Afyonkarahisar'ın Unutulmaya Yüz Tutmuş Lezzeti: Göbekli

TAKİP ET

Afyonkarahisar Valiliği Tanıtım Bürosu, şehrindeki unutulmuş ve bilinmeyen yemek kültürünü gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

Bu kez İhsaniye ilçesine bağlı Demirli Köyü'nde yapılan ve "Göbekli" ismini taşıyan lezzetin hikayesini ortaya çıkardı. UNESCO'nun Gastronomi şehri olan Afyonkarahisar, haşhaş ve kaymakla üretilen, keçi peyniri ile servis edilen Göbekli ile damaklarda iz bırakıyor.

Göbekli: Yörük Kültürüne Özgü Bir Lezzet

Göbekli, Yörük kültürüne ait bir yemek olarak öne çıkıyor. 45 dakika fırında veya kuzinede pişirilen Göbeklinin sunumu oldukça dikkat çekici. Kesildikten sonra içine keçi peyniri serpiştirilerek servis ediliyor. Demirli Köyü'nde yaşayan 60 yaşındaki Dudu Şahin, Göbekli'nin nasıl yapıldığını şu şekilde anlatıyor: "Hamuru küçük parçalara ayırıyoruz, oklava ile açıyoruz, yağlıyoruz ve katlıyoruz. Fırına verdikten sonra Göbekli, 45 dakika içerisinde pişiyor. İçinde un, tuz, su, haşhaş yağı ve kaymak bulunuyor. Ancak asıl sırrımız, sevgi katmamızda."

Geleneksel Bir Lezzet: Göbekli

Dudu Şahin, Göbekli'nin tarifini nesiller boyunca aile içinde aktarıldığını belirtiyor. "Annelerimizden, ninelerimizden gördük bu yemeği. Eskiden büyüklerimiz yapardı. Adı neden Göbekli hiç bilmiyorum. Eskiden büyüklerimiz öyle derdi öyle kaldı. Biz de kendi çocuklarımıza öyle öğrettik." şeklinde konuşan Şahin, Göbekli'nin sadece Afyon'a özgü bir lezzet olduğunu vurguluyor.

Göbekli İstanbul Okan Üniversitesi'nde Ders Konusu Olacak

Göbekli'nin tadına bakan İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. İlkay Gök, bu eşsiz lezzeti çok beğendiğini ve öğrencilere öğreteceklerini belirtiyor. Gök, "Afyon yemeklerini eğitimlerimize alıp öğrencilerimize öğreteceğiz. Haşhaş ve kaymak ile yağ dengesi çok güzel. Bana çok güzel geldi. Peynirle de tamamladı. Tok karnına yiyebilirim diye bu yüzden söyledim. Bu lezzet yediriyor." diyor. Öğretim Görevlisi Fikret Soner ise Göbekli'yi "Mükemmel bir lezzet" olarak değerlendirirken, keçi peyniri ile birleşen bu lezzetin Afyon'un zengin mutfak kültürünü yansıttığını söylüyor