Akaryakıta Yeni Zamlar Yolda

TAKİP ET

37 lira seviyelerinde bulunan benzin ve motorin fiyatlarına yeni zamlar kapıda. Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz kesintilerine ekimde de devam edeceği endişeleri, brent petrolün varil fiyatını Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyeye taşıdı. Bu gelişme, akaryakıt fiyatlarına olası bir zam olarak yansıyabilir.

Petrol fiyatları son 10 ayın en yüksek seviyelerine ulaşarak, akaryakıt fiyatlarına yeni zamların habercisi oldu. Özellikle Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol arzını kesmeye devam edeceklerine dair endişeler, brent petrolün varil fiyatını Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyeye taşıdı.

Bu gelişme, benzin ve motorin gibi akaryakıt ürünlerinin fiyatlarını olumsuz etkileyebilir. Geçtiğimiz hafta cuma günü 84,48 dolardan kapanan Brent petrolün varil fiyatı, bu hafta yüzde 5,2 artarak 88,92 dolar seviyesinden kapandı. Ayrıca, Batı Teksas türü ham petrolün varili de geçtiğimiz haftaki kapanışa göre yüzde 7,7 artarak haftayı 86,05 dolar seviyesinde tamamladı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı toplantı sonrası OPEC+ grubunun yeni bir petrol arzı kesintisi anlaşması yapmaya hazırlandığını duyurdu. Suudi Arabistan ve Rusya'nın gönüllü olarak petrol üretimini kesmeye devam edeceğine yönelik endişeler, petrol fiyatlarının yükselmesine katkı sağlıyor. Suudi Arabistan, temmuz ayında başlattığı günlük 1 milyon varil kesinti uygulamasını eylül ayını da kapsayacak şekilde uzattı. Aynı şekilde Rusya, petrol ihracatını günlük 500 bin varil azaltarak eylülde günlük 300 bin varillik kesintiye gidileceğini açıkladı.

Ayrıca, ABD'de iş gücü piyasasındaki yavaşlamaya işaret eden veriler, Federal Rezerv'in yılın geri kalanında faiz artırımına gitmeyeceği yönündeki öngörüleri destekliyor. Bu da petrol fiyatlarındaki yükselişi etkileyen faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

Akaryakıt fiyatları, döviz kuru ve uluslararası petrol fiyatlarındaki değişikliklere bağlı olarak belirleniyor. Dolardaki yükseliş ve brent petrolün yüksek seviyeleri, önümüzdeki günlerde akaryakıt fiyatlarında artış yaşanabileceğine işaret ediyor