Afyonkarahisar'da yolun ortasında duran gizemli türbe: Muhammed Askeri Türbesi

TAKİP ET

Afyonkarahisar'da tarihin izlerini sıkça görebileceğiniz Çavuşbaş Mahallesi Göksü Caddesi üzerinde bulunan 'Askeri Baba' türbesi kentleşmeyle birlikte yol ortasında kaldı.

Afyonkarahisar'da tarihin izlerini sıkça görebileceğiniz Çavuşbaş Mahallesi Göksü Caddesi üzerinde bulunan 'Askeri Baba' türbesi kentleşmeyle birlikte yol ortasında kaldı. Gizemli türbe, kepçeler tarafından yolun ortasından kaldırılmak isterken kepçeler arıza yaptı. 

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 1960 yıllarında mevcuttaki yerinden kaldırılmak için kepçeler çalışmaya başladı. Ortaya atılan iddialara göre kepçeler türbeyi yerinden kaldırmak isterken arızalandı. Bu olayın yaşanmasıyla birlikte dönemin yetkileri türbenin yerinin değiştirilmesi fikrinden vaz geçti.

'Askeri Baba' türbesi hem Afyonkarahisarlı vatandaşlar tarafından hem de diğer illerden gelen insanlar tarafından ziyaret edilip dua ediliyor. 

Gülaboğlu Muhammed Askeri kimdir? 

Asıl adı Muhammed, lâkabı Gülaboğlu, mahlası Askerî’dir. Kütahya’nın Altıntaş İlçesi’ne Bağlı Zemme Köyünde 1621’de doğdu. Eğitim ve görev gereği Kütahya, Antalya, İstanbul ve Afyonkarahisar’da bulundu. Uzun yıllar Halveti şeyhi olarak görev yaptı. 1693’te Afyonkarahisar’da vefat etti. Mutasavvıf dîvân şâiridir. 4000 beyitlik dîvânında aruz ve hece ölçüleriyle yazdığı şiirlerde dinî ve ahlakî konuları işledi. Bu arada âyetlerden ve hadislerden faydalandı. 280 civarındaki beyitte 59 âyete yer verdi. Askerî bu âyetlerle şiirlerdeki fikrini ve düşüncesini kuvvetlendirmiştir.

[A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 39, Erzurum 2009
Prof. Dr. Hüseyin AYAN Özel Sayısı s.1]

Muhammed Askeri Türbesi afyonda yolun ortasındaki türbe