AKÜ Rektörü, Engelliler Günü Mesajı yayımladı

TAKİP ET

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, engelli yurttaşların topluma kazandırmak ve yaşam standartlarını arttırmak hedefiyle Birleşmiş Milletler aracılığıyla 1992 senesinde Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık'ın, engelli olarak tariflenen kişilerin haklarına ilgi çekilmesi yönünden ehemmiyet taşıdığını belirtti.

Karakaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yazılı bir mesaj yayımladı. Karakaş mesajında beden olarak her dayanıklı bireyin, bir engelli adayı olduğunu söyleyerek; engelleri ortadan kaldırmanın, engellilerle alakalı bakış açısını değiştirmenin, engelli vatandaşları toplumda ve yaşamın her bölümünde görmek amacıyla engelli olmanın gerekmediğini söyleyerek, bunun ulus ve devlet olarak hem insani vazife hem de mesuliyet olduğunu kaydetti.

Karakaş mesajında AKÜ olarak çevrevi ve engelsiz bir kampüste çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Anayasamızın 42. maddesinde yer alan ‘Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz’  hükmünden yola çıkarak engelli öğrencilerimize de ideal bir kampüs olma yolunda her geçtiğimiz sene mühim aşamalar kaydedilmiştir. Bu doğrultuda bütün kampüslerimizde bilhassa mekanda erişim problemleri ortadan kaldırılmış, bütün birimlerimizde engelli asansörü, engelli rampaları, engelli tuvaletleri, engelli takip yüzeyleri Braille alfabesi ile yön levhaları, engelli otoparkları  kazandırılmıştır. Sonuç olarak gelinen noktada AKÜ, mekanda erişim konusu ile alakalı her geçtiğimiz gün problemsiz bir yükseköğretim kurumu olma hedefinde ilerlemektedir. AKÜ olarak çabalarımız sonuçsuz kalmamış ve 116 değişik üniversiteden 841 başvurunun yapıldığı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 2020 senesi Engelsiz Üniversite Ödüllerinde, Üniversitemiz mekanda erişilebilirlik bölümünde toplam 13 ödüle layık görülmüş ve bu başarı ile Türkiye’de en çok ödüle layık görülen üniversite olma unvanını kazanmıştır. Bu duygu ve düşüncelerle başta engelli öğrencilerimiz ve personelimiz olmak üzere bütün engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutluyor, aileleriyle, yakınlarıyla ve sevdikleriyle bir arada sıhhatli bir hayat diliyorum.”