Afyonkarahisar Belediyesinden su uyarısı!

TAKİP ET

Afyonkarahisar Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü; 22 Mart Dünya Su Gününde küresel ısınmanın olumsuzluklarına ilgi çekerek, içme sularının daha tasarruflu kullanılması konusu ile ilgili vatandaşlarımıza davette bulundu.

BARAJIN DOLULUK ORANI YÜZDE 12.4

Dünyadaki her şeyde bulunduğu gibi su kaynakları da sınırsız değildir. Genellikle küresel ısınma, iklimsel farklılıklar ve yükselen nüfus göz önünde bulundurulduğunda dünyadaki su kaynakları git gide tükenmektedir. Meteorolojik bilgilere göre ülkemiz, 2020 senesinde son senesinin en kurak senesinindan birini yaşadı. Bu kuraklık ülkemizde birtakım illerde son 70 senenin birtakım illerde ise son 91 senenin en kurak senesi oldu. Bu kuraklıktan kaynaklı İlimizin içme suyu kaynağından biri olan Akdeğirmen Barajının doluluk seviyesinın %12,4 civarına kadar gerilediğini bildiren Afyonkarahisar Belediyesi yetkilileri, vatandaşlarımızı su tüketiminde ilgili olmaya çağırdı.

Yapılan bildirimde şu görüşlere yer verildi; Afyonkarahisar Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü olarak abonelerimizin su sorunu yaşamaması amacıyla 7 gün 24 saat çalışmalarımızı sürdürsek de vatandaşlarımız bizlere destek olarak, suyu israf etmeden, tasarruflu kullanmalıdır. Barajlarımızın doluluk seviyesi düşük olmasına karşın seçenek su kaynaklarımız bulunuyor olup, barajdaki sahip olunan suyu kullanma vakitını daha uzun vakit dilimine yaymanın, vatandaşlarımızın elinde bulunduğu unutulmamalıdır. Su sorununın uzun vakit vakitınce gündeme gelmemesi amacıyla olası bulunduğu ölçüde tasarruf yapılmalıdır. 

 SU TASARRUFU YÖNTEMLERİ…
Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü yetkilileri, Evde yapılabilecek 8 adet su tasarrufu yöntemini şu şekilde sıraladı:

1 . Evdeki arızalı ve boşa akan musluklar onarım edilirse senede 18 ton suyu kurtarabiliriz.

2. Bulaşıklar elde değil de makinede yıkandığında senede ortalama 40 ton su kurtarmak olasıdür.

3. Çamaşır makinelerini her seferinde tam dolu çalıştırırsak senede 9 ton su tasarrufu sağlanabilir.

4. 4 şahıslik bir ailede diş fırçalarken ve tıraş olurken kapatılan musluklardan senede 48 ton su tasarrufu elde edebiliriz.

5. Duş vakitı 1 dakika azaltılarak senede şahıs başına 16 ton su tasarrufu sağlanmış olur. Hem de duş başlıklarında su akışını azaltan fakat basınç artıran başlıklar kullanılabilir.

6. 4 şahıslik bir ailenin her ferdi, sifonu günde bir kez hedefi dışında çekerse, senede 16 ton suyu boşa harcamış olur. Mesela yerden bir ip parçası ya da kağıt parçası alıp sifonu çöp olarak kullanmak ardından da sifonu çekmek boşa su harcamamıza sebep olur. İhtiyaca göre kademeli sifonlar tercih edilmelidir.

7. Balkon ve merdivenleri temizlerken hortumla yıkamak yerine, kova kullanılarak oluşturulan temizlikte senede 16 ton su tasarrufu sağlanabilir.

8. Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayarak, senede ortalama 18 ton su kurtarılabilir.

Bütün şunları yaparak senede 181 ton suyu kurtarmak sizin elinizde…181 ton su 4 şahıslik bir ailenin 1 senelik su ihtiyacına eşittir. Bütün şunlar yapılarak hem su tasarrufu yapılmış olur hemde su faturası azalır.