AKÜ, AFAD ve Bolvadin Belediyesi arasında gerçekleştirilen toplantıda yapılan bilimsel çalışmaların sonuçları değerlendirildi.

TAKİP ET

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Afyonkarahisar Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Bolvadin Belediyesi...

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), Afyonkarahisar Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Bolvadin Belediyesi arasında Danışmanlık Hizmeti Protokolü imzalandı. Bu protokol kapsamında gerçekleştirilen toplantıda ise AKÜ Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi (DUAM) tarafından yapılan bilimsel çalışmaların sonuçları ile Afyonkarahisar'ın afet riskleri ve yapılması gereken öncelikli çalışmalar değerlendirildi.

Toplantıya Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı başkanlık etti. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, Bolvadin Kaymakamı Taner Bolat, Bolvadin Belediye Başkanı Fatih Kayacan, AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan ve ilgili kurum ve kuruluşların idarecileri de hazır bulundu. AKÜ DUAM Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, AKÜ DUAM Müdür Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Tiryakioğlu ve AKÜ DUAM Yönetim Kurulu üyesi Dr. Öğr. Üyesi Veli Başaran da proje çalışmalarını gerçekleştiren ekip olarak toplantıya katıldı.

Toplantıda, Bolvadin Fayı üzerinde yıkıcı deprem olmaksızın oluşmaya başlayan yüzey deformasyonlarının her yıl artarak devam ettiği ve Bolvadin'deki afet riskine dikkat çekildi. AKÜ DUAM Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Bolvadin yerleşim alanında gerçekleştirdikleri çalışmaların sonuçları üzerine sunum yaptı. Yüzey deformasyonlarının uzunluğunun yaklaşık 7 km olduğunu ve yaklaşık 100 binanın bu deformasyonlardan etkilendiğini ifade eden Özkaymak, bu deformasyonların her yıl ortama 9 cm düşey yer değiştirme meydana getirdiğini belirtti.

Özkaymak, binaların altındaki fayların ve kırılmaların, zeminin taşıma gücünü azaltarak üzerindeki binalarda kalıcı hasara neden olduğunu söyledi. Bölgede meydana gelebilecek olası depremler sırasında ilk yıkılacak binaların bu deformasyonlar üzerinde yer alan binalar olduğuna dikkat çeken Özkaymak, Bolvadin Belediyesi tarafından öncelikle İmar Tadilatı yapılarak yapılaşmaya kapatılması sonrasında ise Afete Maruz Bölge ilan edilmesi, zon içerisinde kalan hasarlı yapıların ise afet riski olmayan alanlara taşınması gerektiğini vurguladı.

Bunun yanı sıra, Bolvadin yerleşim alanı ile beraber Büyük Kalecik'te gözlenen kaya düşmesi tehlikelerine yönelik oluşturulan proje gelişmeleri de toplantıda masaya yatırıldı. İRAP toplantısında, Bolvadin yerleşim alanı özelinde gelecek yıllarda Afyonkarahisar ve yakın civarında meydana gelebilecek olası afet risklerinin minimuma indirilebilmesi için yapılması gereken öncelikli çalışmalar hakkında toplantıya katılan kurum ve kuruluşların karşılıklı görüşleri alındı.