Afyonkarahisar'da satılık daire fiyatları ne kadar oldu?

TAKİP ET

Afyonkarahisar'da satılık daire fiyatları son on iki ayda ortalama yüzde 28,3 oranında artış gösterdi. Son iki yıldaki artış oranı yüzde 57,9'u buldu.

Ekim ayında Afyonkarahisar’da 964 adet konut satışı gerçekleşirken yılın ilk on ayında Afyonkarahisar’da satılan toplam konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,4 oranında azalarak 7 bin 387 adede geriledi.



Ekim ayında yurt genelinde gerçekleşen konut satışları Eylül’e göre yüzde 6,6 azalarak 137 bin 401 adet düzeyinde gerçekleşti. Ocak-Ekim dönemindeki on aylık sürede gerçekleşen toplam konut satış rakamı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,2 düşüş sergileyerek 1 milyon 86 bin 539 adede geriledi. 2020’de düşük faizli konut kredisi kampanyalarının yarattığı talep patlaması nedeniyle konut satışlarında rekor düzeye ulaşılmıştı. O dönemde talep yaşanan büyük artış konut fiyatlarının hızlı bir yükseliş trendine girmesine neden oldu. Buna bir de salgın koşullarının ekonomik etkilerinden dolayı bireylerin alım gücünde yaşanan erime eklenince konut satışlarında düşüş gözlendi. Diğer yandan geçtiğimiz yıl yüksek talep nedeniyle fırlayan konut fiyatları bu yıl inşaat maliyetlerindeki tırmanış nedeniyle artış eğilimini devam ettiriyor. Ayrıca bu dönemde faizlerin ulaştığı seviyelerden ötürü ipotekli satışlarda büyük düşüş yaşandı. Bununla birlikte T.C. Merkez Bankası’ndan Eylül ve Ekim aylarında gelen faiz indirim kararları sonrasında kamu bankaları öncülüğünde ardı ardına konut kredisi faiz oranlarında indirimler açıklandı. Ayrıca T.C. Merkez Bankası tarafından Kasım ayı toplantısında da bir faiz indirim kararı alınacağı yönünde piyasada güçlü bir beklenti var. Konut kredisi faiz oranlarında düşüşün sürmesi önümüzdeki süreçte konut satış rakamları üzerinde olumlu etki yaratabilir. TUİK tarafından açıklanan Eylül ayı inşaat maliyet endeksi son bir yılda yüzde 39,5 oranında artış gösterirken yine TUİK’in açıkladığı Ekim ayı ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkarak yıllık yüzde 46,31 artış kaydetti. Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün yaratacağı olumlu etkiye rağmen inşaat maliyet artışlarından dolayı yükselişini sürdüren konut fiyatları satış rakamlarında istenilen seviyelere ulaşılmasının önüne geçebilir. Bir diğer önemli husus ise peş peşe gelen faiz indirim kararıyla birlikte döviz kurlarının rekor düzeylere ulaşması. Bunun sonucu olarak Ocak-Ekim döneminde yabancıya konut satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artış kaydederek 43 bin 372 adede ulaştı.

Afyon satılık daire fiyatları ne kadar?
Afyon satılık daire fiyatları ortalaması Ekim ayında 3+1 daireler için 338.000 TL oldu. Afyon ilinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 28,3 oranında artış sergiledi. Global emlak arama motoru Flatfy’ın Türkiye’deki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin emlak ilanları veritabanını baz alarak hazırladığı rapora göre Afyon Merkez’de satılık daire fiyatları yıllık yüzde 27,8 oranında artış gösterdi. Merkez ilçede 3+1 dairelerin Ekim ayı ortalama satış fiyatı 341.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Sandıklı’da satılık daire fiyatları geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 29,2 artış sağlarken 3+1 daireler için Ekim ayı ortalama satış fiyatı 396.000 TL düzeyinde seyretti. Dinar konut fiyatları son bir yıllık süreçte yüzde 38,4 oranında artış kaydetti. Dinar ilçesinde 3+1 dairelerin Ekim ayı fiyatları ortalama 365.000 TL şeklinde oluştu. Bolvadin ev fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 28,5 artış gösterirken 3+1 dairelerin Ekim ayı ortalama satış fiyatı 302.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Emirdağ satılık ev fiyatları yıllık yüzde 21,7 oranında artış sergilerken 3+1 dairelerin Ekim ayı ortalama satış fiyatı 365.000 düzeyinde oluştu.

Afyon kiralık daire fiyatları ne kadar?
Afyon Merkez’de kiralık daire fiyatları bir önceki seneye göre yüzde 44 oranında artış kaydetti. Sandıklı kiralık daire fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 34 oranında artış gösterirken Dinar’da kiralık ev fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 21 seviyelerinde gerçekleşti. Bolvadin kiralık ev fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 20 oranında artış gösterdi. Afyon kiralık daire fiyatları son bir yılda il geneli için ortalama yüzde 39 oranında artış sağladı. Afyon kiralık daire fiyatı ortalaması 3+1 daireler için Ekim ayında 1.350 TL düzeyinde oluştu.

Afyon konut satış rakamları yükselişte
Afyonkarahisar ili genelinde konut satışları Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26,5 oranında artış kaydederek 964 adede ulaştı. Afyonkarahisar’da satılan yeni konut sayısı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,8 oranında artarak 266 oldu. Yeni konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 27,6 şeklinde oluştu. İkinci el konut satışlarında ise Ekim’de 698 adet konut el değiştirdi. Afyonkarahisar Ekim ayı ipotekli konut satışları geçen seneye göre yüzde 11,5 oranında artarak 145 adet olarak gerçekleşti. Afyonkarahisar genelinde ipotekli satışların Ekim ayı toplam konut satışları içindeki payı yüzde 15 oldu. Diğer satış türleri kapsamında Ekim ayında Afyonkarahisar’da toplam 819 konut el değiştirdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,6 oranında bir artış yaşandı.

Yılın ilk on ayında Afyonkarahisar genelinde satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,4 oranında düşüş göstererek 7 bin 387 adede geriledi. Afyonkarahisar’da Ocak-Ekim döneminde satılan sıfır konut sayısı 1.847 olurken bu rakam yüzde 36,3’lük bir azalışa işaret etti. İpotekli konut satışları Afyonkarahisar’da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66,2 düşüş göstererek 1.150 oldu.


 
Afyonkarahisar konut satışlarında rekor yılı 10 bin 3 satış ile 2020 senesi oldu. 2019 genelinde Afyonkarahisar’da konut satışları toplam 9 bin 442 olurken 2020’de 10 bin 3 adede ulaşarak yüzde 5,9 oranında artış kaydetti. Afyonkarahisar’da 2019 yılında satılan sıfır konut sayısı 3 bin 723 adet olurken bu rakam 2020’de yüzde 12,2 gerileme göstererek 3 bin 268 adede düştü. 2015-2019 yılları arasındaki beş yıllık dönemde Afyonkarahisar’da ikinci el konut satışlarının yıllık ortalaması 4 bin 720 olurken bu rakam 2020’de 6 bin 735 adede çıktı. Afyonkarahisar genelindeki ipotekli konut satışları 2020 yılında 6 bin 394 adet şeklinde gerçekleşti.

Konut fiyatları maliyetlerin etkisiyle tırmanışını sürdürüyor
TUİK tarafından en son Eylül ayı rakamlarına ilişkin olarak açıklanan inşaat maliyet endeksi, Ağustos’a göre aylık yüzde 0,25 oranında artış gösterirken bir önceki yılın Eylül ayına göre ise yıllık yüzde 39,5 düzeyinde artış kaydetti. Çimento, hazır beton, inşaat demiri, vb. girdilerin fiyatlarındaki değişimi gösteren inşaat malzeme endeksi son bir yılda yüzde 47,4 artış gösterdi. Diğer taraftan sektörde yeni yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. 2018 yılında ülke çapında yaklaşık 669 bin daire için yapı ruhsatı veren belediyeler 2019 senesinde 325 bin daire için ruhsat düzenlemişti. 2020 yılında ise bu rakam 2019’a göre yüzde 68,5 oranında artış göstererek 547 bin adede çıkmıştı. Bu yıl Ocak-Haziran ayları arasındaki altı aylık dönemde yurt genelinde belediyelerin yapı ruhsatı verdiği daire sayısı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 55 oranında artış sergileyerek 328 bin 42 adede ulaştı. Bu yılın ilk altı ayında Afyonkarahisar genelinde belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77 oranında artarak 930 adede ulaşırken ruhsat verilen daire sayısı yüzde 68 oranında artarak 2 bin 989 oldu.

Ocak-Ekim döneminde yabancıya konut satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artarak 43 bin 372 adede ulaştı. Yabancılar bu dönemde 20 bin 247 adetle en çok İstanbul ilinde konut satın aldılar. İstanbul’u bu alanda Antalya, Ankara ve Mersin takip etti.

En güncel satılık ve kiralık konut ilanlarının hepsi emlak arama motoru Flatfy’da bulunuyor. https://tr.flatfy.com adresinden hizmet veren Flatfy, 1.000’den fazla sitede yayınlanan ilanların tamamını bünyesinde toplayarak tek bir sayfada dilediğiniz kriterlere göre arama yapabilmenize, en uygun fiyatlı gayrimenkul seçeneklerine anında ulaşabilmenize ya da sahibinden satılık ev ilanları gibi filtrelemeleri kolayca yapabilmenize olanak sağlıyor. Bu sayede hayalinizdeki evi bulmak çok kolay hâle geliyor. Flatfy, kiralık veya satılık emlak arayışında olan kişilere oldukça geniş bir seçenek yelpazesi sunmasının yanı sıra düzenli olarak emlak sektöründeki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin raporlar yayınlıyor. Flatfy tarafından paylaşılan bu raporlar dönemsel fiyat değişimlerine ışık tutarken ev arayışında olan kişiler için yol gösterici bir nitelik taşıyor. Dijital emlak sektörüne yeni bir soluk getiren Flatfy, Türkiye’de en çok kullanılan emlak arama sitesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

afyonkarahisar satılık daire