Afyonkarahisar'da tarhana zamanı: Geleneksel lezzet sahneye çıkıyor!

TAKİP ET

Afyonkarahisar'ın gururu tarhana, yine sofraları süslerken İşte tarhana hakkında bilinmesi gerekenler

Afyonkarahisar, Anadolu'nun zengin mutfak kültürüne ev sahipliği yapan bir şehir. Bu köklü lezzetler arasında, her zaman özel bir konumu olan tarhana, vatandaşların sofralarını süslüyor. İşte Afyonkarahisar'ın en sevilen yemeklerinden olan tarhana hakkında bilmeniz gerekenler:

Tarhana Nasıl Hazırlanır ve Neden Özeldir?

Tarhana yapımında yoğurt, buğday unu, kuru nane, kırmızı biber, yeşil biber ve isteğe bağlı olarak soğan kullanılır. Bu malzemeler karıştırılır ve hamur haline getirilir, ardından mayalanması için belirli bir süre bekletilir. Mayalanma süresi, tarhananın çeşidine göre değişir. Daha uzun bir süre mayalanan tarhana ekşi tarhana olarak adlandırılırken, kısa süreli mayalanan tarhana ise tatlı tarhana olarak bilinir. Mayalanan hamur, küçük parçalar halinde dizilerek açık havada, gölgede kurumaya bırakılır. Kuruyan tarhana, elle ovularak toz haline getirilir ve saklanır.

Afyonkarahisar'ın Sevilen Çorbasının Tarifi

Tarhana çorbasının yapım aşaması da oldukça basittir. İlk olarak 6 yemek kaşığı toz tarhana bir kaseye konulur ve üzerine bir bardak su eklenir. Tarhana su ile iyice karıştırılır ve eriyene kadar bekletilir. Diğer yandan da, bir tencere içerisinde 3 litre su, 2 yemek kaşığı tereyağı, et suyu ve 2 yemek kaşığı salça karıştırılır. Bu karışım kaynamaya bırakılır ve su kaynadığında eritilmiş tarhana tencereye yavaşça eklenir. Karışım sürekli karıştırılarak tarhananın topaklanması önlenir. Tarhana tamamen eriyince karıştırma işlemi sona erer ve kısık ateşte kaynatılır. Eğer çorbanın kıvamı yoğunsa su eklenerek istenen kıvama getirilir. (Afyon Kent Haber Merkezi)

Afyonkarahisar Tarhana Afyon haber