AKÜ'de "Mütarekeden İstiklâl Mücadelesine Bir Dönüm Noktası: 19 Mayıs 1919" Paneli Düzenlendi

TAKİP ET

Afyon Kocatepe Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü, Kocatepe-Büyük T...

Afyon Kocatepe Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü, Kocatepe-Büyük Taarruz Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanlığı ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanlığı, "Mütarekeden İstiklâl Mücadelesine Bir Dönüm Noktası: 19 Mayıs 1919" başlıklı bir panel düzenledi. Moderatörlüğünü AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gürsoy Şahin'in yaptığı panele Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Altıntaş ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feyza Kurnaz Şahin konuşmacı olarak katılmıştır.

Panel, hibrit bir şekilde gerçekleştirilmiştir ve 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla bir dönüm noktası yaşandığına vurgu yapılmıştır. Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkış tarihinin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti açısından önemli bir dönüm noktası olduğu ifade edilmiştir.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Altıntaş, "Mütarekeden 19 Mayıs 1919'a Giden Süreç" başlıklı sunumunu yapmıştır. Mondros Mütarekesi'nin imzalandığı tarihin aynı zamanda bir sonun da başlangıcı olduğu ifade edilmiştir. Mustafa Kemal'in raporları, Mondros Mütarekesi'nin gerekliliklerine dikkat çekerek milli çıkarların korunması gerektiğini belirtmektedir. Bu sebeple Mustafa Kemal, Liman Von Sanders Paşa'nın önerisi ve başarılarından dolayı Yıldırım Orduları Grup Komutanı olmuştur.

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feyza Kurnaz Şahin, "19 Mayıs 1919 Sonrasında Yaşanan Gelişmeler" konusunu ele almıştır. Samsun, o dönemde karışık bir bölge olarak nitelendirilmiştir. Pontus Rum Devleti kurulmaya çalışılırken, Ermeni devleti kurulması da konuşuluyordu. Ordunun terhis edilmesiyle birlikte bölgede eşkıyalığa başlamış bir güruh vardı ve otorite boşluğu oluşmuştu.

Panel katılımcıları, özellikle 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışının tarihin önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulamıştır. Panelin tamamı "Mütarekeden İstiklâl Mücadelesine Bir Dönüm Noktası: 19 Mayıs 1919" başlığıyla paylaşılmıştır.