Artvin: Tarih Kitaplarındaki Gizli Cennet

TAKİP ET

Artvin ilinin zengin tarihi ve geçmişinde taşıdığı birçok ismi ve kültürü nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? 'Çoruh'tan bugünkü 'Artvin'e, bu ilimizin tarihsel dönüşümüne bir göz atalım...

Artvin ve çevresinde hayatın M.Ö. 3000'li yıllara kadar dayandığı bilinen bir gerçektir. Geçmişinde birçok isim ve kültür taşıyan Artvin, tarih boyunca çeşitli devletlerin ve kavimlerin hakimiyeti altında kalmıştı. İlk adlarından biri olan Çoruh, Çoruh Irmağı ile ilişkilendirilmiş ve zaman içinde şehir farklı isimlerle anılmıştır. Bu adların kökeni ve hangi tarihte kullanılmaya başlandığı tam olarak bilinmese de, Artvin'in geçmişi, bölgede bulunan tarihi eserlere dayandırılarak Tunç Çağı'na kadar geri götürülebilmektedir.

Geçmişi hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayan antik çağlardan kalma belgelerde M.Ö.1.yy'da yaşayan Çoğrafyacı Strabon, Artvin ve çevresinin Roma'nın Anadolu'daki hakimiyeti sırasında yerel krallıklar hakimiyetinde olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, bölgede pek çok kavimlerin yaşadığına dair bilgilere M.Ö.4. yüzyılda bölgeden geçen Ksenophon'un yazılarından ulaşmak mümkündür.

Her devletin farklı bir hikayesi ve etkisi oldu. Ortaçağ döneminde Bizans'ın himayesinde kalan Artvin, çeşitli Türk devletlerinin kontrolleri altına girdi ve Halil İbrahim İskender Paşa'nın Ardanuç Kalesini fethetmesi ile Osmanlı hakimiyetini kabul etti. Artvin, 1828 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı olarak devam etti.

19. yüzyılın sonlarına doğru, 1877-1878 Savaşı sonucunda Ruslar'ın eline geçen topraklar arasında Artvin'de bulunuyordu. Ancak, 1918 yılında Brest-Litovsk Antlaşması ile Ruslar Artvin'den çekildiler.

Artvin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin çabaları sonucu 23 Şubat 1921'de artık Türkiye topraklarına katıldı. Birkaç yıl sonra, 1924 yılında sancak olarak kurulan Artvin, il statüsüne yükseltildi.

Artvin'in merkezi ilçesi, bugün 36 köyü barındırmaktadır ve 1878 yılına kadar Osmanlı Devleti sınırları dahilinde kalarak, Trabzon vilayetine bağlı Batum Sancağı'nın "Livana Kazası" merkezi olarak kalmıştır

artvin hava durumu artvin artvin çoruh üniversitesi artvin karagöl artvin gezilecek yerler artvin eski adı artvin tarihi