Arabaşı geleneği geleceğe taşınıyor

TAKİP ET

Afyonkarahisar 22. Dönem Milletvekili ve Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Dr. Mahmut Koçak önderliğinde 'Gelenekten Geleceğe Afyonkarahisar' adı altında Yakuplar, Karacalar ve Koçaklar akraba topluluklarının yer aldığı Arabaşı buluşması ve Talat Koçak'ı anma programı düzenlendi.

Geçen Cumartesi akşamı yatsı namazı sonra Çakır köyü Bizim Kır bahçesinde düzenlenen Gelenekten Geleceğe Afyonkarahisar” adı altında Yakuplar, Karacalar ve Koçaklar akraba topluluklarının yer aldığı Arabaşı buluşması ve Talat Koçak’ı anma programına katılım yoğun oldu. 22. Dönem Milletvekili Dr. Mahmut Koçak’ın önderliğinde gerçekleşen programa Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz başta olmak üzere AK Parti Genel Merkez Ar-Ge Başkan Yardımcısı ve Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koçak’ın yanı sıra siyasi partilerin belediye, il genel meclis ve yönetim kurulu üyeleri, şehit aileleri ve gaziler, Yakuplar, Karacalar ve Koçak akrabaları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

BU BİZİM YÜZYILLARDIR OLAN GELENEĞİMİZ

22. Dönem Milletvekili ve Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı Dr. Mahmut Koçak misafirleri ile tek tek ilgilendi. Birlik ve beraberlik için bu tür etkinliklerin önemine değinen 22. Dönem Milletvekili Koçak, Arabaşı’nın geleceğe aktarılarak yeni nesillere tattırılması gerektiğini vurguladı. Koçak, “Arabaşı geleneği Afyonkarahisar başta olmak üzere Anadolu’nun birçok vilayetinde olan bir gelenektir. Anadolu’yu yurt yapan ecdadımız bu geleneği de kültürel değerlerimiz arasında Anadolu’ya taşımışlar. Arabaşı demek dolayısıyla Arabaşı yutmak onun güzel çorbasından lezzetinden istifade etmek değil. Arabaşındaki maksat soğuk kış günlerinde bile milletimizi bir araya getirmek bir olduğumuzu iri olduğumuzu birlikte millet olduğumuzu kudretli millet olduğumuzu anlatmak adına yapılan gelecek nesillere de bu şekilde devam etmesi için de salık verilen adetlerimizden bir tanesidir. Ben gözümü açtığımda arabaşı dökülen kazaların yanında gözümü açtım. Rahmetli babamda bu gün beraber olduğumuz Yakuplar ve Karacalar bizler için önemli ailelerdir. Onlarla birlikte bu geleneğe baktığımızda yüz yıllık bir gelenek. İnşallah bu geleneği gelecek kuşaklara aktarılması için çalışacağız.  Amacımız geleneğimizi geleceğe doğru taşımaktır” dedi.

 

BABAMIZ BİZİM İLK HOCAMIZDI

22. Dönem Milletvekili Dr. Mahmut Koçak’ın konuşmasında ardından ağabeyi Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koçak’ta günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. İlk hocasının babası Talat Koçak olduğunu ifade eden Mustafa Koçak, “Babamız bizim ilk hocamızdı. Onun öğrettikleri bizim için değerliydi. İlkokula başlamadan iki defa Kuran-ı kerimi hatip ettim” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN CANLANMASINI AYAĞA KALKMASINI İSTEMİYORLAR

AK Parti Genel Merkez Ar-Ge Başkan Yardımcısı ve Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, böylesine önemli ve içten bir programa katılmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Örf, adet ve geleneklerin yaşatılmasının önemli olduğunu vurgulayan Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Aydoğdu, bu tür geleneklerin devam etmesini dileyerek, Koçak’a davetinden dolayı teşekkür etti. Özellikle Türkiye’nin bir hengameden geçtiğini dile getiren Aydoğdu, “Bizler büyük bir milletin ve devletin mirasçılarıyız.  600 yıl dünyayı idare etmişiz. Bu gün karşı karşıya olduğumuz batı medeniyeti ve kapitalizm dediğimiz şeye dünyada kafa tutan sadece bizim ecdadımız vardır. Osmanlı’dan başka Avrupa’ya kafa tutan, bilek güreştiren ve didişen ona karşı 500 ile 600 sene direnen başka bir güç yok. 1918’de ocağımızı su bastı yenildik. Can havliyle bir oturumluk yer kurtardık Türkiye Cumhuriyetini. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları yani Kuvveyi Milliye kadrosu Türk bayrağını tekrar dalgalandırdık. Adına da Türkiye Cumhuriyeti dedik. Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı’dan kalan her şeye verdiğimiz isim idi. Buna gücümüz yetti. Ama vakti geliyor. Tekrar toparlanmaya başladık. Özellikle son 15 yılda Ak Parti ve Türk milletinin delikanlı evladı Recep Tayyip Erdoğan biraz canlandırır gibi oldu. Türkie’den hayat ışığı gördüler ve çevremizi ateşe verdiler. Şimdi bir ve beraber olma günüdür” dedi. Yapılan konuşmaların ardından kuran-ı kerim okunarak dualar edildi. Duaların ardından hazırlanan Arabaşıları programa katılanlara ikram edildi. >>HAYATİ KANAT