2-8 hafta arasında alınmış olan pozitif NAAT testi de kabul edilmekte.
İRLANDA: İrlanda’ya istikbal 6 yaş üstü bütün yolcuların İrlanda’ya varışlarından evvelceki son 72 saat içersinde yapılmış negatif PCR test neticelerini ibraz etmeleri gerekmekte. Hem de Yolcu Bilgi Formu doldurması ve karantina amacıyla belirleme edilmiş otellerden birisinde rezervasyon yaptırarak 14 gün süre ile karantinada kalması koşul. Türkiye’den gelen fakat Sinovac aşısı olan yolcular da otel karantinasına alınıyor. Hükümet aracılığıyla belirti edilen adresteki otellerden birisinde otel rezervasyonu yapılması gerekli. Varıştan evvelce son 7 gün içersinde Pfizer-BionTech son doz aşıyı olanlar, son 14 gün içersinde Moderna ya da Janssen son doz aşıyı olanlar,son 15 gün içersinde AstraZeneca son doz aşıyı olanlar otel rezervasyonundan muaf tutuluyor.
KARADAĞ: Türkiye’den gelen yolcular amacıyla son 72 saatte alınmış negatif PCR Test Sonucu mecburi. Son dozu aldığına dair aşı sertifikası da isteniyor.
KOSOVA: Türkiye’den Kosova’ya girişlerde yolcuların son 72 saat içersinde yapılmış Covid19 RT-PCR negatif test neticesi sunmaları gerekiyor.
KUZEY MAKEDONYA: Hiçbir kısıtlama bulunmuyor.
MACARİSTAN: Aşı sertifikası ibraz eden Macaristan ve Türk vatandaşları PCR testinden muaf.
MALTA: Ülkeye girişte 72 saat içersinde alınmış PCR testi neticesi ya da Malta aracılığıyla kabul edilen Covid-19 aşı sertifikası ibrazı isteniyor. Hem de ülkenin temsilciliklerinin sitesinden temin edilebilecek “Halk Sihhati Seyahat Bildirim Formu” ve “Yolcu Konum Formu” varışta doldurulmuş olmalı.
MOLDOVA: Negatif Covid-19 testi ya da aşı sertifikası olmayan yolcular 14 günlük şahsi izolasyona tabi tutuluyor. Test ilk kalkış noktasından ayrılmadan en çok 72 saat evvelce alınmış olmalı.
SIRBİSTAN: Aşı sertifikası ibraz eden Sırbistan ve Türk vatandaşları PCR testinden muaf.
SLOVENYA: Ülkeye girişte son 48 saat içersinde alınmış Covid-19 negatif test neticesi ibraz edilmesi halunda 10 günlük karantinadan muaf olunuyor. COVID-19 aşı sertifikasına sahip yolcuların varıştan en çok 6 ay evvelce yaptırılmış pozitif test neticesine sahip olması koşul.
UKRAYNA: Ülkeye girişte 12 yaş altı yolcular hariç yabancıların en çok 72 saat evvel yapılmış COVID-19 testi negatif olduğunu gösterir belge ya da antijen testi ya da aşı sertifikası ibraz etmek zorunda. Aşı sertifikası ile ülkeye girmek isteyen yolcular ise Sinopharm, Sinovac, Janssen, Moderna, Pfizer-BionTech aşılarından birini yaptırmış olmaları gerekiyor. (12 yaş altı hariç). Hem de ülkede olduğu esnasında tedavi masraflarını kapsayan, Ukrayna’da kalış boyunca geçerli sigorta poliçesine sahip olmaları gerekiyor.

TÜRKİYE’DEN SEYAHAT EDİLEBİLEN DİĞER ÜLKELER

7 Temmuz 2021 itibariyle dünya çapında seyahat edilebilen başka ülkeler ise şunlar; ABD, Afganistan, Avustralya, Azerbaycan, Bangladeş, Belarus, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri, Bostvana, Brezilya, Burkina Faso, Burundi, CezayirCibuti, Çad, Çin, Ekvador, Ekvador Ginesi, El Salvador, Etiyopya, Fas, Fildişi Sahilleri, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Grenada, Guatemala,Guyana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Gürcistan, Haiti, Honduras, Irak, İran, Jamaika, Kamboçya, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, KKTC, Kolombiya,Komorlar Birliği, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kosta Rika, Küba, Liberya, Lübnan, Maldivler, Mali, Meksika, Mısır, Mozambik, Namibya, Nijer, Özbekistan, Pakistan, Ruanda, Rusya, Sao Tome, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Suudi Arabistan, Şili, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Togo, Tunus, Uganda, Umman, Ürdün, Venezuela, Yemen, Zambiya, Zimbabve. Bu ülkelerle alakalı özel haller da SHGM’nin internet sitesinde sahip olunan.

VİZESİ OLANLAR İÇİN SORUN YOK ANCAK…

Hali hazırda vizesi olanlar amacıyla AB ülkelerine girişlerde yalnızca gidilmek dilenen ülkenin aşı türü mecburiluğuna uymak yetiyor. Fakat vizeniz bittiyse, yeni vize müracaatı gerçekleştirmek amacıyla de sahip olunan kurallar geçerli.