Afyonkarahisar'da gezilmesi gereken tarihi çarşılar!

TAKİP ET

Afyonkarahisar'a gelen birçok misafir gezilmesi gereken tarihi yerleri araştırıyor. İşte Afyona gelince gezilmesi gereken tarihi yerler

Bedesten - Köprübaşı Cad. No:20 - Afyonkarahisar
Açılış Saatleri: 09:00-20:00



Bedesten, kumaş mücevher ve buna benzer değerli eşyaların satıldığı kapalı çarşı anlamını taşır. Bu çarşı kültürü Osmanlıdan günümüze kadar gelmiştir. Afyonkarahisar da bedestenli şehirlerden birisidir ve günümüzde halen asıl fonksiyonunu sürdürmektedir. 1914 yılında yeniden inşa edilen çarşı yanyana dizilmiş 71 dükkandan oluşmaktadır.  Genelde tuhafiyecilik üzerine çalışan bu dükkanlarda yün ip, dantel ipi, yazma, tülbent, kumaş ve her türlü dikiş-nakış malzemesi bulunmaktadır.Bedesten’de Afyonkarahisar yöresine ait iğne oyaları, patikler, oyalar, dantel ve nakış eserleri bulunabilir. Ayrıca, düğünlerde kullanılan yöresel kıyafetler, kına torbaları ve örtüler de görülebilir.

TAŞHAN (HOCA ÜVEYS HANI)
Tarhan Sokak Umurbey Mahallesi  No:6  Afyonkarahisar

Ziyaret Bilgileri: Haftanın 7 günü 
08:00-22:00


Giriş Ücretleri : Ücretsiz


 
Hoca Üveys Hanı olarak da bilinen Taşhan, 17.yüzyıl ortalarında Kadı Abdullah Efendi tarafından yemenici esnafının da katkıları ile yaptırılmıştır.  İki kat olan Taşhan moloz taştan, kargir olarak yapılmıştır. Ana girişi güney köşesinde olup, büyük kemerli ve çift kapılıdır. Tonozlu girişin her iki yanında camekanlı odacıklar vardır. Yapının ortasında üstü açık avlu vardır. Taşhan’ın bütün odaları bu avluya açılır. Taşhan’ın ikinci katında dört yönde revaklar vardır ve üst kat odaları bu revaklara açılır. 2017 yılında yenileme çalışmaları biten handa yöresel ürünlerin ve el sanatlarının satışı yapılmaktadır. Keçe ve tespih ustalarının, ebru ve ney sanatçılarının atölyeleri ve satış yerleri ile Kök Boyalı Bayat Türkmen Kilimlerinin satış merkezi ve Afyon’a özgü diğer el sanatlarının ve yöresel hamur işlerinin ve patatesli ev ekmeğinin de satış noktaları da bulunmaktadır.  Alışveriş yaparken kısa bir mola verip, avlusundaki kafeterya da tavşan kanı çayınızı yöreye özgü ev yapımı katmer, bükme veya ağzıaçık ile yudumlayabilirsiniz.

Taş Medrese
Barbaros Mahallesi Kurtuluş Caddesi / Afyonkarahisar
Ziyaret Bilgileri:: Haftanın 7 günü 
08:00-18:00



Taş Medrese 1472 yılında Fatih Sultan Mehmet’in vezielerinden Mimar Ayazağa’ya yaptırılan Gedik Ahmet Paşa Külliyesi’nin yapılarından biridir. Hamam ve camiye göre daha yüksek bir teras üzerine yapılmıştır. Medrese; cami gibi kesme tüf taş kaplı olup bir dershane, bir müderris odası ve bir sübyan(çocuk) okulu kısımlarını içine alan bir avlu etrafında 26 kubbeli bir binadır.



Medrese, celali ve softa ayaklanmalarında harap olmuş ve ilk onarımı 1670 yılında yapılmıştır. Daha sonraları medrese işlerliğini yitirmiş ve  Birinci Dünya Savaşında esirlere karargah olmuştur.  1928 yılından sonra müze olarak kullanılmaya başlanan medrese 1931 yılında medrese; içten ve dıştan sıvanmış, pencerelerinin demir parmaklıkları tamamlanmış, kubbeleri bakırla kaplanmıştır.  Kültür Bakanlığı, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğünce önceleri depo olarak, daha sonraları Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan Taş Medrese; Afyon mutfak kültürünü tanıtmak, yaşatmak, geliştirmek ve sosyal ve kültürel etkinliklerde bulunmak amacıyla işletildi.

Günümüzde Afyonkarahisar Belediyesi tarafından işletilen Taş Medrese’de, Taş Medrese’nin  atölyelerinde yapılan yöresel el sanatları ürünlerinin satışı da yapılmaktadır. 

afyon görülmesi gereken yerler afyon gezilmesi gereken yerler